Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bina

Herkes Duysun - Bina haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bina haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Analizler korkunç gerçeği gözler önüne serdi: İstanbul'da kaç bina çökme riski taşıyor? Haber

Analizler korkunç gerçeği gözler önüne serdi: İstanbul'da kaç bina çökme riski taşıyor?

Türkiye’yi sarsan 6 Şubat depremlerinden sonra gözler özellikle beton şehir İstanbul’a ve Marmara Bölgesi’ne çevrildi. Geçtiğimiz günlerde Küçükçekmece’de 3 katlı binanın deprem etkisi bile yokken çökmesi, durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne serdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son analize göre 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse kentte 91 bin bina ağır hasar, 167 bin bina ise orta hasar alacak. OLASI BİR DEPREMDE… İBB tarafından kentteki yapı stokunu tespit etmek için başlatılan ücretsiz hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli bin 556 bina kayıtlara geçti. İBB Genel Sekreteri Gürkan Akgün, olası bir depremde 200 binden fazla yapının kullanılamaz hale gelme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. 2 Haziran Pazar günü, deprem bile etkili değilken çöken 3 katlı bina İstanbul’daki acı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Bu olay vatandaşların deprem tedirginliğini artırırken, binalarının sağlamlığını merak etmelerine de neden oldu. “BİNA SAHİBİ İBB VEYA BİR MÜTEAHHİTLE ANLAŞSA BU FELAKET YAŞANMAYACAKTI” İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan özel konut şirketi KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, Küçükçekmece’de çöken apartman ile ilgili yaptığı açıklamada, “İBB veya bir müteahhitle anlaşıp yapısını yenileme sürecine girse, bakanlığın verdiği kira yardımına ekstradan 7 bin TL lira kira yardımı alacaktı. Binası da yenilenmiş olacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. Vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi. 35 BİN YAPI İNCELENDİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde yaşanan acı olayın ardından tam 35 bin yapının incelenerek hazırlanan deprem riski raporunu paylaştı. İBB’nin yayınladığı rapora göre megakentte bin 556 bina çökme riski ile karşı karşıya. VATANDAŞLAR İBB'YE AKIN ETTİ İBB yetkililerinin tek tek konutlara giderek uyguladıkları hızlı tarama testine 160 bin talep geldi. Belediye çalışanları, bugüne kadar 35 bin yapıyı inceledi ve A ve B (düşük risk), C (orta risk), D (yüksek risk) ve E (çok yüksek risk) şeklinde sınıflandırdı. KORKUNÇ GERÇEK: KATEGORİYE BİLE GİREMEDİ Yapılan 35 bin konut analizinin yüzde 50’si D ve E kategorisinde yer aldı. Analizler megakentteki korkunç gerçeği ortaya çıkardı.  Analizi yapılan 35 bin yapı arasında bin 556 bina A,B,C,D ve E kategorilerinin hiçbirinde yer alamayacak kadar riskli görüldü. İBB yetkilileri bu istatistik ile ilgili, “Kendi yükünü dahi taşıyamayacak durumdaki 1556 yapıdan bugüne kadar 178 binanın yıkımı gerçekleştirildi.”  İfadelerine yer verdi.

Çöken binanın sahibinin ifadesi ortaya çıktı: 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurdum Haber

Çöken binanın sahibinin ifadesi ortaya çıktı: 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurdum

İstanbul Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında toplanan 4 şüpheliden biri olan HMG ifadesinde, binanın babasından miras olarak saklandığı, kardeşinin binada bulunan haklarının 2022 yılında satın alınabileceği söylendi. Binada herhangi bir çatlak veya sıkıntı olmadığı iddiası olan HMG'nin ürettiği büyük inşaatlar için, yanında bulunan kaldırımlardan çok fazla hafriyat kamyonu geçiş yaptı. Şüpheli, binada yaşayan kişiden şikayetçi olup olmadığını savunarak, "Ben geçen sene meydana gelen depremden sonra rapor 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurdum. Ancak binanın sağlamlığıyla ilgili rapor alamadım. Kiracılara da kendilerini yer bulmalarını söyledi. Müteahhit bulacağım zaman da bu olay meydana geldi." dedi. Şüpheli HMG, binanın elemanlarının olduğu gibi bağlandığını, eklemediğini öne sürerek, yaşanan olayda bir kusur olmadığını ve üreticilerin daha yaptıklarından önce hala ayakta kaldığını iddia etti. NE OLMUŞTU? Kartaltepe Mahallesi'ndeki apartmanın çökmesinin ardından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma kapsamında toplanan zanlılar, emniyet müdürlüğündeki operasyonların ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne götürülmüştü. Şüphelilerden döner dükkanının sahibi Ö.AD ve eşi İ.D, Cumhuriyet Savcılığı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Savcı, bina sahibi HMG'yi tutuklanması, döner mağazasının sahibi eski Ö.K'yi adli kontrol tedbiri ile ilgili talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etmişti. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği nedeniyle bina sahibi HMG'nin tutuklanmasına, Ö.K'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

