Kurban Bayramı tatiline sayılı günler kala 9 günlük tatili fırsat bilen vatandaşlar şehir dışına çıkma planları yaptı. Keyifle geçecek günlerin hayaliyle yola çıktığınızda trafikte yaşanan olumsuz durumlardan dolayı tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.
YOLA ÇIKMADAN ÖNCEARAÇ BAKIMINI KONTROL ETTİRİN
Uzun yola çıkmadan aracın yola hazır olduğundan, havalandırmanın, klimanın çalıştığından emin olun. Lastiklerinizi kontrol edin.
Sıcak havalarda hararet sorununa karşı da önlemlerinizi alın. Aracın su kontrolünü yapın.
Uzun yola çıkmadan 1 gün önce alkol tüketmemeye dikkat edin ve erken uyuyun. Yolculuk öncesi kullandığınız ilaçların uyku getirme ihtimali varsa erteleyin.
Yolculuğa başlamadan önce kendinize mola yerleri belirleyin ve yol boyunca 2 saatte bir 15 dakika dinlenin.
Araç kullanırken rahatsız olmamak, yola konsantre olmanıza, aşırı terlemenize neden olabilir. Yolculuğa çıkmadan önce rahat ve hafif kıyafetler tercih edin.
Özellikle bayramın ilk günlerinde öğlen yola çıkan pek çok sürücü oluyor. Yoğun trafik ile mücadele ederek tatilinize kötü başlamak istemiyorsanız, sabaha karşı veya öğleden sonra yola çıkın. Erken uyanmak zor olsa da emin olun rahat bir yolculuk bu uykusuzluğa değecektir.
Bagaja koyduğunuz yüklerinizi mutlaka sabitleyin ve olabildiğince dengeli şekilde yerleştirin.
YOLCULUK BOYUNCA UYKU BELİRTİLERİNE DİKKATYolda geçen süre boyunca uykunuzun geldiğini anladığınız anda aracı bir dinlenme tesisine çekerek uyumalısınız.
Eğer araç ile geçtiğiniz son birkaç kilometreyi hatırlamıyor, yola veya bir araca dalıp gidiyor, sık sık esniyor, gözlerinizi zor açık tutuyor veya aracı duruş ve kalkışta sarsarak kullanıyorsanız uyuma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunuzu bilin.
Yola çıkmadan veya mola verdiğiniz yerlerde aşırı yağlı yiyecekler yememeye dikkat edin. Ağır ve yağlı yiyecekler uykunuzun gelmesine sebep olabilir.
SÜREKLİ KLİMA KULLANMAYIN
Araçta sürekli klima kullanmayın. 30-40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırın, oksijen miktarını artırın.
Yolculuk boyunca sıcaktan en az şekilde etkilenmek için bol bol su için.
Özellikle tır, kamyon gibi uzun ve ağır araçlarla aranızdaki takip mesafesini koruyun. Kısa farları her zaman açık bırakın.
Emniyet kemerini asla ihmal etmeyin.
Araç içerisinde dikkatinizi dağıtacak veya görüşünüzü engelleyecek eşyalar bulundurmayın.
12 yaşından küçük çocukları, güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta veya ön koltukta güvenliklerini tehlikeye atmayın.
KAZALAR NEDEN OLUR?Bayram yolculuklarında meydana gelen kazaların en büyük nedeni, acele etmeye bağlı yapılan sollamalar veya kural ihlalleridir. Kuralların, hız limitinin, solama kurallarının dışına çıkmayın. Yolculuklarda diğer bir kaza nedeni ise sürücünün telefonla konuşmasıdır. Telefonla konuşmak, kulaklıkla veya hoparlörle bile olsa dikkatinizi dağıtacaktır.