Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencilerin otonom çapası TEKNOFEST Adana'da sergileniyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde kurulan 1.5 Adana Cyberova Rover Takımı tarafından üretilen mini çapa, Adana'da başlayan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) sergileniyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 17:17
Kaynak: AA
Öğrencilerin otonom çapası TEKNOFEST Adana'da sergileniyor

1.5 Adana Cyberova Rover Takımı, tarım arazilerindeki yabani otları temizlemede kullanılması amacıyla 2 ay gibi kısa bir sürede "Flora V2" adlı aracı üretti.

Çapa aracının prototipi, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu TEKNOFEST Adana'da sergileniyor.

Otonom ve manuel olarak kullanılabilen çapanın üstüne güneş paneli eklenerek de kullanım süresi arttırılabiliyor.

"PROJEMİZİ GELİŞTİRMEK İSTEYEN FİRMALAR VAR"

1.5 Adana Cyberova Rover Takımı'nın kaptanı Hasan Sarıköse, takımlarının 2018 yılında kurulduğunu belirtti.

Ürettikleri çapa hakkında bilgi veren Sarıköse, "Aracımız daha önceden belirlenmiş alanı tarayarak bitkilere zarar vermeden yabanı otları tarladan ayıklıyor. Aracımız elektrikli, güneş panelimiz aracımıza entegre bir şekilde çalışıyor. Pilimizin ömrü 2 saat. Prototip olduğu için küçük bir pil tercih ettik. Güneş paneli sayesinde 2,5-3 saate kadar kullanılabiliyor." diye konuştu.

"TOPRAĞIN ALTINDAKİ ENGELİ TESPİT EDEBİLİYOR"

TEKNOFEST'te Tarımsal İnsansız Kara Araçları Yarışması'na katıldıklarını belirten Sarıköse, araçlarında hem otonom hem de manuel modların bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ekstra olarak çapa sırasında toprağın altındaki engeli tespit edebiliyor. Tespit edilen engelde çapayı kaldırabiliyor ve engeli geçtikten sonra çapayı indirip işlemine devam ediyor. Projemizi geliştirmek isteyen firmalar var, onlarla görüşüyoruz. Biz de ürünümüzü daha da geliştirmek istiyoruz."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.