Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batı ve Asya arasında kalan Türkiye için hangi tercih mantıklı?

Batı ve Asya arasında politik olarak sıkışan Türkiye'nin son dönemde Batı ile girdiği ilişkileri geliştirmesi Rusya tarafından dikkatle takip ediliyor. Rusya'ya karşı uygulanan ambargolara Türkiye'yi de dahil etmek isteyen AB'nin taleplerine karşılık Türkiye hangi tercihi yapacak?

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 15:23
Kaynak: Oğuzhan Osman Bilgin
Batı ve Asya arasında kalan Türkiye için hangi tercih mantıklı?

Rusya'nın Kuzey Kore ile olan yakınlaşması ve devam eden Ukrayna savaşı nedeniyle çatışmaların başlangıcından bu yana ABD'nin özellikle ekonomik alanda uyguladığı yaptırımlara rağmen Rus ekonomisi beklenen hasarı almadı. Aynı şekilde Kuzey Kore'de var olduğu günden bu yana ABD ambargo ve yaptırımlarına maruz kalıyor. AB ve ABD, Türkiye'yi de Rusya'ya karşı uygulanan bu yaptırımların aktörü olarak görmek istiyor. ABD'nin yaptırım ve ambargo silahının eski gücünü koruyup korumadığı ve Türkiye'nin alacağı pozisyonu Dış Politika Uzmanı Dr. Barış Adıbelli Herkes Duysun için yorumladı. 

Rusya-Ukrayna arasında 2024 barış yılı mı olacak? - iskenderun

BÜYÜYEN ASYA PAZARI RUSYA'YI KURTARIYOR

Büyüyen ve gelişen dünyada ekonominin çarklarının artık Asya'da döndüğünü ifade eden Dr. Barış Adıbelli, " Büyüyen Asya pazarı Rusya için ciddi bir alternatif oldu. Rusya ambargo ve yaptırımlar nedeniyle yaşadığı kaybı Asya pazarında karşılamaya çalışıyor. Yaptırıma maruz kalan ülkelerin nükleer gücü olan ve silah üreten ülkeler olduğunu atlamamak gerekiyor. Rusya şu anda Kuzey Kore'den çok ciddi şekilde silah ihtiyacını karşılıyor. Bu durum ekonomik olarak Kuzey Kore'nin de işine geliyor. Rusya yaptırımların muhattabı olan İran'dan da ciddi rakamlarda dron satın alıyor. ABD'nin bu ekonomik ilişkileri önleme şansı yok." dedi.

TÜRKİYE'NİN BATI İLE GİRDİĞİ YENİ İLİŞKİYİ RUSYA DİKKATLE İZLİYOR

Yaptırımlar konusunda kısa süre önce Rusya lideri Putin'in Türkiye'yi net bir dille uyardığını ifade eden Dr. Barış Adıbelli, " Putin kabaca Türkiye'nin Batı ile olan yeni ekonomik anlaşmaları uğruna Rusya'nın kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı. Putin, Türkiye'nin Batı ile olan uzlaşma sürecinin karşılığında ne verileceğini bilmek istiyor. Ukrayna ve Rusya arasında geçtiğimiz günlerde esir takası gerçekleşti. Bu takasa Birleşik Arap Emirlikleri aracılık yaptı. Daha önce bu rolü Türkiye olarak biz üstleniyorduk. Rusya ile ilişkilerimizde son dönemde gözle görünür bir şekilde değişim yaşanıyor." dedi.

AB'NİN TÜRKİYE'YE BAKIŞI BELLİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne olan ilgisinin son dönemde tekrar arttığını ifade eden Dr. Barış Adıbelli, "Türkiye'nin AB'nin katı ve net tutumuna karşı AB'ye karşı olan ilgisini anlamak zor. Alınmayacağımızı bildiğimiz bir birliğe üye olmak için yıllardır uğraşıyoruz. Son yıllarda vize süreçlerinde AB ülkelerinin Türkiye'ye uyguladığı muamele ortada. AB ülkelerinin Türkiye ve Türk halkına karşı bakışının belli. Buna rağmen AB'ye üyelik için çaba göstermemizi anlamak mümkün değil. " dedi.

ASYA YENİ YÜKSELEN GÜÇ

Batı'nın egemen olduğu dünya düzeninin bitme aşamasına geldiğin ifade eden Dr. Barış Adıbelli, " Artık yaşlanan, gücünü kaybeden ve üretimden uzaklaşmış bir batı ile karşı karşıyayız. Asya, ekonomik anlamda yeni yükselen güç. Asya'nın genelinde bu yükselişi görebiliyoruz. Güney Asya'da ekonomik olarak son yıllarda ciddi bir atılım içerisinde. Asya'daki bu gelişime rağmen köhnemeye yüz tutmuş AB'nin peşine takılmak manasız bir çaba." dedi.

Kaynak: Oğuzhan Osman Bilgin

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.