Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bm

Herkes Duysun - Bm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BM Genel Sekreteri Guterres, Güney Kore'de sıkıyönetimin sonlandırılmasını memnuniyetle karşıladı Haber

BM Genel Sekreteri Guterres, Güney Kore'de sıkıyönetimin sonlandırılmasını memnuniyetle karşıladı

Yonhap'ın haberine göre BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı. Güney Kore'de ilan edilen birkaç saatlik sıkıyönetimin çok fazla karışıklığa neden olduğu değerlendirmesinde bulunan Dujarric, her şeyin çok hızlı geliştiğini belirtti. Dujarric, "Genel Sekreter'in (Guterres), sıkıyönetim kararnamesinin iptal edilmesini memnuniyetle karşıladığını ve durumu yakından takibe devam ettiğini söyleyebilirim." şeklinde konuştu. BM'nin ifade özgürlüğünden yana olduğunun altını çizen Dujarric, Güney Kore'de medyanın şu anda tam ve özgür şekilde faaliyet gösterdiğine dikkati çekti. GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM İLANI Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmişti. Bu kararın ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler, Ulusal Meclise girmişti. Meclisteki acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı. Parlamentodaki oylama sonrası geri adım atan Yoon, bakanlar kurulunu toplamış, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

BM, 2025'te 305 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahmininde bulundu Haber

BM, 2025'te 305 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahmininde bulundu

BM Cenevre Ofisi'nde konuşan Fletcher, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) "Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış 2025" başlıklı raporunu açıkladı. Dünya genelinde, 305 milyon kişinin gelecek yıl insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahminini paylaşan Fletcher, BM ve insani yardım ortaklarının, dünya genelinde 190 milyon kişiyi desteklemek için 2025'te 47 milyar dolar tutarında yardım çağrısı başlattığını kaydetti. Fletcher, 32 ülke ile mülteci barındıran 9 bölgede, hayat kurtarıcı yardım sağlamak için çalışacaklarını belirtti. Dünyanın şu anda bir "yangın yeri" olduğunu vurgulayan Fletcher, en savunmasız olan kadın, çocuk ve engellilerin, en büyük bedelleri ödediğinin altını çizdi. "Yardıma en çok ihtiyaç duyan insanlarla dünyanın ilişkisini yeniden ayarlamalıyız" ifadesini kullanan Fletcher, bu insanların eksiklerini tam anlamıyla finanse etmek için yeni bir küresel dayanışma düzeyine ve uluslararası hukuku korumak için cesur siyasi eylemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tom Fletcher, ihtiyaç sahibi diğer 150 milyon kişiye ulaşmayı çok istediklerini, ancak mevcut fonla bunun mümkün olmadığını sözlerine ekledi. ÇATIŞMALAR 123 MİLYON KİŞİYİ YERİNDEN ETTİ OCHA'nın raporunda, çatışmaların sıklık ve şiddet açısından derinleştiği ve bu durumun yaklaşık 123 milyon kişiyi evlerini terk etmeye zorladığı aktarıldı. "İklim kaynaklı felaketler insanları harap ediyor, gıda sistemlerini mahvediyor ve kitlesel yerinden edilmelere yol açıyor" ifadelerine yer verilen raporda, mevcut krizlerin çözülemediğine vurgu yapıldı. Raporda, bağışçıların uzun süredir devam eden cömert yardımlarına rağmen fon açıklarının devam ettiğine işaret edilerek, Kasım 2024'e kadarki dönem için 50 milyar dolar olan çağrının yalnızca yüzde 43'ünün karşılandığı bildirildi. Yetersiz finansmanın sonuçlarının, yardım çalışmalarına olumsuz etkilerine değinilen raporda, 2024'te Suriye'de gıda yardımında yüzde 80'lik bir azalma, Myanmar'da koruma hizmetlerinde kesintiler ve Yemen'de ise su ile sanitasyon yardımında azalmaların görüldüğü ifade edildi. Raporda, 2024'ün, 280'i aşkın can kaybıyla insani yardım çalışanları için en ölümcül yıl olduğu belirtilerek, "Bu zorluklara rağmen, insani yardım kuruluşları, 2024'te yaklaşık 116 milyon kişiye ulaşarak, hayati öneme sahip gıda, barınak, sağlık hizmeti, eğitim ve koruma hizmetleri sundu." denildi.

