Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Anadolu Üniversitesi

Herkes Duysun - Anadolu Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anadolu Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi, Avrupa'nın en iyi üniversiteleri arasına girdi Haber

Anadolu Üniversitesi, Avrupa'nın en iyi üniversiteleri arasına girdi

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Avrupa'nın en iyi 500 üniversitesini açıkladı. Akademik saygınlık, fakülte başına atıf sayısı, istihdam oranı, öğrenci oranı, uluslararası öğrenci sayısı, uluslararası araştırma ağları ve bunun gibi kriterlere göre belirlenen sıralamada Türkiye’den 21 üniversite ilk 500 üniversite arasına girdi. Anadolu Üniversitesi ise 42 ülkeden binlerce üniversitenin yer aldığı sıralamada 487'nci sırada yer alarak uluslararası başarısını ve prestijini güçlendirdi. "ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İÇİN BÜYÜK BİR GURUR KAYNAĞI" Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal, Anadolu Üniversitesinin uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmelerde pek çok konu başlığında ön sıralarda yer alma başarısı göstermeye devam ettiğini belirterek bu istikrarlı yükselişe katkısı olan tüm bilim insanlarına teşekkürlerini sundu. Rektör Erdal, her sene artarak devam eden ulusal ve uluslararası başarılarının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu dile getirerek bu başarıların Anadolu Üniversitesi'nin tüm bileşenleriyle birlikte bilim, eğitim ve topluma hizmet alanına odaklanarak yürüttüğü çalışmaların bir sonucu olduğunu ifade etti. Göreve başladıktan sonra üniversitenin eğitim ve araştırma kapasitesi artırması konusuna büyük önem gösterdiklerine dikkat çeken Rektör Erdal, “Kurumumuzdaki araştırma performansının yükseltilmesi için proje süreçlerindeki bürokrasiyi azaltarak teşvik uygulamalarımızı güçlendirdik ve bütçelerimizi uluslararası örneklere göre yeniden düzenledik. Sürdürülebilir bir başarı oluşturmak için kurumsal verilerimizi sağlıklı bir şekilde takip ediyoruz, bu alandaki farkındalığın ve pozitif rekabetin artması için çalışıyoruz” dedi.

AÜ'den özel insanlara özel müze Haber

AÜ'den özel insanlara özel müze

Bu çerçeve de Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hıdır Karaduman ve Dr. Öğr. Üyesi Ümran Alan’ın çabalarıyla 2016 yılından bu yana üzerinde çalışılan “3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi (3B-YEM)” farklı mekânlarda ve zamanlarda görme yetersizliği olan bireylerle buluşturuldu. İlk olarak 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde düzenlenen “Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’nde sergilenen 3B-YEM, 2017 ve 2018 yıllarında da aynı festival çerçevesinde ziyaret edildi. Proje, 2019 yılında ise GÖZDER’in Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği “Yeter ki Gözler Kör Olmasın” etkinliğinde ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından düzenlenen Engelsiz Ufuklar Çalıştayı’nda sergilendi. 3B-YEM ile aşama aşama başarıya ulaşıldı 3B-YEM çerçevesinde dünya müzelerindeki önemli eserler ile ünlü yapıtlar 3 boyutlu yazıcıyla somutlaştırıldı. Eserler görsel sanatlar uzmanları tarafından aslına uygun olarak elle renklendirildi, Braille alfabesinden tanıtım katları ve sesli betimlemeler hazırlandı, (QR) kodlarıyla hızlı erişim sağlandı ve az gören ziyaretçilerin eserleri daha yakından inceleyebilmeleri için sergi alanında büyüteçler yer aldı. Araştırmacılar her sergi sürecinde önceki deneyimlerden yola çıkarak süreci iyileştirme çalışmalarında bulundular. Ayrıca bu deneyimlerin bir boyutu, Doç. Dr. Hıdır Karaduman, Dr. Öğr. Üyesi Ümran Alan ve Prof. Dr. Özlem Yiğit tarafından hazırlanan “Beyond “do not touch”: the experience of a three-dimensional printed artifacts museum as an alternative to traditional museums for visitors who are blind and partially sighted” adlı çalışma ile “Universal Access in the Information Society” dergisinde 2022 yılında açık erişim olarak yayınlandı. Dezavantajlı grupları da dünya müzeleri ile buluşturmak mümkün İlgili çalışmada 3B-YEM, müze deneyimini, görme yetersizliği olan bireyler için erişilebilir kılan alternatif bir müze türü olarak tanımlandı. Bunun yanı sıra, 3B-YEM alternatif bir müze türü olarak görme yetersizliğinin ötesinde farklı erişim kısıtlamalarını da ortadan kaldırabilecek bir yapıyı sağlıyor. Örneğin dünyadaki müzeleri ziyaret etmek birçok kişi için ekonomik sebeplerden dolayı oldukça zor. Sanal müzeler, gören kişiler için bu sorunu kısmen çözse de, özellikle görme yetersizliği olan kişiler için erişim engelleri devam etmekte. 3B-YEM bu soruna bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, 3B-YEM alan kısıtlaması olmayan uygulamalara izin verme potansiyeline sahip. Örneğin, 3B-YEM’leri mobil hale getirerek, sadece görme yetersizliği olanlar değil, yaşlılar veya fiziksel engelliler veya kırsal kesimler gibi diğer dezavantajlı grupları da dünya müzeleri ile buluşturmak mümkün. Bu çerçevede araştırmacılar 3B-YEM’in bu faydalarını artıracak kuramsal ve uygulamalı çalışmaları artırmayı ve süreci zenginleştirmeyi hedefliyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.