Bursa pentatlonda hangi aşamada?

Herkes Duysun TV ekranlarında Gazeteci Yazar Mehmet Ali Ekmekçi’nin sunumuyla yayınlanan 'Spor Panorama' programının bu haftaki konuğu, Bursa Yüzme ve Pentatlon Spor Kulübü Başkanı Ercan Eyipoğlu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2024 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2024 16:56

Herkes Duysun TV ekranlarında Spor Panorama programında, pentatlonun Bursa'da hangi aşamada olduğu değerlendirildi.

Pentatlonun genel olarak bilinen bir spor dalı olmadığını belirten Bursa Yüzme ve Pentatlon Spor Kulübü Başkanı Ercan Eyipoğlu, "Son on yılda Türkiye'de tanıtımını yapma şansımız oldu. Pentatlon beş branş dalından oluşuyor. Bunlar da yüzme, atış, koşu, eskrim ve engel pankurudur. Bu branşlar ciddi bir performans, disiplin ve sıkı çalışma gerektiriyor. Sporcularımızın branşla tanışması yüzme ile başlıyor. Tabii bunlar yaş kategorilerine göre ve tek günde yapılıyor. En üst seviyeye gelindiğinde sporcumuz, tüm branşları yapıyor. Gün sonu total başarı puanı hesaplanarak derecelendirme sağlanıyor. Bazı yarışlarda katılım durumuna göre 2 gün sürebilir. Geçmişi çok eski çağlara dayanan ve askeri bir branş dalıdır. Zor bir spor dalı olmasına rağmen oldukça zevkli çünkü farklı sporlar olunca ilgi çekici oluyor." dedi.

PENTATLONDA HAZIRLIK AŞAMASI NELER?

Yüzme ile başlayan organizasyonun, sporcunun performansına göre değerlendirildiğini söyleyen Eyipoğlu şu ifadelere yer verdi:

"Küçük yaş sayımız fazla olduğundan dolayı mevcut şartlarımızda, sabah saat 05.00 civarında bile havuza girme durumu söz konusu olabiliyor. Branş sayısı çoğaldıkça antrenman sayısı da beraberinde artıyor. Bunu koordine etme çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse, yüzme antrenmanında kuvvet çalışması yapılıyorsa diğer branştaki çalışmada onu biraz daha dengede tutmak gerekiyor. Aynı anda tüm branşlara yüklenme olmuyor çünkü insan yapısı gereği bunları kontrollü bir şekilde yapmak gerekiyor. Bu durumla ilgili antrenörlerin ciddi bir şekilde plan ve program yapma söz konusu oluyor. Her yarış takvimine göre çalışma programını yıllık olarak belirleyebilir. Genel olarak küçük yaşta yüzmeden başlayıp, yeteneği doğrultusunda koşu ve atış ilave oluyor. Bunlar tamamen sporcunun fiziki ve yeteneğine bağlı olarak gelişen durumlar."

HEDEF: OLİMPİYAT MADALYASI

Son yıllarda Modern Pentatlon Federasyonu'nun ciddi yatırımları olduğunu dile getiren Başkan Eyipoğlu, "Daha öncede Bursa'da Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM)'ne pentatlon branşı da ilave edildi. Dolayısıyla kadroya giren sporculara beslenme anlamında olsun psikolog ve fizyoterapist gibi birçok imkan sunuluyor. Milli takım kampları ve ekipman desteği olarak da iyi noktalara gidiyor. Son on yılda yapılan yatırımlarla beraber olimpiyat beklentisi olan bir branşa dönüştü. Daha önceki olimpiyatlarda madalyalar kılpayı geçti. Önümüzdeki dönemde Avrupa ve dünyada pentatlon alanında söz sahibi olacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.