Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

COP29'da "Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi" projesinin bulguları paylaşıldı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Türkiye'nin küresel iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında adil bir geçiş için evrensel kabul edilen "kimseyi arkada bırakmama" ilkesini gözetecek şekilde politika geliştirmesi gerekliliğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2024 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 17:29
Kaynak: AA
COP29'da "Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi" projesinin bulguları paylaşıldı

İPM, "Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi" projesinin bulgularını, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında "Enerji/Barış, Yardım ve İyileşme" tematik gününde düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

İPM, Türkiye'deki adil geçiş algısına yakından bakmayı amaçlayan projesinde, bazı politika önerilerinde bulundu.

Projede, adil bir geçiş için evrensel kabul edilen "kimseyi arkada bırakmama" ilkesini gözetecek şekilde zaman kaybetmeden ilgili politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansı

Kömürden çıkışın önemine işaret edilen projede, adil geçiş süreçlerinde ulusal ve bölgesel koordinasyon için yönetişim ve katılım mekanizmalarının geliştirilmesinin önemine dikkati çekildi.

Dezavantajlı grupların daha kırılgan hale gelmemesi ve güçlendirilmesi amacıyla bu gruplara yönelik de sosyal politikaların adil geçişi destekleyeceği ifade edildi.

Sabancı Üniversitesi İPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, buradaki konuşmasında, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çalışmalarına uzun yıllar önce başladığını anlattı.

Şahin, ülkenin bu doğrultuda açıkladığı "2053 net sıfır" hedefini zamanında ve önemli olarak tanımladı.

Ulusal Katkı Beyanı'nda emisyonların tepe noktasına çıkacağı yılın 2038 olarak belirtildiğini dile getiren Şahin, “Bunun geç olduğunu düşünüyoruz ama olumlu bir nokta olarak, Türkiye'nin yeni açıklanan yenilenebilir enerji ve iklim stratejileri ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035 yılına kadar 4 katı artırmayı hedefliyor. Ulusal Katkı Beyanı'nda emisyon azaltım, kömürden çıkış hedefi yok. Tüm bu gelişmeler, ülkenin ticaret ortamını etkileyecek Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile yakından alakalı konular." diye konuştu.

Şahin, emisyon artışındaki ana sebebin enerji sektörü olduğunu ifade ederek, ülkenin kömürden çıkış politikasına ihtiyacını vurguladı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.