Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD Yüksek Mahkemesi'nden Trump hakkında karar

Amerikan Yüksek Mahkemesi, eski Başkan Donald Trump'ın 6 Ocak kongre baskınındaki rolü ve 2020 başkanlık seçimlerine müdahale iddialarına ilişkin davada önemli bir karara imza attı. Mahkeme Trump’ın bazı konularda dokunulmazlığı olduğuna hükmetti. Karara Amerikan Başkanı Joe Biden'den tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
ABD Yüksek Mahkemesi'nden Trump hakkında karar

ABD Yüksek Mahkemesi eski Başkan Donald Trump'ın bazı konularda dokunulmazlığı olduğuna hükmetti. AB Başkanı Joe Biden karara “Bu Amerikan halkına yapılmış korkunç bir kötülük” tepki verdi.

Trump, federal seçimlere müdahale davasında, 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmek için yetkililere baskı yapmak ve 6 Ocak 2021'deki kongre binası ayaklanmasından faydalanmaya çalışmakla suçlanıyor.

Yargıçlar, Trump’ın görevdeyken gerçekleştirdiği resmi eylemleri nedeniyle yargı dokunulmazlığı hakkına sahip olduğuna ancak özel davranışları için dokunulmazlığı bulunmadığına hükmetti.

Karardan memnun olan Trump, sosyal medyasında kararı "Anayasamız ve demokrasimiz için büyük bir kazanım" Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum" sözleriyle yorumladı.

ABD Başkanı Joe Biden ise yüksek mahkeme kararını eleştirdi ve “Bugünkü karar neredeyse, başkanın yapabileceklerinin neredeyse hiçbir sınırının olmadığı anlamına geliyor. Bu temelde tehlikeli bir emsal, çünkü iktidar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yüksek mahkeme de dahil olmak üzere, makamın yetkileri artık yasalarla sınırlandırılmayacak, tek sınırlama yalnızca başkan tarafından belirlenecek” ifadelerini kullandı.

Biden, kararı "Amerikan halkına yapılmış korkunç bir kötülük" olarak nitelendirerek “Amerikan halkı yaklaşan seçimlerden önce mahkemelerde bir cevap almayı hak ediyor. Halkın, bu yıl tekrar oy vermeleri istenmeden önce, 6 Ocak'ta ne olduğuna dair cevabı bilmeye hakkı var. Bugünkü karar nedeniyle bu çok düşük bir ihtimal” dedi.

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump'ın dokunulmazlığı konusunda karar verecek

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.