Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yangın anında alınacak bazı aksiyonlar hayat kurtarabilir

12 katlı Grand Kartal Otel’de çıkan yangın esnasında otelde bulunan 238 müşteriden 76 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişi de yaralandı. Türkiye’yi derinden sarsan bu olaydan sonra yangın anında yapılması gerekenler tekrar gündeme geldi. Uzmanlar, yangın sırasında karşılaşılan tehlikeler ve yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 15:38
Muhabir: İlker Türker
Yangın anında alınacak bazı aksiyonlar hayat kurtarabilir

Dün Bolu’nun Kartalkaya mevkiinde yer alan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 76 kişinin hayatını kaybetmesi, Türkiye’yi derinden sarstı. Yaşanan felaketin ardından yangın konusunun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte uzmanlar, yangın esnasında alınabilecek aksiyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yangın sırasında karşılaşılan tehlikeler arasında alevler, duman, zararlı gazlar, yüksek sıcaklık ve patlama riskinin yer aldığını kaydeden uzmanlar, doğru adımlar atmanın yangın esnasında hayati önem taşıdığının altını çizdi. 

Yangına müdahale etmek için gerekli eğitim ve ekipman olmaması durumunda müdahalede bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirten uzmanlar, ayrıca çevredeki insanların derhal uyarılarak güvenli alanlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yangın hakkında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi verilmesi ve doğru yangın söndürücülerin kullanılması da uzmanların vurguladığı önemli adımlar arasında yer alıyor.

Yangın esnasında dumanlı ortamlarda emekleyerek veya çökerek ilerlenmesi, tahliye sırasında asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği uzmanlar tarafından hatırlatılırken,  kapılar açılırken dikkat edilmesi, açılan kapının asla kapatılmaması ve kilitlenmemesi gerektiği de uzmanların önerileri arasında bulunuyor.

ISLAK BEZLE KAPILARI TIKAYIN

Kapalı bir odada mahsur kalındığında, kapı kolunun ısınıp ısınmadığı kontrol edilerek kapıdan uzak durulması gerektiği de uyarılar arasında yer alıyor. Uzmanlar, kıyafetler tutuştuğunda ise battaniye gibi bir malzeme ile yere yuvarlanılarak alevlerin söndürülmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yangın sırasında mahsur kalındığında kapıların ıslak bezle tıkanarak dumanın içeri girmesinin engellenmesi gerektiği de vurgulanıyor.

İtfaiye ekiplerinin rahatça çalışabilmesi için yangın bölgesinden güvenli bir alana uzaklaşılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, yangın anında soğukkanlılıkla hareket etmenin ve doğru adımlar atmanın hayatta kalma şansını artırdığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: İlker Türker

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.