Tatiliniz zehir olmasın: Bayramda yola çıkarken bunlara dikkat edin

Bayram tatilinin 9 güne uzatılmasını fırsat bilen vatandaşlar, şehir dışı planları yaptılar bile. Ancak bu planda endişelendiren bir bölüm var: Bayram trafiği. Peki bayramda tatil veya ziyaretler için yola çıkacak olan sürücüler nelere dikkat etmeli? İşte uzun yola çıkacak sürücülere öneriler...

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 17:01
https://www.herkesduysun.com/

Kurban Bayramı tatiline sayılı günler kala 9 günlük tatili fırsat bilen vatandaşlar şehir dışına çıkma planları yaptı. Keyifle geçecek günlerin hayaliyle yola çıktığınızda trafikte yaşanan olumsuz durumlardan dolayı tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE

ARAÇ BAKIMINI KONTROL ETTİRİN

Uzun yola çıkmadan aracın yola hazır olduğundan, havalandırmanın, klimanın çalıştığından emin olun. Lastiklerinizi kontrol edin.

Sıcak havalarda hararet sorununa karşı da önlemlerinizi alın. Aracın su kontrolünü yapın.

1 GÜN ÖNCE ALKOL TÜKETMEYİN

Uzun yola çıkmadan 1 gün önce alkol tüketmemeye dikkat edin ve erken uyuyun. Yolculuk öncesi kullandığınız ilaçların uyku getirme ihtimali varsa erteleyin.

MOLA YERLERİ BELİRLEYİN

Yolculuğa başlamadan önce kendinize mola yerleri belirleyin ve yol boyunca 2 saatte bir 15 dakika dinlenin.

RAHAT KIYAFETLER TERCİH EDİN

Araç kullanırken rahatsız olmamak, yola konsantre olmanıza, aşırı terlemenize neden olabilir. Yolculuğa çıkmadan önce rahat ve hafif kıyafetler tercih edin.

ERKEN SAATLERDE YOLA ÇIKIN

Özellikle bayramın ilk günlerinde öğlen yola çıkan pek çok sürücü oluyor. Yoğun trafik ile mücadele ederek tatilinize kötü başlamak istemiyorsanız, sabaha karşı veya öğleden sonra yola çıkın. Erken uyanmak zor olsa da emin olun rahat bir yolculuk bu uykusuzluğa değecektir.

EŞYALARINIZI SABİTLEYİN

Bagaja koyduğunuz yüklerinizi mutlaka sabitleyin ve olabildiğince dengeli şekilde yerleştirin.

YOLCULUK BOYUNCA

UYKU BELİRTİLERİNE DİKKAT

Yolda geçen süre boyunca uykunuzun geldiğini anladığınız anda aracı bir dinlenme tesisine çekerek uyumalısınız.

Eğer araç ile geçtiğiniz son birkaç kilometreyi hatırlamıyor, yola veya bir araca dalıp gidiyor, sık sık esniyor, gözlerinizi zor açık tutuyor veya aracı duruş ve kalkışta sarsarak kullanıyorsanız uyuma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunuzu bilin.

AĞIR YİYECEKLERDE UZAK DURUN

Yola çıkmadan veya mola verdiğiniz yerlerde aşırı yağlı yiyecekler yememeye dikkat edin. Ağır ve yağlı yiyecekler uykunuzun gelmesine sebep olabilir.

SÜREKLİ KLİMA KULLANMAYIN

Araçta sürekli klima kullanmayın. 30-40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırın, oksijen miktarını artırın.

Yolculuk boyunca sıcaktan en az şekilde etkilenmek için bol bol su için.

KURALLARA UYUN

Özellikle tır, kamyon gibi uzun ve ağır araçlarla aranızdaki takip mesafesini koruyun. Kısa farları her zaman açık bırakın.

Emniyet kemerini asla ihmal etmeyin.

Araç içerisinde dikkatinizi dağıtacak veya görüşünüzü engelleyecek eşyalar bulundurmayın.

ÇOCUKLARI ÖN KOLTUKTA OTURTMAYIN

12 yaşından küçük çocukları, güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta veya ön koltukta güvenliklerini tehlikeye atmayın.

KAZALAR NEDEN OLUR?

Bayram yolculuklarında meydana gelen kazaların en büyük nedeni, acele etmeye bağlı yapılan sollamalar veya kural ihlalleridir. Kuralların, hız limitinin, solama kurallarının dışına çıkmayın. Yolculuklarda diğer bir kaza nedeni ise sürücünün telefonla konuşmasıdır. Telefonla konuşmak, kulaklıkla veya hoparlörle bile olsa dikkatinizi dağıtacaktır.