Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli bireylerden ÖTV düzenlemesine tepki

Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi, Bursa’da düzenlediği basın açıklamasında, 27 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nda yapılan değişikliklere yönelik tepkisini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2025 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2025 14:56
Muhabir: Gamze Nar
Engelli bireylerden ÖTV düzenlemesine tepki

Bursa Kent Konseyi, ÖTV Kanunu’nda yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Engelliler Meclisi adına konuşan Gamzenur Sargın, yeni düzenlemeyle engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile araç değiştirme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını, alınacak araçlarda %40 yerli katkı oranı şartı getirildiğini ve araç kullanımının belirli kişilerle sınırlandırıldığını hatırlatarak, bu düzenlemelerin engelli bireylerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.

"LÜKS DEĞİL, TEMEL İHTİYAÇ"

Sarğın, engelli bireylerin özel ihtiyaçlarını karşılayan araçların genellikle üst segmentte olduğunu belirterek, getirilen yerli katkı oranı şartının bu araçlara erişimi imkânsız hale getirdiğini söyledi. Ayrıca, engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun araçların sınırlanmasının piyasa fiyatlarında enflasyona yol açacağını ve alım zorluğu yaratacağını vurguladı.

"HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR"

Yeni düzenlemenin gerekçesi olarak gösterilen suistimallerin engelli bireylerin haklarının kısıtlanmasını meşrulaştıramayacağını belirten Sarğın, “Devletin suistimalleri önleyecek mekanizmaları var. Ancak engelli bireylerin cezalandırılması kabul edilemez.” dedi.

Sarğın, düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu da belirterek, engelli bireylerin anayasal haklarının korunması için şu talepleri dile getirdi:

Araç değiştirme süresinin yeniden 5 yıla düşürülmesi,

%40 yerli katkı oranı şartının kaldırılması,

Değerleme limitinin ortadan kaldırılarak eski uygulamaya dönülmesi,

Engelli bireylerin haklarına yönelik düzenlemelerde STK’ların ve uzmanların görüşlerinin dikkate alınması.

Sarğın, “Engellilerin toplumsal hayata katılımı anayasal bir zorunluluk olduğu kadar insani bir gerekliliktir. Adaletli bir yaşam için haklarımızı geri istiyoruz.” diyerek çağrıda bulundu.

Kaynak: Gamze Nar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.