Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bahar

Herkes Duysun - Bahar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bahar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hıdırellez ne zaman kutlanır? Hıdırellez bu yıl hangi tarihte kutlanacak? Haber

Hıdırellez ne zaman kutlanır? Hıdırellez bu yıl hangi tarihte kutlanacak?

Her yıl büyük bir coşku ile kutlanan ve neşeli görüntülere sahne olan Hıdırellez için geri sayım başladı? Peki Hıdırellez hangi tarihte kutlanacak? Türk dünyası ve Balkan yöresinde geçmişten günümüze gelen Hıdırellez geleneği, bahar ayının gelmesi ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? Hıdırellez tarihi nedir? HIDIRELLEZ HANGİ TARİHTE KUTLANIR? Hıdırellez, baharın müjdesi kapsamında kutlanan, yılda bir kez gelen mevsimlik bir bayramdır. Hıdırellez, Hızır ve İlyas adlarının birleşiminden ortaya çıkıp, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Hıdırellez Bayramı her sene 5-6 Mayıs günlerinde kutlanır.  HIDIRELLEZ UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmıştır. Baharın gelişi, doğanın canlılığı ile hayatlarına bereket dolmasını dileyen insanlar, 5 Mayıs gecesinden 6 Mayıs sabahına kadar süren Hıdırellez’i çeşitli etkinlikler ile geçirirler. HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR? Hıdırellez kutlamaları genelde yeşil alanlarda, bol miktarda ağaç bulunan bölgelerde, su kenarlarında yapılır. Bunların yanı sıra Hıdırellez kutlamaları için türbe ve yatırların yakınları da tercih edilmektedir. Hıdrellez’de bahar mevsiminin taze bitkilerini, taze kuzu eti ve ciğeri yemek de adettendir. Ayrıca ‘S’ harfi ile başlayan 7 çeşit yemek yahut ürün tüketilmesinin yıl boyunca bereket getireceğine ve yılanlardan koruyacağına inanılır. Öte yandan baharın ilk kuzusunun yenmesinin de sağlık ve şifa getireceğine dair inanç, halk arasında çokça yaygındır. HIDIRELLEZ NEDİR? Hıdırellez Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Doğu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da bilinen Hıdırellez gününün, Hızır (as) ile İlyas’ın (as) yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılarak halk tarafından kutlanır.

Fındıkta 'yalancı bahar' tehlikesi Haber

Fındıkta 'yalancı bahar' tehlikesi

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar sebebiyle oluşan ‘yalancı baharın’ 2023 yılı fındık üretimini tehlikeye düşürebileceğini söyledi. Kış mevsimi ortasında bahar havası yaşanmasıyla fındık püskülleri görünmeye başlarken, üreticilerin tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunuluyor. Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da, hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesi ve ilerleyen şubat ve mart aylarında yağabilecek karın, zirai don ile birlikte ciddi orada rekolte kaybına yol açabileceği belirtiliyor. “Fındığın 350 ile bin 50 saat arasında soğuklama dönemi geçirmesi gerekiyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığın bölge için en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi. Fındıkta hasattan sonra sonbahar döneminin bittiğini ve kış döneminin başladığını söyleyen Soydan, iklim değişikliğinden dolayı özellikle sıcak havaların hakim olduğunu söyledi. Soydan, “Aralık ayında fındığın soğuklama dönemini yaşaması gerekirken, maalesef bu sene bir sıcak hava ile beraber iklim yaşıyoruz. Fındık ürünü sıcak havaya doğru gidiyor, fındık ağaçları soğuklama dönemini yapamıyor. Fındık ağaçları 350 ile bin 50 saat arasında soğuklama dönemi yaşarsa fındık ürünü daha güçlü olarak bir kış mevsimini atlatır, verim açısından da önemli oluyor. Şu anda sıcak havalar devam ediyor ve Karadeniz’de yaz mevsimini yaşıyoruz. Fındıkta püskülleme dönemi, püsküller sıcak havayı gördüklerinde açılmaya doğru, erken toz yapmaya doğru gidecektir. Bu tozlama demek fındıktaki karanfillerin de erken olmasından dolayı sıkıntı oluşturabilir. Bu süreç devam ederken fındıkta erken uyanma, erken patlama olabilir. Bu da mevsim değişikliklerinden dolayı muhakkak mart aylarında yağabilecek olan bir karın fındığa ciddi derecede zarar vermesine neden olabilir” dedi. “Sıcak hava güzel görünse de fındık rekoltesini ciddi şekilde etkileyebilir” Bu durum karşısında üreticilerin tarım sigortası yaptırmaları gerektiğine değinen Soydan, “İnşallah mevsim dengesizliği olmaz ve iyi bir kış geçiririz. Üreticilerimizin kesinlikle sigorta yaptırmaları gerekiyor. Özellikle ocak ayının sıcak değil, soğuk havaların hakim olduğu ve kar yağışının olduğu mevsimi inşallah kısa zamanda yakalarız. Geçen yıllarda da yaşadığımız gibi yalancı bahar güzel gibi ama fındık bundan olumsuz etkileniyor, tomurcuk açarak yapraklanmaya gidiyor. Oluşabilecek zirai don da üreticiyi ciddi şekilde olumsuz yönde etkiliyor. Böylece verim düşüyor, doğan fındıklar da sağlıklı olmayacaktır, bu da rekolteyi olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.