Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD ve Litvanya, NATO ve Hint-Pasifikte işbirliğini ilerletme kararı aldı

ABD ve Litvanya, başta Ukrayna'ya destek olmak üzere birçok alanda NATO'da, ayrıca Hint-Pasifik'teki ortak ülkelerle işbirliklerini güçlendirme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 14:23
Kaynak: AA
ABD ve Litvanya, NATO ve Hint-Pasifikte işbirliğini ilerletme kararı aldı

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan ortak açıklamaya göre, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, ülkeye resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell'i başkent Vilnius'ta ağırladı.

NATO üyesi ülkelerin ve Hint-Pasifik'teki ortakların işbirliği içinde olmasının öneminin vurgulandığı açıklamada, ABD ve Litvanya'nın ortak ülkelerle Ukrayna'yı destekleme, siber savunma, teknoloji ve dezenformasyonla mücadele gibi alanlardaki ilişkilerini güçlendirme kararı aldıkları bildirildi.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin "silah göndermeye devam etmesi" ve Rusya'nın bu silahları Ukrayna'ya karşı kullanması kınandı.

ABD, Litvanya'ya 500 asker gönderiyor | Haberrus

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI DA ELE ALINDI

Litvanya'nın Tayvan ile ekonomik ilişkilerini güçlendirme faaliyetlerinin takdir edildiği açıklamada, iki ülkenin de Tayvan'ın uluslararası forumlara katılımını destekledikleri vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca iki ülkenin Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "provokatif" faaliyetlerinden duydukları endişeye yer verildi.

Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunmasının öneminin vurgulandığı açıklamada, iki ülkenin Tayvan Boğazı'ndaki statükonun güç veya baskı yoluyla değiştirilmesine yönelik her türlü girişime karşı oldukları ifade edildi.

ÇİN İLE LİTVANYA ARASINDAKİ TAYVAN GERİLİMİ

Çin ile Avrupa Birliği (AB) üyesi Litvanya'nın ilişkileri, Vilnius'un Tayvan ile ilişkilerini geliştirme yönünde attığı adımlar nedeniyle kopma noktasına gelmişti.

Litvanya'nın 2021'de Tayvan'ın ülkesinde kendi adıyla temsilcilik kurmasına onay vermesiyle başlayan gerilim, diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesine yol açmıştı.

Çin, kararın "Tek Çin" ilkesine ve adadaki egemenlik haklarına saldırı olduğunu savunarak, Litvanya'daki büyükelçisini geri çağırmış, Litvanya'dan da Pekin Büyükelçisi'ni geri çağırmasını istemişti.

Pekin, Litvanya ile diplomatik ilişkilerinin derecesini düşürerek maslahatgüzar düzeyinde sürdürülmesi kararını almış, Litvanya da diplomatlarının güvenliğinden duyduğu endişe nedeniyle Pekin Büyükelçiliğini kapattığını bildirmişti.

Gerilim, Çin'in Litvanya'dan ithalatını durma noktasına getirmiş ve AB, Litvanya'ya ayrımcı ticari kısıtlama uyguladığı gerekçesiyle Pekin hakkında Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayette bulunmuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.