Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz geliyor, kenelere dikkat!

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların doğal yaşam alanlara olan ilgisi de arttı. Peki yeşil alanlarda sıkça görülen kene tehdidinden korunmak için nasıl önlemler alınmalı? Vücuduna kene yapışan biri neler yapmalı?

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 12:00
Kaynak: Erdal Toprak Doğan
https://www.herkesduysun.com/
Yaz geliyor, kenelere dikkat!

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte vatandaşların yeşil alanlara olan ilgisi de ciddi oranda arttı. Fakat her yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan ve ölümcül olabilen keneler, bu alanlarda vatandaşların sağlığını tehdit eden başlıca unsurlardan. Peki kenelerden korunmak için neler yapılmalı? Kene ısırmasına maruz kalan kişiler ne yapmalı?

KENEYE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Uzmanlar; tarla, bağ, bahçe orman ve piknik alanı gibi kene tehdidinin yüksek olduğu yerlere giderken, kenelerin vücuda yapacağı olası bir saldırıdan korunmak adına mümkün olduğunca uzuvları örten giysiler giyilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarırken pantolon paçalarının, çorapların içine sokulmasında da fayda olduğunu ifade ediyoralr.

KENE ISIRMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Olası bir kene saldırısından sonra kene ısırık alanının alkol, iyot veya sabunla iyice temizlenmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, kenenin asla parmaklarla etkisiz hale getirilmemesi gerektiğinin de altını çiziyor. Kene saldırısından sonraki bir hafta içinde döküntü ve ateş belirtilerinin meydana gelmesi durumunda da kesinlikle bir uzmana başvurulması gerektiği kaydediliyor. 

KENELER HANGİ AY ARALIKLARINDA YOĞUNLUK GÖSTERİYOR?

Kenelerin ortaya çıkışı ve ısırma vakaları genellikle havaların ısınmasına paralel bir şekilde Mart ve Ekim ayları arasında önemli bir halk sorunu olmaya devam ediyor. Yaz aylarında birçok kişi, kene ısırması sebebiyle hastanelere başvuruyor. Zamanında müdahale edilmediği veya yanlış müdahale edildiği takdirde sonuç ölümcül olabiliyor. 

KENE ISIRMASININ BELİRTİLERİ NELER?

Kene, halk arasında yoğunlukla bilinen böcek türlerine oranla çok küçük bir ebatta olduğu için kenenin ısırdığı kişi her zaman ısırığı fark edemiyor. Isırma durumunda hastalık; virüslerin sebebiyet verdiği ateş, cilt içi ve diğer bölgelerde kanama gibi etkiler ile seyreden kene kaynaklı enfeksiyon olarak karşımıza çıkıyor.

SOĞUK İKLİMDE KENE İLE KARŞI KARŞIYA KALMA RİSKİ VAR MI?

Genellikle kene ile karşı karşıya kalma durumu bahar ve yaz ayları içerisinde görülüyor. Yağmurlu, sisli, soğuk havalarda vatandaş, kırsal alanlara gittiğinde istisnai durumlar olmadığı müddetçe kene ile karşı karşıya gelmiyor. Fakat uzmanlar, yaz-kış fark etmeksizin ölümcül sonuçlar doğurabilen kene tehdidine karşı tedbirli olunması gerektiği hususunda vatandaşları uyarıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.