Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kremlin'den ABD ve Almanya'ya soğuk savaş hatırlatması

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov dün (Perşembe) devlet televizyonuna verdiği demeçte "Soğuk Savaş'a doğru istikrarlı adımlarla ilerliyoruz. Soğuk Savaş'ın doğrudan çatışma içeren tüm özellikleri geri dönüyor" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 10:27
Kaynak: AA
Kremlin'den ABD ve Almanya'ya soğuk savaş hatırlatması

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'nin Almanya'ya düzenli olarak uzun menzilli füzeler yerleştirme kararını, Rusya'ya karşı caydırıcılığı arttıracak bir adım olarak memnuniyetle karşıladı.

Karar, 20 yıl aradan sonra ABD seyir füzelerinin Almanya'ya geri dönüşü anlamına geliyor ve bu hamle Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyeleri arasında bile eleştirilere neden oldu.

Kararı savunan Scholz, Washington'da düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu caydırıcılığın bir parçasıdır, barışı garanti eder. Doğru zamanda alınmış gerekli ve önemli bir karardır" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin 2026 yılından itibaren Almanya'ya yeni silahlar konuşlandıracağını duyurdu. Washington, Almanya'da kalıcı olarak konuşlanmayı hedefliyor ve füzeler Avrupa'daki mevcut ABD sistemlerinden "çok daha uzun menzile" sahip olacak.

Alman hükümeti ile ortak yapılan açıklamada "Bu gelişmiş kabiliyetler ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın entegre caydırıcılığına olan katkılarını gösterecektir" denildi.

Alman ordusunun karadan fırlatılan uzun menzilli füzeleri yok, sadece uçaklardan fırlatılabilen seyir füzeleri var. Ancak bu duyuru, ABD füzelerinin konuşlandırılmasının Soğuk Savaş'ın acı hatıralarını yeniden canlandırdığı Almanya'da öfkeye neden oldu.

Soğuk Savaş sırasında 1980'lerde Batı Almanya'ya ABD Pershing balistik füzelerinin yerleştirilmesi büyük gösterilere yol açmıştı.

ABD füzelerinin konuşlandırılması, Almanya'nın yeniden birleşmesi sırasında 1990'lara kadar devam etti. Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ABD, Sovyet tehdidinin azalmasıyla birlikte Avrupa'daki füze sayısını büyük ölçüde azalttı.

Ancak ABD liderliğindeki NATO ülkeleri, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından kıtadaki savunmalarını güçlendirme konusunda acele ediyor.

Kremlin bu girişime perşembe günü, NATO'nun yarattığı ciddi tehdidi kontrol altına almak için "karşı önlemler" planladığını söyleyerek yanıt verdi.

ABD'nin Almanya'da konuşlandıracağı silahlar arasında halen geliştirilmekte olan hipersonik füzelerin yanı sıra, SM6 füzeleri, uzun menzilli, çok amaçlı karadan havaya füzeler ve Tomahawk füzeleri de bulunuyor.

ABD'de Soğuk Savaş yıllarını hatırlatan talep: Kaygı verici güvenlik  tehdidi - Son Dakika Haberleri

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.