Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Emlak

Herkes Duysun - Emlak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Emlak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fırsatçı emlakçılar konut piyasasını şişiriyor Haber

Fırsatçı emlakçılar konut piyasasını şişiriyor

Son zamanlarda giderek artan konut fiyatları, vatandaşı ev alma hayali dahi kuramaz vaziyete getiriyor. Konutlara, gerçek fiyatlarının çok dışında rakamlar veren fırsatçı komisyoncular tarafından şişirilen fiyatlar, konut piyasasını adeta alt üst etti. Konu ile ilgili Herkes Duysun muhabirine konuşan Gayrimenkul Danışmanı Hali Nalbant, vatandaşları ev alırken dikkatli olmaları ve fırsatçıların eline düşmemeleri konusunda uyardı. Son zamanlarda satılık konut oranlarında yükselme olduğunu fakat talebin azaldığını kaydeden Gayrimenkul Danışmanı Halis Nalbant uygun fiyat verilen evlerin satıldığını, zaman zaman kiralık evlere talep olduğunu, bunların dışında ise piyasanın tamamen tıkandığını kaydetti. “EN AZ 1 MİLYON LİRASI OLMALI” Piyasadaki tıkanıklığın başlıca etkenlerinin gelirin azalması ve fırsatçılar tarafından konut piyasasının şişirilmesi olduğunu ifade eden Nalbant, “Piyasa tıkandı, çünkü eski evlere dahi çok yüksek fiyatlar biçiliyor. Bugünlerde ev alacak vatandaşın cebinde en az 1 milyon, 1 milyon 200 bin lira gibi bir para olması gerekiyor ki kredi çekip üstüne koyabilsin. Cebinde 500 bin lira olan kişi bankadan 1 milyon lira çekip ev sahibi olamıyor. Bu, konut piyasasındaki taleplerin azalmasındaki en büyük etkenlerden biri.” ifadelerini kullandı. “FIRSATÇILAR PİYASAYI ŞİŞİRİYOR” Konut fiyatlarının fırsatçılar eliyle şişirilmesinin de piyasadaki tıkanıklığın en büyük sebeplerinden biri olduğunun altını çizen Nalbant, “Biz emlak sektöründe bilirkişiyiz. Vatandaş geliyor buraya, ‘Ben dairemi satacağım.’ diyor. Gidiyorum bakıyorum daireye 1 milyon lira değer biçiyorum. Vatandaş başka bir emlakçının veya komisyoncunun aynı eve 1 buçuk milyon lira biçtiğini söylüyor. Bunların şişirilmiş fiyatlar olduğunu söylüyorum, bu sefer vatandaş bana ‘Sen benim malımı öldürüyorsun.’ diyor. Diğer emlakçıda gerçek değerini söylese piyasa şişmeyecek. Aslında ben değer veriyorum malına. Hem onun malına hem de tüm milletin malına. Çünkü ev sahipleri ve emlakçılar bu şekilde davrandıkça hem tüm sektör hem de ülke genelindeki tüm vatandaşlar zarar görüyor. Herkes malını değerinde satsa, fırsatçılık yapılmasa piyasa ne bu kadar şişer ne de insanlar zor durumda kalır.” şeklinde konuştu.

Dolandırıcı emlakçı tutuklandı ama mağduriyet sürüyor Haber

Dolandırıcı emlakçı tutuklandı ama mağduriyet sürüyor

40 yaşındaki Hatun Yalım Sümer, 2 sene önce Adana Çukurova ilçesine bağlı Barış Manço Bulvarı'nda yeni bir ev almak için emlakçılık yapan halasının oğlu T.Y. (36) ile görüşüp anlaştıktan sonra arabasını ve oturduğu evi sattı. Ancak anlaştığı daireyi alamayan Sümer’e, iddiaya göre bunun yerine 480 bin lira karşılığında Sarıçam Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yapım aşamasındaki bir apartman dairesi satıldı. APARTMAN 10 YILLIK MAHKEMELİK ÇIKTI Tapudan sonra durumu fark eden Sümer, satın aldığı dairenin de 10 yıldır mahkemelik olduğunu ve tapu iptali kararı bulunduğunu öğrendi. ŞİKAYETÇİ OLDU, KUZENİ TUTUKLANDI Öğrendikleri karşısında hayatının şokunu yaşayan Sümer, kuzeni hakkında şikayetçi oldu ve başkalarının da bu şekilde dolandırıldığını öğrendi. Mağdurların çoğalması üzerine geçtiğimiz günlerde T.Y. tutuklandı. AĞABEYİ BORÇLARI ÖDEYECEĞİNİ VADETTİ T.Y.’nin tutuklanmasının ardından öğretmen olan ağabeyi İ.Y., Hatun Yalım Sümer’e, “Kardeşimi bırak. Borçları ben üstleniyorum. Bundan sonra ben ödeyeceğim” dedi ancak sadece 120 bin lira ödeme yaptı ve bir türlü kadının mağduriyeti giderilmedi. "BAŞKA MAĞDURLAR DA VAR" Hatun Yalım Sümer, “Öz dayımın oğlu tarafından dolandırıldım. Sonrasında bana başka bir daire sattılar oranın da tapu iptal davası varmış. Benim çocuklarımın rızkını bunlar dolandırdı. Birçok mağdur var. Ben usandım bunlarla uğraşmaktan. Dosyaları patlak verdiği için adam tutuklandı ağabeyi kefilim dedi ama 120 bin lira sadece ödeme yaptı. Ben adalete güveniyorum. Bunlar şehidimizin kan parasını dahi yemiş insanlar. Öz halasının kızına bu yapılmaz” dedi. “360 BİN LİRA DOLANDIRILDIM” Adle Uygur isimli başka bir mağdur ise T.Y. tarafından 360 bin TL dolandırıldığını öne sürerek, “Ben bu şahsı yeğenimin arkadaşı olduğu için tanıyordum ve yeğenim bu şahıstan daire satın almıştı. Ben de arsa almak başvurdum. Acele ettirdi bana 360 bin lirayı önden yolladım. Gerisini tapudan sonra verecektim ama bir türlü tapuya gidemedik. 3 ay geçti ve dolandırıldığımı anladım. Şikayetçi oldum, şu anda cezaevinde. Mağdurum ben, hakkımı nasıl alacağım bilmiyorum” diye konuştu.

