Bu durumun genel nedeni, havada yayılan çiçek, ağaç ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir. Kişi eğer alerjik bir bünyeye sahip ise vücuda giden bu polenler bir takım olumsuz belirtilere neden olabilir.
Bahar alerjisi polen yoğunluğunun fazla olduğu mevsimlerde sıkça görülür. Belirtilerin tanısı ve tedavisi için mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Bahar alerjisi kişinin hassasiyet seviyesine göre farklılık gösterebilir. Alerjik etkileri azaltmak adına ilaç kullanımının yanında bitkisel tedavi yöntemlerinde de başvurabilirsiniz.BAHAR ALERJİSİ NEDİR?
Yılın bazı dönemlerinde farklı belirtiler yaşayan kişiler “bahar alerjisi nedir?” sorusuna sık sık cevap arıyor. Bahar alerjisi halk arasında “saman nezlesi” olarak da bilinir. Bahar aylarında bitkilerin büyük bir çoğunluğu havaya polen yaymaya başlar.
Bazı durumlarda bu polenler insanların solunum yolları vasıtasıyla vücutlarına girebilir. Kişi eğer alerjik bir bünyeye sahip ise vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına yol açarak bahar alerjisi belirtilerinin görülmesine neden olabilir. Alerji, normal şartlarda zararlı olmayan maddelere karşı insan vücudunun verdiği abartılı tepkilerin tümüne verilen isimdir. Bu abartılı tepkiler bazen vücudun tamamında, bazen de vücudun belirli kısımlarında görülebilir.
Bahar alerjisi gibi alerjik tepkiler vücudun üst solunum yollarında olursa alerjik rinit (saman nezlesi), gözde olursa alerjik konkoktivit, akciğerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, kontak dermatit ya da egzama olarak adlandırılır.
BAHAR ALERJİSİNE NE SEBEP OLUR?
Bahar alerjisi, çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Öyle ki ülkemizde gibi bir oranla bu hastalık görülüyor. Özellikle çevresel ve genetik faktörler hastalığın ortaya çıkışında önemli bir role sahip. İmmün sistem, vücudumuzun virüs, bakteri gibi zararlı maddelere ve mikroplara karşı korunmasını sağlar. Ancak, normal şartlarda zararlı olmasalar dahi bazı durumlarda immün sistem farklı maddelere karşı abartılı tepkiler verebilir. Bu durum da alerji olarak adlandırılır.
Bahar alerjisi gibi hastalıklara karşı açık olan alerjik insanların immün sistemleri bazı madde türlerine karşı aşırı hassastır. Bu maddeler ile karşılaşıldığında immün sistem kontrolden çıkarak kaşıntı, şişme, kızarıklık, spazm, burun akıntısı, göz yaşarması gibi alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Alerjinin başlamasına neden olan madde, alerjen olarak adlandırılır. Polen, hayvan tüyü, küf, ilaçlar, ev tozu ve bazı gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan bazı şikayetler bahar alerjisi veya mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılır.
BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bahar alerjisi hafta 4 günden az ve en fazla 4 hafta boyunca görülüyorsa aralıklı, ancak haftada 4 günden fazla ve 4 haftadan daha uzun süre devam ediyorsa kalıcı olarak isimlendirilir. Bahar alerjisi her yaşta görülebilir. Başlangıç yaşı ise kişinin çocukluktan erişkin döneme geçtiği yıllar olarak bilinir. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde %50 oranında pozitif aile hikayesi vardır.
Anne ve babalarının her ikisinde de bahar alerjisi bulunan çocukların %68’i 10 yaşından önce, %85’i ise 20 yaşından önce bahar alerjisi belirtileri göstermiştir. Bu tür bir durumda alerjinin tamamen ortadan kalkma olasılığı ise civarındadır ve yalnızca hastalığın çok hafif formlarında görülür.
Bahar alerjisi belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
Burun tıkanıklığı, Hapşırma nöbetleri, Burun akıntısı, Gözler ve burunda kaşıntı, Sinüslerde baskı, Göz altlarının şişerek mavimsi renk alması, Tat ve koku duyularında azalma, Yorgunluk,Algılamada güçlük, Uyku bozukluğu, Gırtlakta ve damakta kaşıntı, Baş ağrısı ve öksürük görülebilir.BAHAR ALERJİSİ TANISI NASIL KONUR?
Burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı şikayetlerini yaşayan hastalarda detaylı öykünün alınması tanının en önemli parçasıdır. Bu anlamda bulguların haftada kaç gün görüldüğü ve ne kadar süredir devam ettiğinin öğrenilmesi gerekir.
Bahar alerjisi belirtileri bazı ortamlarda görülür, bazı durumlarda da kaybolur. Ancak soğuk algınlığı gibi durumlarda bulgular ortam değiştirmez. Bahar alerjisi gibi belirti gösteren hastalarda hekim, hastanın burnunu muayene ettiğinde ödem gözlenir. Hastanın burun mukozasında soluk renkler oluşur. Aynı zamanda alerji belirtileri gösteren hastaların göz altlarında da mavi veya mor renkte halkalar oluşur. Küçük çocuklarda ise devamlı yukarı kaldırılması sonucunda burun sırtında buruşma meydana gelebilir.
