Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Filipinler'in eski lideri Duterte, belediye başkanı olmaya hazırlanıyor

Filipinler'de, devlet başkanlığı döneminde başlattığı "uyuşturucuya karşı savaş" adı verilen, binlerce kişinin öldüğü operasyonlara ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "insanlığa karşı suç" işlendiği iddialarıyla soruşturma açılan Rodrigo Duterte, Davao kentinin belediye başkanlığı için aday olacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 17:30
Kaynak: AA
Filipinler'in eski lideri Duterte, belediye başkanı olmaya hazırlanıyor

Duterte, 2016'da devlet başkanı seçimini kazanmadan önce yaklaşık 20 yıl belediye başkanlığını yaptığı Davao'da Seçim Komisyonu'na adaylık başvurusuna ilişkin evrakları teslim etti.

Yetkililer, Duterte'nin oğlu mevcut Davao Belediye Başkanı Sebastian Duterte'nin de belediye başkan yardımcılığı için yarışacağını açıkladı.

TARTIŞMALI UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONLARI

Filipinler'de 9 Mayıs 2016'da yapılan seçimi oyların yüzde 38,55'ini alarak kazanan Duterte, yolsuzlukla mücadele ve şeffaflığın sağlanmasına öncelik vereceğini vurgulamıştı. Daha önce Davao kentinin belediye başkanlığını yapan Duterte, seçim kampanyasında da ülkedeki yüksek suç oranını düşüreceğine, halkın hükümete olan güvenini artıracağına söz vermişti.

Duterte'nin 2016'da göreve gelmesiyle geniş çaplı uyuşturucuyla mücadele operasyonları başlatılmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bu operasyonlarda 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini öne sürmüştü.

İnsan hakları savunucuları, ölümlerin çoğunun "yargısız infaz" niteliğinde olduğunu iddia ederken, Duterte ve diğer yetkililer ise yalnızca güvenlik güçlerine silahla mukavemet gösteren şüphelilerin öldürüldüğünü savunmuştu.

UCM savcıları, Duterte hakkındaki şikayetler üzerine "insanlığa karşı suç" iddialarını araştırmak üzere ön inceleme başlatmıştı. Bunun üzerine Duterte, ülkesini UCM'den çekmişti.

Eski Filipinler Devlet Başkanı Duterte, 'yargısız infaz' iddialarına rağmen  belediye başkan adayı olacağını açıkladı - 07.10.2024, Sputnik Türkiye

UCM, DUTERTE'NİN "UYUŞTURUCUYA KARŞI SAVAŞ"INI SORUŞTURMA KARARI ALMIŞTI

Filipinler, 17 Mart 2018'de UCM'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nden çekilmişti. Ancak Filipinlerin mahkemeden çekilmiş olmasının savcılığın bu tarihe kadar işlenen suçlara ilişkin soruşturma yapmasına engel teşkil etmediği kaydedilmişti. Roma Statüsü gereği bir ülkenin UCM'ye üyeliği, BM Genel Sekreteri'ne çekilme bildirimin yapılmasından bir yıl sonra sona eriyor.

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, 14 Haziran 2021'de, Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin başlattığı "uyuşturucuya karşı savaş" operasyonlarında işlendiği iddia edilen "insanlığa karşı suçlar" için başlattığı ön incelemesini tamamlayarak soruşturma açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.