Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nın 2. oturumu gerçekleşti

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nın 2. oturumu bugün Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 19:46
Kaynak: Esmanur Gülbahar
Bursa Büyükşehir Belediyesinin Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nın 2. oturumu gerçekleşti

Katılımcıların yoklamasıyla başlayan toplantı, gündem maddelerinin okunmasıyla devam etti.

Gündemin 5.maddesi olan “Orhangazi Kültür Merkezi ve Meydan Düzenlemesi Yapım İşi kapsamında yapımı tamamlanan binada boş durumda bulunan ZK-35 no.lu dükkanın BESAŞ Ürünleri Satış Mağazası olarak kullanılmak üzere işletme hakkının 10 yıl süre ile Belediyemiz iştiraklerinden BESAŞ’a devredilmesi ile ilgili raporu” ile ilgili konuşmak için söz alan ve Orhangazi halkı adına konuşan meclis üyesi, Burfaş B kafe ve Besaş ekmek mağazasını Orhangazi’ye kazandırdıkları için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti.


BAŞKAN BOZBEY, STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ KONUŞTU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gündemin 1.maddesi olan ‘Plan ve Bütçe Komisyonunun, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2025-2029 Stratejik Plan Taslağı ile ilgili raporu’ ile ilgili konuştu.

2025-2029 Stratejik Plan çalışmalarını demokratik şekilde planladıklarını belirten Başkan Bozbey, bu planın 17 ilçe gezildikten sonra şekillendiğini ifade etti.

“Bu plan, yalnızca bir yol haritası değil aynı zamanda Bursa’nın geleceğidir.” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Bozbey, “Çevreye, kültüre, sosyal politikalara kadar Bursa’nın öncelikleri belirlendi. Kent ekonomisine kadar sürüdürülebilir, yetkin. stratejik plan ile birlikte Bursa’mızı güzel yarınlara taşıyacağız. Afet ve acil durum hizmetlerini etkin şekilde yürütecek ve koordinasyonu güçlendirmiş olacağız. Daha mutlu bir Bursa için attığımız bu adım, yaşanabilir bir kent için attığımız adımdır. Bu plana destek veren herkese içten teşekkür ediyorum ve Bursamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Plan Taslağı ile ilgili raporu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, şunları söyledi:

“Öncelikle stratejik planın ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemlerle birlikte ortaya koyan bir plandır. 5018 sayılı Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu gereği bu planı yapıyoruz.

Arkadaşlar, memnuniyet anketini henüz yapacağız. Mevcut durumu anket sonuçlarından sonra daha net belirleyeceğiz. Bu anketi, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdik. 11 Ekim’de sizlere dağıtıldı. Eleştiriler olabilir, çünkü her belediyenin farklı bir stratejik planı olur. Ancak bu plan, arkadaşlarımın ve tüm paydaşlarımızın yoğun emekleriyle ortaya çıkmıştır.

"STRATEJİK PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİ"

Hiç merak etmeyin, verdiğimiz sözleri tek tek yerine getireceğiz. Bursa’nın tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Göreve geldiğimizde şirketlerimiz, BUSKİ ve belediye dahil olmak üzere toplam 900 milyarlık bir borç vardı. Bu durumun takipçisi olduk ve altı ayda sadece Büyükşehir borçlarında 3,5 milyarlık bir azalma sağladık. Sıkı bir mali disiplinle bunu başardık. Ancak daha önce yapılmış kredili işlerle ilgili 4,2 milyarlık bir borç daha var. Buna kimse cevap veremiyor. İşte bu yüzden stratejik planlama çok önemli.



"BURSALILARA DAHA İYİ HİZMET VERECEĞİZ"

Bugüne kadar uygulanmayan mali disiplini uygulamaya başladık. Bu sayede elde ettiğimiz kaynakları, Bursalılara daha iyi hizmet vermek için kullanacağız.

"ÇÖZÜME KOŞUYORUZ"

Emeklilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Başvuran herkes sosyal desteklerden faydalanabiliyor. Otoparklarımızı ücretsiz yaptık, çünkü halkın hizmetkarıyız. Herhangi bir sorun olursa hemen çözüme koşuyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen geri bildirimlerle hizmetlerimizi sürekli geliştiriyoruz.

"YÜZLER GÜLECEK"

Bursa'mızı daha güzel bir yer yapmak için büyük bir planımız var. Bu planı yaparken vatandaşlarımızın sesini dinledik. İnanıyoruz ki beş yıl sonra Bursa'mız çok daha güzel olacak. Bursalılarımızın yüzü gülecek."

MECLİSTE STRATEJİK PLAN SUNULDU

6 aylık çalışmanın sonucunda tamamlanan stratejik plan çalışmalarının sunumu gerçekleştirildi. Planın mali kaynakları ve giderleri açıklanırken, vizyonu ve misyonuda meclis üyeleri ile paylaşıldı. 2025-2029 Stratejik Plan çalışmalarının bu meclis toplantısında sağlanan oy birliği ile birlikte yürürlüğe gireceği bildirildi. 9 stratejik hizmet alanı olduğu belirtilen planın, 5G altında şekillendiği vurgulandı.

Gündem maddelerinin okunmasının ardından MHP Grup Sözcüsü, Cumhuriyetin 101.yılını kutladı. Stratejik planın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, bu planın kendilerine geç ulaştığını yeniden incelenmesini ve komisyona gönderilmesini talep etti.