Erdal Çelebi'den fahiş konut fiyatı açıklaması Haber

Erdal Çelebi'den fahiş konut fiyatı açıklaması

Merve ÖZDEMİR ÇEVİK - Onur ULUFER / HERKES DUYSUN Konutlarda artan kira fiyatları vatandaşı zor durumda bırakırken Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan büyük deprem olası göçü de beraberinde getirdi. Vatandaş sokakta bu duruma tepki gösterirken Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi yaşanan kira artışları ve getirilmesi gereken çözümlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çelebi, bazı gerçeklerin ortada olduğunu ve bunların iyi okunması gerektiğini ifade ederken “Artan fiyatlara karşın bizim kıyasladığımız bazı enstrümanlar var. Ama bugün rakamların ve oranların çok ciddi arttığını görüyoruz. Tabi ki bunlar sosyal devletçilikte doğru değil.” dedi. “KENDİMİZLE OLAN PROBLEMLERİMİZİ ÇÖZMEMİZ LAZIM” Devletin konutta yüzde 25’lik bir artışa müsaade ettiğini hatırlatan Çelebi vatandaşlar içerisinden uyan bir kesime karşın uymayan büyük bir kesimin olduğunun da altını çizerken, “Yüzde 25’lik artışlara riayet edilmedi. Devletin aldığı kararlara saygı duymayan halk, halkın isteklerine cevap vermeyen devlet mantığı ile devam ediyoruz. Bizim kendimizle olan problemlerimizi biran önce çözmemiz gerekiyor. Yine bunun karşılığında devletimiz arabuluculuk sistemini getirdi. Dedi ki; ‘anlaşamadığınız durumlarda arabuluculuklara gidin mahkeme süreçlerindeki uzun soluklu adliye kapılarında beklemeden kurtulun’ dedi. Şimdi arabuluculuk sistemlerine geçildi. Bundan sonraki süreç inşallah biraz daha hızlı toparlanır.” ifadelerini kullandı. “BU ARTIŞLAR KOLAY KOLAY KIRILMAYACAK” Kira fiyatlarındaki artışın kolay kolay kırılamayacağını da söyleyen Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi,“Birkaç yıl hem dünya da hem de ülkemizde ekonomi politikaları devalüasyon ve enflasyonun yüksek olacağını bize gösteriyor. O yüzden bu artışlar kolay kolay kırılmayacak.” dedi. “BURSA’NIN BATISI HEP GÖÇÜ ALAN TARAF” Depremden sonra oluşan göçte Bursa’nın bizzat etkilenmediğini söyleyen Başkan Çelebi, “O bölgenin insanlarının göç ettiği diğer büyük şehirlerimiz var. Örnek verecek olursak Bursa daha çok Doğu Anadolu’dan göç alıyor. Antep, Hatay, Maraş, Adıyaman bölgesi biraz daha Ege tarafında göç alıyor. Bursa’nın başka bir özelliği de şu, doğudan batıya kendi içerisinde sürekli bir göç var. Batı hep göçü alan taraf.” “400 KONUTTA DEPREMZEDELERİMİZİ MİSAFİR ETMEKTEYİZ” Oda olarak yaşanan büyük depremin ardından aldıkları kararı açıklayan Başkan Çelebi, “Oda olarak aldığımız karar şuydu; depremzedelerimizden komisyon almayacağız, fiyat artışlarını tamamen durduracağız. Bununla beraber Bursa’daki gayrimenkul ve inşaat sektörü birlikte el ele vererek yaklaşık 400 tane konutu şuanda tahsis etmiş durumdayız. Elektrik, su, kira gibi hayırseverlerimizin de katkısıyla depremzedelerimizi misafir etmekteyiz.” dedi.

