Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Merkez bankalarının bankasından' volatilite uyarısı

Dünyanın önde gelen merkez bankası otoritesi Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), yatırımcıların faiz oranı politikasındaki büyük değişikliklerle boğuştuğu bir dönemde, aşırı piyasa dalgalanmalarının dünya ekonomisinin daha sık görülen bir özelliği haline geleceği konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 15:32
Kaynak: AA
'Merkez bankalarının bankasından' volatilite uyarısı

İsviçre merkezli dünyanın merkez bankası çatı kuruluşu Uluslararası Ödemeler Bankası, Ağustos ayının başında küresel hisse senetlerindeki sert düşüşle finans piyasalarında yaşanan çalkantı ve riskli varlıklarda satış ve ani dalgalanmaların son olmayabileceği mesajı verdi.

Araştırma Müdürü Claudio Borio, "Bu, büyük resmin bir parçası ve istisnai düşük faiz döneminden çıkarken piyasalarda yaşanan dönüşümün kaçınılmaz semptomları." değerlendirmesini yaptı.

'Merkez bankalarının bankasından' volatilite uyarısı

MERKEZ BANKALARINA ÇAĞRI

BIS, son 3 yılda sıfıra yakın faiz oranlarının 10 yılların en yüksek seviyelerine çıkmasıyla finansal piyasalardaki kırılganlığa dair uzun zamandır uyarılarda bulunuyordu.

Merkez Bankaları şimdi enflasyonda yavaşlama ve büyümeye yönelik endişelerle beraber para politikalarında kademeli gevşemeye gidiyor. ABD Merkez Bankası da 4 yılda ilk defa bu hafta faiz indirimlerine başlamaya hazırlanırken BIS, merkez bankası yetkililerine faiz indirimi konusunda 'sağduyu' çağrısı yaptı.


Bank for International Settlements, Basel
Kurum, merkez bankalarını son birkaç yılda oluşturdukları faiz tamponlarını şimdi yeniden çok hızlı indirerek israf etmemeleri konusunda çağrıda bulundu.

Borio, tüm merkez bankalarına, hem beklenen düşüşler, hem de gelecekteki beklenmedik krizlerle başa çıkabilmek için bazı "güvenlik marjlarını" korumaları gerektiğini vurguladı ve "Bu manevra alanı israf edilirse yazık olur" değerlendirmesini yaptı. Uzman sözlerini şöyle sürdürdü, "Gelmesi kaçınılmaz olan şey, beklenen resesyon. Kovid-19 pandemisi gibi şoklar ise beklenmeyen şoklar. Ne miktarda ve ne kadar faiz indirileceğine karar verirken bu gibi beklenmedik şokları da göz önünde bulundurmak gerekiyor."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.