BAŞKAN FERHAT EROL: STRATEJİK PLAN KOMİSYONA ÇEKİLMELİDİR

AK Parti grubu adına konuşan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol ise, “Stratejik planda emeği geçenlere teşekkür ediyorum fakat bazı maddelerde revizyona gidilmelidir. Muhtarların bu çalışmadan haberleri olmadığını duyduk. Sayfa 49 ve 58 revize edilmelidir. Plan, veriye dayalı olmalıdır. Siyasi emeller için bu kente dair güzellikleri mahvetmeyelim. Yeşil alanlarda, kültür hizmetlerinde, engelli hizmetleri, belediye hizmetleri memnuniyet artışları görünmüyor. Sahil hizmetleri memnuniyet oranı yüzde 70. 33 bin kişiyle anket yapılmış fakat işinize geleni koyuyor, işinize gelmeyeni koymuyorsunuz. Bununda revize edilmesi gerekiyor. Stratejik plan komisyona çekilmelidir.” şeklinde tepki gösterdi.

Seçim beyannamesinde bahsedilen ve yapılması beklenen metro hattı ile beklenen otobüs hatlarının bu stratejik planda neden yer almadığını soran Başkan Erol, “Atıp tutmakla olmuyor Başkan, bizi günahınıza ortak etmeyin.” dedi.



YÜCEL AKBULUT VE FERHAT EROL ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ

CHP Grup sözcüsü Yücel Akbulut, Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol’a ithafen “Bu hizmetler henüz gerçekleşmedi. Memnuniyet oranı nasıl verilebilir? Sizin stratejik plandan anladığınız şey nedir?” şeklinde konuştu.

BAŞKAN BOZBEY: EN ÖNEMLİ ŞEYİN PLAN OLDUĞUNU GÖRDÜK

Başkan Bozbey, bunun faaliyet raporu olmadığını bir stratejik plan olduğunu vurguladı. Başkan Bozbey, “Önce plana bakalım sonra eleştiri yapalım. 6 ay bekledik ve mevcut durumu anket sonrası belirleyeceğiz. 33 bin kişiyle yapılan anket ise memnuniyet anketi değildir. Yanlış anlaşılma var. 11 Ekim’de yani 11 gün önce bu plan sizlere dağıtıldı. Her türlü stratejik planı eleştirebilirsiniz ama tüm paydaşların sonucu oraya çıktı ve büyük emek var. Bu planın ruhuna uygun hareket etmek zorundayız. ‘47 kilometre tramvay’ dedik doğrudur. Bursa’nın ulaşım sorunu yüzde 90 çözülür. Hedefimiz budur. İlk 5 yıl için 20’den fazla kilometre belirlemişiz. Göreve geldiğimizde 900 milyon dolar borç vardı. En önemli şey, plandır. O yüzden stratejik plan detaylıdır. Mali disiplin uyguluyoruz ve sonuçlarını alıyoruz. Sosyal destekler devam ediyor ama altını çiziyorum, hal edene ediyor. Otoparkları ücretsiz yaptık. Anket yapar, memnuniyetsizlik varsa başka bir çözüm ararız.” dedi.
 

Bir AK Parti Meclis üyesi Başkan Bozbey’e, “Biz size demedik mi ‘otoparkları ücretsiz yapmayın’ diye, herkes şikayetçi. Öyle kafanıza göre olmaz. Oyun değil. Ayrıca sosyal yardım alan 50 bin kişiyide zan altında bırakıyorsunuz.” dedi. Başkan Bozbey ise “Mahkemede görürsünüz ihtiyaç sahiplerimiymiş, değilmiymiş” diye cevap verdi.

Ekim ayı Meclis toplantısının 2.oturumunun ikinci yarısı yeniden yoklamayla başladı.

İkinci yarının gündem maddesi, AK Parti grubunun karşı çıktığı ‘Plan ve Bütçe Komisyonunun, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2025-2029 Stratejik Plan Taslağı ile ilgili raporu’ oldu. CHP grubu yasada belirtilene göre meclisin stratejik planın onaylanması gerektiğine dikkat çekti.

Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, yaptıkları değerlendirme raporu sonrası Bursa halkının menfaatleri doğrultusunda stratejik planın komisyona gidip, düzenlenip 3 gün sonra yeniden meclise gündem maddesi olarak sunulmasını talep etti.

BAŞKAN BOZBEY: STRATEJİK PLANIN REDDEDİLMESİNE ŞAŞKINIM

Bursalıların menfaatlerinin birinci öncelik olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, 17 ilçeyi ve başkanlarını ziyaret ederek stratejik planı paylaştıklarını ve geri bildirimlerini aldıklarının altını çizerek, “Bu plan, Belediyenin ve Başkanın stratejisidir. Bunu 1-2 sene sonra sorgulayın ‘oldu mu yoksa olmadı mı’ diye… Ben bu maddenin reddilmesine şaşkınım. Bu plan 11 gündür sizlerdedir. Neden 3 gün sonrası için çaba gösteriyorsunuz anlamış değilim. Bugün kabul edilseydi yarın bütçe görüşmeleri başlayacaktı. Bir, iki gün daha kayba tahammül yok. Bu Belediyenin stratejik planıdır. Yasada da kabul edilir demez, meclis tarafından stratejik plan onaylanır der.” şeklinde konuştu.

“MECLİSİN GÖREVİ STRATEJİK PLANI ONAYLAMAKTIR”

Belediye meclislerinin stratejik planları reddetme hakkı olmadığını belirten bir CHP grup meclis üyesi, “Beğenmeyip eleştirebilirsiniz ama onaylamazsanız en iyi ihtimalle görevini yapmamış olur. Meclisin görevi stratejik planı onaylamaktır.” dedi.

AK Partililer meclisi terk etti

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.