İstanbul'daki bir binada kolonlar patladı: Korkunç gerçek ortaya çıktı Haber

İstanbul'daki bir binada kolonlar patladı: Korkunç gerçek ortaya çıktı

İstanbul'un Bahçelievler ilçesi Yenibosna’da bulunan bir binanın bodrum katında bulunan iş yerinde kolonlar patladı. Kolonları patlayan ve el değdiğinde bile dökülen kolonlarda deniz kabukları ortaya çıktı. Ortaya çıkan manzara geçtiğimiz pazar günü Küçükçekmece’de çöken binayı akıllara getirdi. Güçlükle ayakta duran binanın bodrum katında kiracı olarak bulunan Zeki Yalçın durumu iş yeri sahibine bildirdi ve önlem alınması gerektiğini söyledi. Ancak iş yeri sahibi önlem almak yerine kiracısından zam istedi. Bunun üzerine Yalçın can güvenliği nedeniyle iş yerini tahliye etti ve anahtarını iş yeri sahibine teslim etmek istedi. İş yeri sahibi ise Yalçın’dan patlayan kolonların üzerini sıva ile kapatarak boyatmasını istedi. Yalçın ise bunun binada yaşayan herkesi tehlikeye atacağını belirterek kabul etmedi. Bunun üzerine iş yeri sahibi kendisini mahkemeye vereceğini belirterek çürük binanın altında bulunan iş yerine kiralık tabelası astı. PATLAYAN KOLONLARDA DENİZ KABUKLARI ORTAYA ÇIKTI Bina da uzun yıllardır sorunların olduğunu ve bunu defalarca iş yeri sahibine bildirdiğini ancak iş yeri sahibinin durumu gizlemeye çalıştığını belirten Zeki Yalçın “Biz burada kiracıyız buraya taşındıktan iki üç yıl sonra burada ki sorunlar başladı. Biz burayı iki yıldan bu yana dükkan sahibine söylüyoruz. Burayı onarın diye. Geçen yıl da ben kendilerine burada çatlayan yerlerin olduğunu söylemiştim ancak bana siz boyayarak düzeltin dediler. En son iş yerini boşalttık. Biz anahtarı teslim etmek istediğimiz de yok burasını boyayarak kapatarak vereceksiniz dedi. Ben bu çatlaklar varken bunu nasıl yapayım. Bakın kendi kendine dökülüyor. Burada deniz kabukları da var. Ben burayı kapatıp verirsem burada yaşayan insanlar ne yapacak. Ben burada oturan insanlara da durumu söyledim. Benim buna vicdanım el vermiyor. Burada benim komşularım var onlardan birisi vefat ederse ben bunun vicdanıyla nasıl yaşayacağım. Ben durumu üst katta ki esnaf arkadaşıma da söyledim bakın burayı boyayıp yeniden kirayı verirler diye. Her yağmurda burayı su basıyor. Yarın öbür gün biz gittik burayı sıvayarak kiraya verecekler. Bir komşumuz ölürse ben ne yaparım. Eğer burayı sıvamazsan ben seni mahkemeye veririm diyor. Geçtiğimiz gün Küçükçekmece’de bina çöktü bu şekilde yetkililer burayla ilgilensin” dedi.

İstanbul'da çöken binanın sahibi mahkemeye sevk edildi Haber

İstanbul'da çöken binanın sahibi mahkemeye sevk edildi

İstanbul Küçükçekmece'de 4 katlı binanın çökmesi ve 1 kişinin yaşamını yitirerek 8 kişinin de yaralanması ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında binanın sahibi H.M.G., binanın girişinde bulunan dönercinin sahibi Ö.A.D. ve eşi İ.D. ile restoranın eski sahibi Ö.K. 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak' suçundan gözaltına alındı. Emniyet işlemlerinin ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne getirilen bina sahibi H.M.G., “Binanın zemin katında bulunan iş yeri sahiplerinin binanın sallandığına ilişkin beyanlarına karşın resmi mercilere binanın çürük olup olmadığı yönünde herhangi bir başvuruda bulunmadığı, binasında oturan ve çevredekilerin güvenliği açısından binanın sağlamlığı ve güçlendirilmesi için herhangi bir özel şirket ile de görüşme yapmadığı, bunun yanı sıra binanın resmi planlarında zemin kat üzerinde 3 kat gözükmesine rağmen fiilen zemin katın üzerinde 4 kat olduğunun görüldüğü ve bu hususun mülk sahibi tarafından da bilindiği, bilinmesine rağmen bu konu hakkında da inceleme veya imarı konusunda da resmi mercilere herhangi bir başvuruda bulunmadığı, bu eylemleriyle mülkü olan binanın yıkılmasında ve içerisinde yaşayanların ölmesinde ve yaralanmasında kusurlu olduğu "gerekçesiyle 'Taksirle Ölüme Neden Olma' suçundan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Döner dükkanının 2021 yılında tadilat yaparak faaliyete geçiren Ö.K. Adli Kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Döner dükkanının şu anki sahipleri İ.D. ve eşi Ö.A.D. ise Savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.