Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Endonezya'da Arakanlı Müslümanları taşıyan tekne "bölge halkının itirazları" nedeniyle kıyıda bekliyor

Endonezya'nın Açe bölgesinde yaklaşık 140 Arakanlı Müslümanın, "bölge sakinlerinin karaya çıkmalarına izin vermediği" gerekçesiyle teknede beklediği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 17:48
Kaynak: AA
Endonezya'da Arakanlı Müslümanları taşıyan tekne "bölge halkının itirazları" nedeniyle kıyıda bekliyor

Bölge polisinden yapılan açıklamada, 200'den fazla Arakanlı Müslümanı taşıyan teknenin 9 Ekim'de Bangladeş'teki Cox's Bazar bölgesinden Malezya'ya doğru yola çıktığı belirtildi.

Açıklamada, bu kişilerden yaklaşık 50'sinin Endonezya'nın Riau bölgesinde tekneden indiği, 11'inin sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ve 3'ünün ise yolda hayatını kaybettiği kaydedildi.

Teknenin, 18 Ekim'den bu yana kıyıda bekletildiği ifade edildi.

Güney Açe'deki balıkçı topluluğundan Muhammed Jabal, "başka bölgelerde yerel halka huzursuzluk verdiği" öne sürülerek Arakanlı Müslümanların karaya çıkmalarına izin verilmediğini savundu.

Jabal, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve bölge halkının teknede bekleyenlere yiyecek temin ettiğini aktardı.

Teknenin beklediği kıyıdaki limanda, halkın Arakanlı Müslümanları bölgede istemediğini belirten bir afiş yer aldı.

Teknedeki Arakanlı Müslümanlardan bazılarının farklı ülkelere gitmek için para ödediği belirtilirken, bölge polisinin insan kaçakçılığı nedeniyle 3 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

UNHCR Türkiye

UNHCR'DEN ENDONEZYA HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

The Jakarta Post gazetesinin haberine göre, Endonezya'daki UNHCR görevlisi Faisal Rahman, yaptığı açıklamada, teknede bekleyen Arakanlı Müslümanların güvenle karaya çıkması için Endonezya hükümetine çağrı yaptı.

Rahman, "UNHCR ve ortakları, bu savunmasız insanlara destek olmaya ve çok ihtiyaç duydukları yardımı sağlamaya hazırdır." ifadesini kullandı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.

UNHCR verilerine göre, Kasım 2023'ün ortalarından 20 Eylül'e kadar 2 bin 26 Arakanlı Müslüman teknelerle Endonezya'ya ulaştı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.