Çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyne maruz kalıyor

Son zamanlarda ‘toksik’ sözcüğü sıkça karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de ‘toksik ebeynlik’ kavramı. Peki toksik ebeveynlik ne anlama geliyor?

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 16:33

Ebeveynlerin, çocuğun karakterinin gelişiminde etkisi oldukça büyük oluyor. Ebeveynlerin çocukla kurduğu toksik ilişkiler, çocuğun benlik gelişimini etkiliyor ve mutsuz olmasına sebep olabiliyor.

TOKSİK EBEVEYN DAVRANIŞLARI NELERDİR?

Uzmanlar, başlıca toksik ebeveyn davranışlarının yönlendirici ve yoğun müdahaleci olduğunu söylüyor. Toksik ebeveynlik, çocuklarının hayatını kontrol etmeleri, katı kurallar koymaları, duygu sömürüsü yapmaları gibi davranışları da içeriyor.

O ANNE BABALARDA ASLINDA TOKSİK AİLEDEN GELİYOR

Uzmanlar, Türkiye’de çocukların yüzde 30 oranda toksik ebeveyne maruz kaldığını belirtiyor. Depresyon hastalarının yüzde 50’sinin travmatik çocukluk geçmişi olduğunu açıklayan uzmanlar, anne babalarında aslında toksik ailelerden geldiğini vurguladı. Uzmanlar, toksik ebeveynlerin küçümseyici ve aşağılayıcı tavır takındıklarını, çocuğu çok fazla didiklediklerini, sürekli eleştirdiklerini, negatif geri bildirim verdiklerini, çocuğun birey olduğunu reddedip kendilerine ait gördüklerini, sık sık eleştirip, çocuğun yaptıklarıyla da yetinmediklerini belirtti.

AİLELER EMPATİ YAPMALI

Bunun en büyük nedeninin, ailelerin çocuklarıyla empati yapamamaları olduğunun altını çizen uzmanlar, bu ebeveynlerin çocuğun ihtiyaçlarını göremeyip anlayamadıklarını söyledi.