Merve ÖZDEMİR ÇEVİK/Muhammed Taha ÇELİKBAŞ/HERKES DUYSUN
Spor Koçu Yavuz Ayhan fitness hakkında merak edilen ve doğru bilinen yanlışları Herkes Duysun’a anlattı.
Spor denildiği zaman akla sadece ağırlık kaldırmanın gelmemesi gerektiğini söyleyen Spor Koçu Yavuz Ayhan, farklı branşlarda yapılan sporların ana temasında fitnessin yer aldığını ve vücut geliştirmede fizyoterapi etkilerinin de olduğunu söyledi. Ayhan, “Fitness denildiğinde tam olarak akla şöyle bir şey gelmeli: Kişinin kas gruplarını ayrı ayrı sakatlanmadan çalıştırdığı, aynı zamanda bu sayede kilo da verdiği, metabolizmasını hızlandırdığı bir süreç…” diye ifade etti.
.
Sözlerine devam eden Ayhan, “Fitness yapmak sadece kas geliştirmek değildir. Tabii ki kişinin sadece zayıflamasını da sağlayabilir. Hiit kardiyo denilen bir kavram var. Bu kavram nabzı çok artırarak yapılan bir kardiyo sistemi. Yağ yakımı için çok önemli bir antrenman.” diye belirtti.
“FİTNESS BODYBUİLDİNG İLE KARIŞTIRILMAMALI”
Fitnesste doğru bilinen yanlışlara da değinen Spor Koçu Yavuz Ayhan, “Fitnessin bodybuilding ile karıştırılmasını ben doğru bulmuyorum. Bodybuilding dediğiniz şey çok ciddi olarak vücuda hasar vermektir. Vücuda hasar vermenin tanımı spor değildir. Fitness üzerinden söyleyeceğimiz şey, ‘Ben ağırlık kaldırmıyorum, ben spor yapıyorum.’ olmalı.” ifadelerini kullandı.
FİTNESSİN SAĞLIK BOYUTU
Fitnessin insan sağlığı açısından yeri ve önemi üzerine de konuşan Spor Koçu Yavuz Ayhan, “Eklem rahatsızlığı olan kişiler ya da sinir ve doku kaybı olanların antrenman yapması çok elzem. Eğer bu kişiler antrenman yapmadan hayatlarına devam ederlerse ciddi eklem ve boyun ağrılarından dolayı bize geliyorlar. Bu sefer 1 ayda değil de 1 yılda tedavi etmiş oluyoruz. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden başlamak daha doğru olur. Kişinin buradaki antrenmanları dışında yönlendirdiğimiz şeyler de var. Mesela kişinin insülin direnci varsa beslenme konusunda dikkat etmeli ki Türk toplumunda yüksek oranda insülin direnci var. Bu kişiler vücutlarındaki enerjiyi kullanamıyorlar. Daha sonrasında bunu yağ olarak depoluyor. Kişilerin bu insülin direncindeki sıkıntılarını çözebilmesi için oluşabilecek en önemli tedavinin spor olduğunu söyleyebilirim.” dedi.
“18 YAŞINDAN SONRA AĞIRLIK ANTRENMANLARI TAVSİYE EDİYORUZ”
Fitnesste yaş aralığı hakkında da merak edilen soruyu yanıtlayan Ayhan, “Ben antrenmanlara 7 yaşında başladım. 7 yaşında yaptığım antrenmanlar kendi vücut ağırlığım olan kuvvet antrenmanları ve patlayıcı güç antrenmanlarıydı. 18 yaşına kadar kendi vücut ağırlığımın devamı söz konusu oldu. 18 yaşından sonra eklem sıvısı, kas grupları ve boy aynı oranda uzayacağı için bu süreçte kontrollü bir şekilde kişiye uygun olarak antrenman yaptırılması gerekiyor. 18 yaşın sonrasında ise fitness ve ağırlık antrenmanları yapılmasını tavsiye ediyoruz.” diye açıkladı.