Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTSO Kalıpçılar Odası Başkanı: Kepenk indirmeye zorlanıyoruz

Bursa’da kalıpçılık sektörü artan maliyetler, iş gücü sıkıntısı ve rekabet karşısında zorluklar yaşıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 10’uncu Meslek Komitesi Kalıpçılar ve Dökümcüler Odası Başkanı Hüseyin Kumru, sektörün yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2024 15:01
Muhabir: Gülsün Arslan
BTSO Kalıpçılar Odası Başkanı: Kepenk indirmeye zorlanıyoruz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kalıpçılar ve Dökümcüler Odası Başkanı Hüseyin Kumru, kalıpçılık sektörünün Türkiye'nin sanayileşmesinde önemli bir role sahip olduğunu ancak yaşanan olumsuzluklarla sektörün ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

“SEKTÖR DURMA AŞAMASINA GELDİ”

Başkan Kumru, kalıpçılık sektöründe kriz yaşandığına dikkat çekerek yaşanan olumsuzlukların, sektörü kepenkleri indirme ile karşı karşıya bıraktığını belirtti. Kumru, “Her geçen gün artan fahiş kira zamları, çalıştığımız sektörde tecrübeli elemanlar ve çırakların bulunmaması sektörü durdurma aşamasına getirmiştir. Çin ve Uzakdoğu’dan gelen baskıcı malzemeler de bizleri kepenk indirmeye zorluyor. Savunma sanayimizle bağlantılı iş kollarımız da yeterli ilgi görmediği için o piyasadaki arkadaşlarımız küçülmeye doğru yönlendirildi.” dedi.

“CİDDİ BİR KRİZ İLE KARŞI KARŞIYA” 

Kumru, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İmalat ve kalıp sektöründe girdi maliyetlerimiz yurt dışına odaklı olduğundan döviz kurları çok fazla artmamasına rağmen iç piyasada nakit dönüşü olmaması, iş akdi yapılan firmaların uzun vadede çekle çalışması, sanayi tesislerinin Bursa’da bizim yapmış olduğumuz işe göre donanımlı olmaması ve çoğumuzun da kiracı olduğunu düşünürsek zorlanıyoruz.”

“MESLEK LİSELERİNDE KALIP BÖLÜMÜNE İLGİ ARTIRILMALI”

Kumru, yaşanan krizin orta vadede mutlaka Türkiye’nin ekonomik dengeleri için aşılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Öncelikle, hammadde tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi ve yerli üretim imkânlarının artırılması, fiyat dalgalanmalarının etkisini azaltacaktır. Ayrıca, devlet teşvikleri ve AR-GE destekleri ile firmaların yeni teknolojilere yatırım yapmaları teşvik edilmelidir. Eğitim programları aracılığıyla nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi de sektörün uzun vadeli sağlığı için kritik öneme sahiptir. Nitelikli iş gücü için meslek liselerinde kalıp bölümüne ilgi artırılmalı, teknik insanlar yetiştirilmelidir.”

“ÜRETİCİLERE VE YÖNETİCİLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

Sektörde usta çırak ilişkilerinin kötüye kullanılmaması gerektiğine değinen Başkan Kumru, bu sektörde çalışanlara daha fazla değer verilerek istihdamın artırılmasının amaçlanması gerektiğini vurguladı. Başkan Kumru, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kalıp sektörü, karşılaştığı sıkıntılara çözüm yolları geliştirilerek daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir hale getirilebilir. Kiracı üyelerimizin belli bir zaman dilimi için kira desteği de verilmelidir. Bu süreçte işbirlikleri ve yenilikçi yaklaşımlar, sektörü güçlendirecek temel unsurlardır ve en büyük yük üreticilere ve yöneticilere düşmektedir. Savunma sanayide bu süreçte bizlere omuz verirse kısa zamanda yaşadığımız ekonomik tramvaya son verebilir tekrar Türkiye’nin ekonomisinde lokomotif sektör olarak rol model olabiliriz.”

Kaynak: Gülsün Arslan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.