Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFAD Müdürü Bursa için kaygılanıyorum dedi! 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar...

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini belirterek, "7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir. Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biri" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 23:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 23:07
Kaynak: İHA
AFAD Müdürü  Bursa için kaygılanıyorum dedi! 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar...

Bursa'daki Marmara Belediyeler Birliği toplantısında konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısını hala hissettiğini belirtti.

"Bizim için aslında 17 Ağustos bir milattı, ama onun da milat olmadığını 6 Şubat'ta gördük" diyen Tatar, Marmara'ya dikkat çekti.

"MARMARA FAYI 7.8'LİK DEPREM ÜRETEBİLİR"

Marmara Denizi'nde yer alan fayın yaklaşık 250 yıldır enerji topladığını ve kırıldığı taktirde 7.8'lere varan deprem üretebileceğini söyleyen Tatar, şu ifadeleri kullandı:

1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Tek bir kerede mi yoksa birkaç parça şeklinde mi kırılır, bunun hiçbir anlamı yok. Sonuçta enerji biriktirmiş durumda ve günün birinde kırılacak. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak.

"250 YILLIK BİRİKİM VAR, 7.8'E KADAR ÇIKABİLECEK BİR DEPREM ÜRETEBİLİR"

Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bu güne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos'ta, demiryolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir.

"BURSA EN KAYGILANDIĞIM YERLERDEN BİRİ"

Güney Marmara'da da aktif fayların varlığını da hatırlatan Tatar, bir ili işaret etti:

Sadece Marmara içinde aktif faylar yok. Marmara'nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Biz Marmara Depremi'ne odaklanmışken günün birinde başka depremle karşı karşıya kalabiliriz. Mustafa Başkanı'mı korkutmak istemiyorum ama Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden bir tanesi. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir deprem.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.