TBMM, balıkçıların sorunlarını araştıracak
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, hükümeti, Cumhurbaşkanlığı Sistemi üzerinden eleştirerek, "Türkiye her gün iflas etmiş bir sistemin, paralize olmuş bir bürokrasinin, fonksiyonunu kaybetmiş bir hükümetin ve onun yönetme ehliyetini kaybetmiş yöneticilerinin tedbir alamadığı, engel olamadığı felaketlerle ve krizlerle boğuşuyor. Buradan hükümet mensuplarına sormak istiyorum; 'Bunca ihmal, bunca büyük yıkımların, kayıpların olduğu bir memlekette Allah aşkına neden aranızdan bir kişinin bile aklına istifa etmek gelmiyor?' 21 yıldır bu devleti siz yönetiyorsunuz; yetki sizin, iktidar sizin, kurumlar da sizin, cumhuriyet tarihinde görülmemiş imkanlar da sizin. Tüm bunlara rağmen hala 'İlk 48 saatte yaşanan aksaklıklar' diyorsanız. Hala, 'Bizim bir sorumluluğumuz mevcut değildir.' diyorsanız ve sonra sadece helallik istiyorsanız istifa denilen o mekanizmayı zaten unutmuşsunuzdur demektir" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül de dünyada bor rezervinin yüzde 73'nün Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekerek, "Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtında, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve kağıt sanayisinde kullanılmaktadır. Ülkemizin bu alanda ilk stratejik tesislerinden biri olarak savunma sanayisinin gücüne güç katacak olan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi geçtiğimiz gün Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açılmıştır. Bor karbür tesisinin açılmasıyla birlikte, tonu 150 dolar olan bor cevherinin yeni tesiste işlendikten sonra 40 bin dolar değere ulaşacağı ifade edilmiş, bor karbürün ülkemizde de üretime geçilmesiyle birlikte dünyada sadece 5 ülkede bu üretimin mevcut olduğu ifade edilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da ABD ve Avrupa'da hem banka iflasları hem de kurtarma paketlerinin gündeme geldiğini belirterek, "Küresel ekonomide biraz tozun dumana karıştığı bir dönem yaşanacak gibi görünüyor. Peki bu iktidar, Türkiye'yi ne halde bu küresel krize sokacak? Türk lirası değersiz, faiz ödemeleri anaparayı geçmiş, risk primi aşırı yükseklerde, yanlış ekonomik ve siyasal kararlar ardı ardına geliyor" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, depremin ardından yaşanan sel felaketine işaret ederek, "Korkunç ihmaller 10 binlerce insanımızın enkaz altında, su altında can vermesine neden oldu. Büyük ihmalin yarattığı acı tablo, dün helallik isteyenler bugün 'baba' rolüne soyunanlarla devam ediyor. Erdoğan deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın 'Baba, bizi bunlara bırakma' sözleri bizi ayakta tutuyor diye seslenmiş. Soruyorum; 'Hangi baba?' Enkaz altındaki evladının yanına depremin 3’üncü gününde giden mi? Hangi baba? Evladı kara kışta açıktayken çadır satmaya kalkan mı? Hangi baba? Evladını suyun, çamurun içine bırakan mı? Deprem bölgesindeki acı tablonun da selin yarattığı büyük tahribatın da ve bugün sokaktaki insanlarımızın açlığının, tüm acılarımızın sorumluluğu AK Parti iktidarına ve iktidarın başındaki kişiye aittir" yorumunda bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. Akbaşoğlu, "Hem deprem bölgesinde hem de tüm Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanımızın samimiyetini, gayretini, çalışkanlığını, eser ve hizmet siyasetini bütün milletimiz takdir etmektedir. Bu manada, her zaman bütün felaketlerde vatandaşlarımızın anında yanında olduk, olmaya devam ettik, ediyoruz ve bütün yaraları sarma bizim birinci vazifemizdir. Bu konuda geçmişte yaptıklarımız da yapacaklarımızın teminatı olarak ortadadır. Çadır kentlerden konteyner kentlere, oradan kalıcı konutlara dönük bu çabamız artarak devam etmekte ve en geç bir yıl içerisinde 319 bin konutun hak sahiplerine teslimi söz konusu olacaktır ve toplamda 650 bin konutu inşallah depremzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız ve mutlaka sözlerimizin tamamını yerine getireceğiz" açıklamasında bulundu.
BALIKÇILARIN SORUNLARI ARAŞTIRILACAK
Konuşmaların ardından, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin, Balıkçılık ve Su Ürünlerinin Sorunlarına İlişkin Meclis Araştırma Önergeleri birleştirilerek görüşüldü.
Kabul edilen önergeyle; balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. 21 üyeden oluşacak komisyon çalışmalarına bu hafta başlamayı planlıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.