İsot öyle faydalı bir baharat ki!

Türk mutfağında yemeğe lezzet vermek için sıklıkla kullanılan, siyah rengini dövülen kurutulmuş biberlerden alan isot, birçok hastalığa iyi geldiğide uzmanlar tarafından söylenmekte.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2023 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2023 08:15
https://www.herkesduysun.com/

Çeşitli işlemlerden geçerek baharat haline gelen ve doğal bir acı tada sahip olan isot; cilde, romatizmaya, üst solunum enfeksiyonlarına kadar birçok hastalığa engel olmaktadır.

Özellikle ileri yaştaki kişilerde sık görülen hastalıklar arasında yerini alan kalp-damar rahatsızlıkları birçok kişinin korkulu rüyası olmaktadır. Bu hastalığa fayda sağlayan baharat, antioksidan özelliği sayesinde damarların sertleşmesini ve tıkanmasını önlemektedir. Bu sayede kalp rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir.

Sindirim sistemini kolaylaştıran ve bağırsak sistemini güçlendiren isot, ürik asitin çoğalmasını engellediği için kemik gelişimine de oldukça faydalıdır.

Vücutta bulunan ödemlerin atılmasında öncü rol oynayan isot, alternatif tıpta uzmanlar tarafından oldukça önerilen bir baharattır. Araştırmalara göre isot, gece körlüğüne ve kansere iyi geldiği saptanmıştır.

Uzmanlar tarafından şeker hastalarının tüketilmesinde sakınca görülmeyen isot, kandaki şeker oranını dengeleyici etkiye sahiptir.