Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dil

Herkes Duysun - Dil haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dil haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Norveç, Haber

Norveç, "asimile politikası" nedeniyle yerli halk Samiler ve azınlıklardan özür diledi

Ulusal basınındaki haberlere göre, Norveç Parlamentosunda (Storting), "Kven"ler ve "Orman Finleri (Forest Finns)" azınlık grupları ile yerli halk Samilerden özür dilenmesi görüşüldü. Azınlıklar ile yerli halktan özür dilenmesini parlamentonun büyük çoğunluğu kabul ederken, buna sadece İlerleme Partisi (Progress Party) karşı çıktı. Kararın ardından, Norveç Parlamentosu, geçmişteki asimile politikası nedeniyle azınlıklar ve yerli halk Samilerden resmen özür diledi. Bu arada, Samilerin temsilcisi Silje Karine Muotka da yaptığı açıklamada, İlerleme Partisi'nin özür dilememesine tepki göstererek "Bu, (Samiler) dillerini ve kültürlerini kaybeden ve baskıya maruz kalan kişilerle alay etmektir." dedi. Muotka, parlamentonun geçmişte uygulanan politika için özür dilemesinin ve sorumluluğu kabul etmesinin güçlü bir etkisi olduğuna dikkati çekti. "NORVEÇLİLEŞTİRME" POLİTİKASI Norveç Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu 2023'teki raporunda, geçmişte hükümetin asimile politikasına maruz kalan 760 kişiyle görüşmüş, birçoğunun kendi dillerini bırakarak Norveççe kullanmaya başladığı ifade edilmişti. Komisyon geçen hafta ise politikadan dolayı özür dilenmesi, yerli ve azınlıkların dil eğitimine yatırım yapılmasını içeren bazı önerileri Parlamentoya sunmuştu. Norveç hükümetinin "Norveçlileştirme" politikası, 1850'lerden 1960'lara kadar Samiler, Kvenler ve Orman Finleri gibi yerli ve azınlık nüfusunun asimile edilmesini kapsıyordu. Bu politikayla, dilleri ile kültürleri baskılanarak yerli ve azınlıkların Norveç toplumuna adapte edilmesi amaçlanıyordu.

Dildeki taraklanma neye işaret ediyor? Haber

Dildeki taraklanma neye işaret ediyor?

Haber: Merve ÖZDEMİR ÇEVİK  Tıptaki adı ile "miyokard enfarktüs" olarak bilinen kalp krizi halk arasında korkulan rahatsızlıklardan biridir. Pek çok kişi "Kalp krizi nedir, kalp krizi neden olur?" sorusunu merak eder. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların  tıkanması ve bunun sonucunda da kalbin kas dokusunu hasar gördüğü durumdur. Kesilen kan akışı, kalbin ciddi oranda zarar görmesine neden olur. Bu nedenle doğru ve zamanında müdahale ile damarların açılması ve kalp dokusu kaybının önlenmesi gerekir. Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok belirtisi olabilir. Bunlara örnek olarak; Mide bulantısı ve kusma, Ani soğuk ter basması, Baş dönmesi, Sıkıntılı genel durum, Kalp ritim bozukluğu,  Çabuk yorulma ve nefes darlığı TARAKLI DİL NEYİN HABERCİSİ? Uzmanlar uyku apnesi, diş sıkma ve gıcırdatma gibi uyku bozukluklarının dilde baskıya neden olabileceğini söylerken uyku apnesine de dikkat çekerek kişinin gece nefessiz kaldığı durumlarda kalp krizi riskinin tetiklenebilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor.  Beslenme eksikliklerinde vücut, B vitamini, demir ve riboflavin gibi belirli vitaminleri yeterince almadığında taraklı bir dil oluşabilir.Taraklı dilin diğer nedenleri arasında hipotiroidizm, genetik durumlar veya doğum kusurları yani down sendromu gibi nedenler yer alabilir. Bu koşulların her birinin kendine özgü semptomları vardır.  Uzmanlar dilde oluşan taraklanma ve şekil bozukluklarının altında yatan sebeplerin araştırılarak teşhisin ilgili hekimler tarafından konulmasının daha doğru olacağını söylerken, her zaman erken konulan tanının kişinin hayatını kurtardığının da altını çiziyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.