Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altıparmak ve Çarşamba’nın çehresi değişiyor

Altıparmak-Çarşamba arasında yer alan mahalleleri kapsayan yeni imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi arasında, ilgili akademik odalar ile Bursa Kent Konseyi  iş birliği protokolü imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 18:33
Kaynak: Ersel Nalbant
Altıparmak ve Çarşamba’nın çehresi değişiyor

İmza törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Vardar ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy yanı sıra şehir planlayıcıları katıldı.

Osmangazi ilçe sınırlarımız içerisinde 10 farklı mahalleyi kapsayan Altıparmak – Çarşamba proje alanı imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasına yönelik mesleki ve teknik işbirliği protokolünü imzalamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz diye ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  Altıparmak, geçmişte Bursa’mızın kalbi, hem ticaretin hem de sosyalleşmenin merkeziydi. İki yanında sıralanmış binalarıyla nostaljik atmosfer yaratan bir yerdi.


Esnafın sıcaklığı, küçük dükkânların vitrinlerine konulan el emeği ürünler ve yan yana dizilmiş kahvehaneler, sosyal yaşamın parçalarıydı.
İnsanlar sabahları işe gitmeden önce burada buluşur, öğle aralarında kısa molalar verir, akşamüstü bir fincan kahve eşliğinde uzun sohbetlere dalardı. Yaz akşamları ise bambaşkaydı.


Altıparmak, Bursa'nın tarih kokan dokusunu modern yaşama entegre eden bölgeydi. Tarihi camiler, geleneksel Bursa evleriyle iç içe geçmişti.
Altıparmak – Çarşamba bölgesi, geçmişte Bursa’nın canlılığına ve çeşitliliğine değer kazandırmış bir bölgeyken, zamanla hem yapılaşma hem de sosyal yaşantı anlamında giderek zayıfladı ve sonunda eski ihtişamlı hallerinden çok uzak bir hale geldi. Altıparmak – Çarşamba bölgesini yeniden kent yaşamıyla bütünleştirmek ve depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla önemli bir adım atıyoruz.Bursa Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası ile bu amaca yönelik protokol imzalamış, bölgenin daha yaşanabilir hale getirilmesi için çözüm önerileri ortaya konmaya çalışmıştır. Şimdi ise biz, bu işi bu başlangıç noktasından alarak çok daha ileriye taşımak için hazırız.

O çalışmada bölgenin sorunlarını detaylı biçimde ele almayı sağlayacak birçok analiz ve anket çalışması da yapılmıştır. Meslek odalarımızın sağladığı teknik ekip desteği ile bölgedeki her bir binanın deprem açısından risk durumu tek tek tespit edilmiştir.Değerli mahalle muhtarlarımızdan bölgenin sorunları ve beklentileri hakkında da bilgiler alınmıştır.

"KENT PAYDAŞLARI İLE BERABER ÇALIŞACAĞIZ "

Bu kapsamda bugün, Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahallelerinde yaklaşık 830 dönümlük alanı kapsayan Altıparmak  Çarşamba proje sahasında, imar planı ve kentsel tasarım projesi yapılması için Osmangazi Belediye Başkanlığı, Bursa Kent Konseyi, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın değerli başkanları ile ortak iş birliği protokolü imzalamak üzere bir araya geldik.


Proje alanı planlama ilkeleri kapsamında, fiziksel mekânın iyileştirilmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, ulaşım sisteminin çözümlenmesi önceliğimiz olacak.


Bölgeyi yeniden cazibe merkezi haline getirmek, yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar mevzuatına uygun 1/25000, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları hazırlanacak.


Kent anayasası dediğimiz 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nı çok önemsiyoruz. Bu konuda bir planlama ajansı oluşturduk.
2 yıl içerisinde 2050 vizyonumuzu da hep beraber ortaya koyacağız.Önceliğimiz, Bursa’mızı depreme karşı dirençli bir kent haline getirmektir.
Başkanlığını yürüttüğüm Marmara Belediyeler Birliği’nin de depreme karşı dayanıklı, hazırlıklı şehir ve toplum olma yolunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtmek istiyorum.


Belediyelerimiz bu süreçte sadece kendi bölgelerinde değil, aynı zamanda komşu kentlerle de koordinasyon içinde olmalıdır.
Depremden birlikte etkilenecek olan kentlerimizin, afet anında birbirine destek olacak şekilde planlarını hazırlaması ve uygulaması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda büyükşehirlerimizin Afet İşleri, Deprem Risk Yönetimi, Kentsel Dönüşüm ve Dayanıklılık Birimleri kritik bir rol üstlenmektedir.

Belediyelerimizin merkezi yönetimle, AFAD'la, akademik kurumlarla ve sivil toplumla iş birliği içinde çalışması, depreme karşı daha güçlü hazırlık yapmamızı sağlayacaktır.

"DEPREM ÖNCELİĞİMİZ OLACAK"

Doğa kaynaklı bir olay olan  olmasını önlemek mümkün değil ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizde.
Depreme, merkezi yönetimden sivil topluma kadar, kentin tüm paydaşlarıyla birlikte hazırlanmak çok önemli.
Hâlihazırda deprem zararlarını en aza indirmenin yolu, deprem riskli alanlarda gerekli jeolojik ve jeoteknik çalışmaların yapılması, bu çalışmalardan elde edilen bulgulara göre yerleşim planlarının ve kentsel dönüşümün uygulanmasıdır.
Hep birlikte, güç birliği yaparak bu konuda gerekli adımları atmalı ve toplumsal dayanışmayı en üst seviyede tutmalıyız. Depreme karşı dayanıklı ve hazırlıklı kentler olma yolunda çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz dedi

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Vardar ise, Deprem gerçeği ülkemizin ortak sorunu bu yüzden kentimizi dirençli hale getirmeliyiz. Bize vatandaşlarımıza büyük görevler düşmekte bizde elimizden geleni yapacağız diye vurguladı 

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, Daha yaşanabilir daha ulaşabilir ve daha yeşil bir dönüşüm olmalı. Bu dönüşüm için elini taşın altına koyacak herkese teşekkür ediyoruz diye ifade etti

Kaynak: Ersel Nalbant

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.