Alkol ve akıl sağlığı sorunları arasında açık bir bağlantı vardır. Kişi depresyonla başa çıkmanın bir yolu olarak içebilir, ancak alkol yeni depresyon ve anksiyete nöbetlerini şiddetlendirebilir veya tetikleyebilir. Düzenli olarak çok miktarda alkol tüketmek kazalar, aile sorunları, iş kaybı ve sağlık sorunları gibi başka komplikasyonlara yol açabilir.
Fast food ve abur cubur gibi hazır yiyecekler, kalorilerde yüksek ve besin maddelerinde düşük olabilir. İşlenmiş gıdalar, özellikle yüksek şeker ve rafine karbonhidratlar, daha yüksek depresyon riskine katkıda bulunabilir. Bir kişi rafine karbonhidrat yediğinde, vücudun enerji seviyeleri hızla artar, ancak daha sonra çöker. Zaman içinde sabit bir enerji kaynağı sağlayan taze, besleyici yoğun, bütün gıdaları tercih etmek en iyisidir.
Rafine ve doymuş yağlar iltihabı tetikleyebilir ve ayrıca beyin fonksiyonlarını bozabilir ve depresyon semptomlarını kötüleştirebilir. Birçok işlenmiş gıdada bulunan trans yağlar, kırmızı ve işlenmiş etlerdeki yağlar, Omega-6 yağ asitlerinde yüksek olan aspir ve mısır yağı gibi yağların tüketimini sınırlamak gerekir.
Depresyonu olan kişiler, öğleden sonra kafeinli içecekler içmemekten fayda görebilirler. Ilımlı bir kafein alımının faydalı olduğu ise görülebilir. Kafeinin faydaları, uyarıcı etkisi ve antioksidan özelliklerinden kaynaklanabilir.