Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Ekonomik Mod’ ve ‘Start Stop’ araca zarar veriyor

Araçlarda ‘Ekonomik Mod’ ve ‘Start stop’ özellikleri, yakıt tasarrufu için vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ancak uzun yolda ‘ekonomik mod’ kullanmak hem araca hem de sürücünün cebine zarar verebiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 14:41
Kaynak: Esmanur Gülbahar
‘Ekonomik Mod’ ve ‘Start Stop’ araca zarar veriyor

Ekonomik mod özelliğinin uzun süre kullanımının zararlı olduğunu açıklayan uzmanlar, ilk hasarın motorda meydana geldiğini vurguluyor. Uzun yolda aracın gitmek istediğini kaydeden uzmanlar, sürücünün bunu ‘ekonomik mod’ ile engellediğini ifade ediyor.
 

UZUN YOLDA ‘EKONOMİK MOD’ MOTORA ZARAR VERİYOR


Ekonomik mod kullanarak hızlı gitmenin aracın performansını artırmadığını, aksine azalttığını ve araca ekstra bir yük bindirdiğini belirten uzmanlar, bu durumun ise motora zarar verdiğini söylüyor.

Otomotiv servis firması işletmecileri, “Şu an bir motor indirmenin masrafı, en azından 100 bin lira civarındadır. Ekonomik mod, marş motoruna ve aküye zarar veriyor. Aracın gidişatını engelliyor ve bu motora zarar veriyor.” diyerek vatandaşı uyarıyorlar.


UZUN YOLDA EKONOMİK MODDA ARAÇ KULLANMAK NEYE SEBEP OLUR?

Uzun yolda, uzun süre ekonomik modda araç kullanımının oldukça zararlı olduğunun altını çizen uzmanlar, bu durumun motorun kendi iç hacminde kapasite azaltmasına, yakıtın daha fazla yakılmasına, yağlama yapılmamasına ve sıkıştırarak bir takım filtrelerin tıkanmasına sebep olduğunu belirtiyor.



‘START-STOP’ ÖZELLİĞİ MEKANİK OLARAK ARACA ZARAR VERİYOR

Start-stop özelliği devredeyken araç her durduğunda motorunda otomatik olarak durduğunu dile getiren uzmanlar ayrıca bu özelliğin durma, çalışma esnasında araca mekanik olarak zarar verdiğinin altını çiziyor ve bu özelliğin mümkün olduğunca az kullanılması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.