Bahar alerjisi gibi rahatsızlıklara eşlik eden diğer rahatsızlıklar ise uyku bozuklukları, orta kulakta sıvı birikimi ve sinüzittir. Bu anlamda bahar alerjisi rahatsızlığı görülen hastalarda ayrıntılı kulak, burun, boğaz muayenesi yapılması gerekir. Fiziki muayenelerin, laboratuvar testlerinin ve hasta geçmişinin araştırılmasının ardından bahar alerjisi tanısı koyulabilir.
BAHAR ALERJİSİNE HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Bahar alerjisi farklı şekillerde reaksiyon gösterebilir. Tedavi edilmediğinde ise günlük hayatta ciddi anlamda zorluklara neden olabilir. Bahar alerjisinin teşhisi edilebilmesi ve tedavisi süreci için erişkinler, immünoloji veya dahiliye doktorlarına başvuru yapabilirler. Çocuklarda ise çocuk hastalıkları veya çocuk immünoloji doktorlarına gidilmesi gerekir.
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Bahar alerjisi belirtilerinden korunabilmek için öncelikle hangi polen türünün alerji yaptığının bilinmesi gerekir. Bu anlamda da mutlaka alerji testi yapılmalıdır. Polenler coğrafi bölgelere göre farklı özelliklere sahiptir. Sabah saatlerinden öğlene kadar polenler en yüksek seviyelerinde bulunurlar. Yağmurlu havalarda ve akşam saatlerinde polen yoğunluğu da azalır. Bu nedenle;
Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, rüzgarlı ve kuru havalarda dışarı çıkmamaya çalışın. Polen mevsimlerinde spor ve yürüyüş gibi aktiviteleriniz için kapalı alanları tercih edin. Gözlerinizde rahatsızlık hissediyorsanız güneş gözlüğü faydalı olabilir. Eve geldiğinizde giysilerinizi mutlaka değiştirin. Bahar alerjisi belirtilerini yoğun yaşıyorsanız evinizde ve aracınızda polen filtresi kullanabilirsiniz. Her eve gelişinizde yüzünüzü bol su ile yıkayın veya duş alın. Polen mevsimi geçene kadar çamaşırlarınızı açık alanda kurutmamaya özen gösterin. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde pencere ve kapı açmamaya çalışın. Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanmaya özen gösterin. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.BAHAR ALERJİSİ NASIL GEÇER?
Mevsimsel alerji ile uğraşan kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri de “bahar alerjisi nasıl geçer?” oluyor. Aynı zamanda bahar alerjisi rahatsızlığının etkisini minimuma düşürmek isteyen kişiler bahar alerjisi ne iyi gelir?” gibi sorulara da cevap arıyor. Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusuna cevap vermeden önce alerji durumunuzun kalıcı veya kronik olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Eğer kronik bir alerji çeşidine sahipseniz mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekir.
Doktor kontrollerinizin ardından bahar alerjisi semptomlarınızı hafifletebilmek adına ilaç kullanabilirsiniz. Bu anlamda uzman bir hekimin kontrolünde kalıcı reaksiyonlardan daha kolay kurtulabilirsiniz. Alerjik belirtileriniz aralıklı bir şekilde tekrarlıyorsa evinizde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemlerde bulunuyor. Örneğin, nane çayının içeriğinde bulunan anti inflamatuar nitelikleri sayesinde bahar alerjisi semptomlarını hafifletebilirsiniz.
Bahar alerjisi nasıl geçer sorusuna aşağıdaki maddeler ile cevap verilebilir;
Kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek adına istirahat etmeli, dengeli beslenmeli ve bol su içmelisiniz. A, B, C, ve E vitaminli besin tüketimini artırmalısınız. Stresten uzak durmalı, sigara ve alkol tüketimini bırakmalısınız. En az 6 ay süren bahar alerjisi semptomları yaşıyorsanız aşı kullanımını deneyebilirsiniz.BAHAR ALERJİSİ BİTKİSEL TEDAVİSİ
Bahar alerjisi bitkisel tedavi yöntemlerine hastalığın kronik olmadığı durumlarda başvurulabilir. Bu anlamda bahar alerjisi doğal tedavisinde nane çayı ve zencefil tüketebilirsiniz. Aynı zamanda antioksidan niteliğindeki öksürük ve balgam gibi rahatsızlıklara yardımcı olan zerdeçal ile de hastalığın etkilerini azaltabilirsiniz.
Bahar alerjisi belirtileri nedeniyle ortaya çıkan iltihapların iyileşmesine katkıda bulunmak adına tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bu anlamda tıpkı nane çayı gibi adaçayı da alerjik belirtilerin hafifletilmesini sağlar.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için elma sirkesi gibi bitkisel ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak bahar alerjisi belirtilerinizi azaltmak amacıyla bitkisel yöntemlere başvurmadan önce, kullanacağınız ürünlerin yan etkilere neden olmaması açısından mutlaka dikkatli olmanız ve doktorunuzdan onay almanız gerekir.