Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremin merkez üssü, yıkımın boyutunu etkiler mi? Jeoloji Mühendisi Engin Er açıkladı

Geçtiğimiz hafta sonu Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem panik yarattı. Düşük şiddette deprem, akıllara ‘Büyük Marmara Depremi’ni getirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisi Engin Er, olası bir depremin yaratacağı etkilerden bahsetti.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 15:36
Muhabir: Esmanur Gülbahar
Depremin merkez üssü, yıkımın boyutunu etkiler mi? Jeoloji Mühendisi Engin Er açıkladı

Hafta sonu Marmara Bölgesinde meydana gelen düşük şiddetteki depremler vatandaşları tedirgin etti. Jeoloji Mühendisi Engin Er, depremin merkez üssünün, potansiyel yıkıma etkisine ilişkin Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu.

Depremin karada veya denizde gerçekleşmesinin enerji taşınımı açısından fark yaratmayacağını söyleyen Engin Er, depremin enerjisinin kabuk ile iletildiğini dolayısıyla deniz ve kara depremlerinde kabuktan aynı enerjinin yayılacağını belirtti.

Merkez üssü deniz olan bir depremin ancak yerleşim yerine uzaklık ve yakınlık bakımından bir fark oluşturacağını dile getiren Er, “Deprem karada olursa yerleşim yerlerine daha yakın olur. Dolayısıyla daha şiddetli hissedilir. Denizde olması yıkım etkisi ve uzaklık açısından avantaj sağlayabilir.” dedi.

“YERLEŞİM YERİNE YAKIN OLMASI YIKIMI ARTIRIR”

Türkiye şartlarında bir depremin yıkıcı olabilmesi için 5 ve 6 şiddetinin üzerinde olması gerektiğini belirten Engin Er, “Yıkıcı boyut için ilk olarak bu 5-6 büyüklüğündeki depremin yerleşim yerlerine yakın olması lazım. İkinci olarak yıkımın boyutunu, binanın zemini ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı belirler. Kötü zemindeki bina, yönetmeliklere uyulmadan yapılırsa ciddi bir yıkım oluşur.” şeklinde konuştu.

Depremin yıkıcılığının sıvılaşan zemine bağlı olduğu kadar bina kalitesine de bağlı olduğunun altını çizen Er, “Sağlam zemine yapılan bozuk bina risklidir ancak bozuk zemine yapılan bozuk bina daha çok risklidir.” dedi.

DEPREMDEN EN ÇOK NİLÜFER Mİ ETKİLENECEK?

Er, Nilüfer ilçesinin zemininin sıvılaşan bir zemin olduğunu ve depremden daha çok etkileneceği kanısına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: 

“Bursa’nın başka ilçelerinde de sıvılaşan zeminler var. Burada önemli olan binanın yönetmeliklere uygun yapılması. Nilüfer’de zemini bozuk olan yerler de sağlam olan yerler de bulunuyor. Bozuk olan yerlerde mühendislik hizmeti almadan yapılan binalar risk taşıyor ama zemini bozuk olsa da gerekli projelendirme çalışmaları yapılan bir bina sağlam olabilir.” 

“NİLÜFER ÖZELİNDE DÜŞÜNÜLMEMELİ”

Jeoloji Mühendisi Engin Er sıvılaşan zeminin sadece Nilüfer’de değil, Osmangazi, Yıldırım gibi kentin pek çok noktasında olduğunu belirterek depremin etkisini sadece Nilüfer özelinde düşünmenin oldukça yanlış olacağını vurguladı.

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.