BM: “Suriye'nin kuzeybatısındaki çatışmalarda 27 sivil hayatını kaybetti” Haber

BM: “Suriye'nin kuzeybatısındaki çatışmalarda 27 sivil hayatını kaybetti”

BM Suriye Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep'te 3 gündür Beşar Esad rejimi ile silahlı grup Heyet Tahrir Şam (HTŞ) arasında devam eden çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Carden, “Suriye'nin kuzeybatısında yaşanan durumdan derin bir endişe duyuyoruz. Son üç gündür aralıksız devam eden saldırılar, çocuklar da dahil olmak üzere en az 27 sivilin hayatına mal oldu. Siviller ve sivil altyapı hedef değildir, uluslararası insani hukuk kapsamında korunmalıdır” ifadelerini kullandı. Carden, çatışmalar nedeniyle 14 binden fazla kişinin yerinden edildiğini aktardı. MUHALİFLER HALEP KENT MERKEZİNE GİRDİ 27 Kasım'da Halep kırsalında başlayan çatışmalar, 3 gündür sürüyor. HTŞ'ye bağlı muhaliflerin şu ana kadar 50'den fazla yerleşimde kontrolü ele geçirdiği, Halep kent merkezine ulaştığı belirtildi. Muhaliflerin ayrıca Halep'i Şam'a bağlayan ana arter olan M-5 Otoyolu'nu kapattığı, M4 ile M5 karayollarının kesiştiği Serakib'i de farklı yönlerden kuşattığı aktarıldı. HTŞ'nin saldırıları, son haftalarda Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin İdlib'in güneyindeki bölgelere artan saldırılarına karşılık olarak ve cephe hattına yakın noktaya konuşlanan "rejim askerlerinin herhangi bir saldırısını önlemek amacıyla" başlattığı açıklanmıştı.

BM'den tüm taraflara Lübnan'daki ateşkes anlaşmasına "tam saygı gösterme" çağrısı Haber

BM'den tüm taraflara Lübnan'daki ateşkes anlaşmasına "tam saygı gösterme" çağrısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının, son 13 ayda çok fazla acı çeken milyonlarca insan için büyük bir rahatlamaya sebep olduğunu kaydeden Laurence, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk'ün, tüm taraflara sivillerin yararına olan ateşkes anlaşmasına tam saygı gösterme çağrısında bulunduğunu kaydetti. Laurence, "Şimdi odak noktası, ihtiyaç sahiplerine gerekli tüm yardımı kolaylaştırmaya yönelmeli. İnsan hakları, bundan sonraki aşamanın merkezinde olmalı." dedi. Lübnan'da yerinden edilenlerin birçoğunun geri dönebileceği veya yaşanabilir evlerinin olmadığına dikkati çeken Laurence, "Hastaneler, okullar, ibadethaneler ve diğer hayati altyapılar yıkıldı veya hasar gördü. Savunmasız durumda olanlara koruma sağlamak bir öncelik olmalı. BM Yüksek Komiseri Türk, Lübnan'daki tüm siyasi aktörleri farklılıklarını bir kenara bırakıp derinden travmatize olmuş nüfusun refahı için dayanışma içinde hareket etmeye çağırıyor. Uluslararası toplum da her zamankinden daha fazla destek sağlamalı." değerlendirmesinde bulundu. Laurence, işlenen suçlara karşı hesap verebilirliğin de önemli olduğunu vurgulayarak, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku çerçevesinde ihlallerin bağımsız ve kapsamlı şekilde araştırılmasının gerektiğini dile getirdi. İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de devam eden şiddet ve can kayıplarına odaklanılmasının gerektiğini belirten Laurence, BM Yüksek Komiseri Türk'ün "Gazze'de derhal ateşkes yapılması" yönündeki acil çağrısını yineledi.

Borrell'in AB'ye veda çağrısı, "İsrail'e karşı diplomatik ve ekonomik gücünüzü kullanın" oldu Haber

Borrell'in AB'ye veda çağrısı, "İsrail'e karşı diplomatik ve ekonomik gücünüzü kullanın" oldu

Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, AB ve Belçika tarafından Filistin konulu "İki Devletli Çözümün Uygulanması için Küresel Koalisyon" girişiminin ikinci toplantısında açılış konuşması yaptı. Gazze'deki "felaket boyutundaki insani krizin" ele alınması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Borrell, acilen ateşkesin sağlanmasının yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına uzun vadeli siyasi çözümler bulunması gerektiğini söyledi. Borrell, Gazze’de 40 bini aşkın sivilin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bunların büyük çoğunluğu masum insanlar, kadınlar ve çocuklar. Masum erkekler de var. Ama çok fazla çocuk, binlerce çocuk öldü. Daha önce de söyledim, gidin ve Gazze'de yaralı çocuklar için çalışan bir hastaneyi ziyaret edin. Barışa olan ihtiyacı hissedersiniz." dedi. Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin son 40 ayda zorla yerinden edilmeye maruz bırakıldığına işaret eden Borrell, "Brüksel'deki nüfusun iki katı insan son 40 ayda cehennemi yaşıyor. Oradan oraya, güneyden kuzeye, kuzeyden güneye pinpon oynanır gibi yer değiştiriyorlar. Şimdi gidecek yerleri yok, sağlık hizmetleri yok, okulları yok, toplumu oluşturan her şey enkaza dönüşmüş durumda." diye konuştu. GAZZE KONUSUNDA MEDYADAKİ SANSÜRE ELEŞTİRİ Borrel, "Hiçbir uluslararası çatışma bugün Gazze'de gördüğümüz kadar çok insanın acı çekmesine neden olmuyor." ifadesini kullandı. Gazze'ye yönelik kayıtsızlığı, medyadaki sansür ve sosyal medyadaki algoritmalara bağlayan Borrell, "Gözleriniz görmezse, kalbiniz de hissetmez. Avrupa toplumlarındaki pek çok kişi görmüyor çünkü kimse neler olduğunu göstermiyor. İsrail toplumunda da Gazze'de neler olduğunu görmüyorlar çünkü kimse göstermiyor. Bir de algoritmalar var. Savaş için çalışan algoritmalar barış için çalışanlardan çok daha güçlü." eleştirisinde bulundu. SON GÜNÜNDE AB'YE ÇAĞRI Borrell, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres hakkında İsrailli yetkililerin yaptığı suçlamalara ilişkin, "Olaylar büyüyor ve (BM çalışanları) hayatlarını riske atıyor. BM’ye olabilecek en kötü şekilde davranılıyor. BM Genel Sekreteri'nden 'yılanın başı' olarak bahsediyorlar. Yani İsrail'e karşı savaşan bir tür yılan gibi bahsediyorlar."sözleriyle tepki gösterdi. Kaja Kallas'a devretmeye hazırlandığı görevinin son gününde Borrell, AB'yi barışı sağlamak ve şiddeti durdurmak için "İsrail'e karşı diplomatik ve ekonomik gücünü kullanmaya" çağırdı. Borrell, Şunları Kaydetti: "Elimizde baskı yapabileceğimiz bir güç var ama bunu kullanmak istemiyoruz. Olumlu teşvikler yaratabilir ve zorlayıcı tedbirler uygulayabiliriz. AB söz konusu olduğunda bunun için oybirliğine ihtiyaç olduğunu ve bunun olmayacağını biliyorum ama en azından bunu gündeme getirmelisiniz. Eğer ikna etmenin ötesine geçen tedbirler alamazsanız ilerleyemeyiz çünkü iknanın yeterli olmadığı kanıtlandı. Kaç kez İsrail'e gittik ve vazgeçirmeye çalıştık, rica ettik, yalvardık. Bu yeterli değil." "ÇİFTE STANDART OLMAKSIZIN ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI" Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise uluslararası toplumu beyanların ötesine geçmeye ve başta İsrail-Filistin çatışması olmak üzere Orta Doğu'da devam eden krizi ele almak üzere somut adımlar atmaya çağırarak, bölgede barış ve uzlaşmanın sağlanması için acil tedbirlerin ve uzun vadeli stratejilerin gerekliliğine işaret etti. Uluslararası hukuk söz konusu olduğunda "çifte standardın olmaması" gerektiğini ifade eden Lahbib, "Dünyadaki tüm çatışmalarda tüm tarafları çifte standart olmaksızın uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz." diye konuştu. Lahbib, "iki devletli çözümün" mümkün olabilmesi için diplomatik adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu aktararak, "Diplomasiye, İsraillilerin ve Filistinlilerin müzakere masasına dönmelerine ve halkın haklı olarak hak ettiği barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamalarına fırsat verecek koşulları yaratmak için adımlar atmalıyız. Bu yarın ya da sadece biz istediğimiz için gerçekleşmeyecektir. Tüm tarafların siyasi cesaret göstermesi gerekecek." ifadelerini kullandı. "İki Devletli Çözümün Uygulanması için Küresel Koalisyon" girişimi, AB ve Suudi Arabistan tarafından BM Genel Kurulu sırasında 26 Eylül'de başlatılmış ve ilk toplantı 30-31 Ekim'de Riyad'da yapılmıştı.

BM: Gazze'de açlık kritik seviyelere ulaştı Haber

BM: Gazze'de açlık kritik seviyelere ulaştı

UNRWA'nın X hesabından yapılan açıklamada, "Gazze'de açlık kritik seviyelere ulaştı. İnsanlar, haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek arıyor. Kış mevsimi yaklaşırken durum hızla kötüleşiyor ve acil insani yardım olmadan hayatta kalmak imkânsız hale geliyor" denildi. Gazze'deki durumun giderek kötüleştiği ve derhal ateşkes kararı alınması çağrısında bulunan UNRWA, açıklamasını, Gazze'deki devasa çöp yığınlarını gösteren fotoğraflarla da destekledi. İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 492'si çocuk, 11 bin 979'u kadın olmak üzere 44 bin 249 Filistinli öldü, 104 bin 746 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 378'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 804 askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 167’si çocuk 794 Filistinli hayatını kaybetti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Herkes Duysun En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.