Depremin ardından kiralar yüzde 65 arttı Haber

Depremin ardından kiralar yüzde 65 arttı

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara en yoğun göç olan illerden birisi oldu. Yoğun göçle beraber konut arzında oluşan durum ise kira fiyatlarına yansıdı. Yüzde 65’e varan kira artışlarının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Fahiş kira artışlarıyla ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili araştırmalarını yaparken, emlakçılar ise fahiş kira fiyatlarının temel sebebinin fırsatçı ev sahipleri olduğunu dile getirdi. “Yüzde 35 ile yüzde 65’e varan kiralarda ve satış rakamlarında artış var” Pandemiden sonra konut stoklarındaki arz talep dengesinin bozulduğunu dile getiren Emlak Danışmanı Gürsel Şerife Güzelgün bu durumun yaşanan deprem felaketinin ardından daha bozulduğunu açıkladı. Güzelgün, “Bölgeler arasında farklılık göstermekle birlikte yüzde 35 ile yüzde 65’e varan bir kiralarda ve satış rakamlarında artış var. Genelde Mamak, Pursaklar, Sincan, Etimesgut, Çankaya o anlamda talep neredeyse yüzde 45’li-65’li boyutunda kaldı. Diğer bölgelerde yüzde 80-90’a varan talepler var. “Hobi bahçelerine kadar insanları yerleştirdik” Güzelgün konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemde kiralarda da, satış rakamlarında Türkiye genelindeki gibi artışlar oldu. Bozulan arz talep dengesini maalesef deprem tetikledi. Satışlar şu anda istenilen düzeyde değil, rakamların artması tabii ki temel faktör. Henüz konut kredileriyle ilgili uygulamaların aktif hale gelmemesi etken. Depremzedelerin şu anda hemen ihtiyaçları başlarına koyacakları barınabilecekleri kısa vadede konutlar kiralık ama kiralık Ankara genelinde maalesef zaten çok az sayıdaydı. Bu talebi karşılayacak durumda değildik, Ankara çok göç aldı hatta şunu söyleyebilirim ki hobi bahçelerine kadar insanları yerleştirdik. Genelde çocuklarının okul durumuna gözeterek nakil ettikleri okullara, özel okullarda okuyor ise oraları tercih ediyorlar. Temel belirleyici şey barınmanın yanı sıra çocukların eğitim ve öğretimleri.” “Kiralık noktasında çok ciddi sorunlar yaşıyoruz” Yaşanan deprem felaketinin ardından Ankara’ya 11 ilden 228 bin vatandaşın geldiğini dile getiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akçam ise, “Kiralık noktasında çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Ankara'da kiralık daire önceden beri hep eksiyle geliyordu, böyle bir nüfusla gelince ister istemez sıkıntı yaşadık. Bu kiralık noktasında da vatandaşımıza yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz; hizmet bedeli dahi almıyoruz, emlak danışmanı arkadaşlarımıza da söylüyoruz ‘lütfen gelen depremzedeler vatandaşlarımızdan hizmet bedeli almayın diye’ mesajlar gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. “Fırsatçı konut sahipleri başı çekiyor” Ankara’da yaşanan kira artışlarının sebebini dile getiren Akçam, durumun fırsatçı ev sahipleri tarafından suistimal edildiğini belirterek, “Son zamanlarda emlak danışmanlarıyla ilgili çok söz ediliyor ‘emlak danışmanları bu işin içerisinde oluyorlar’. Maalesef çok farklı faktörler var yükselmesinde; bir kere fahiş fiyatın içerisine giren fırsatçı konut sahipleri başı çekiyor. Sonrasındaki aşamalarda da Ticaret Bakanlığı bu konutlardaki satışı ve kiralığı kesinlikle faiz fiyat mevzuatının içerisine almalı. Vatandaş burada bir fahiş fiyatın içerisine girdiği zaman ciddi bir cezayla karşılaşmalı. Maalesef çok üzücü dün bir haber aldık. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu yönde bir soruşturma başlattı ve emlak danışmanlarının da sanki bu işin içerisinde olmuş gibi basına düştü. Biz hiçbir zaman emlak danışmanları olarak bu fiyat artışının içerisinde olmadık. 4 bine yakın nüfusa sahip bir sivil toplum kuruluşuyuz. Burada da tabii ki ufak tefek suiistimal edenler olacak ama biz onları mutlaka kendi aramızda bir ceza işlem veya farklı modellerle ikaz ediyoruz” diye konuştu. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası’nın bu işin içinde olmadığını ve bundan sonraki süreçte de olmasına müsaade etmeyeceklerini dile getiren Akçam, “Genel çerçevede asla ve asla emlak danışmanları bu fiyat artışının içerisinde olmadılar” açıklamasına bulundu. Kira artışına karşı lokasyon bazlı fiyat tespiti önerisi Kira artışı konusunda bakanlıklara farklı önerilerde bulunduklarına dikkati çeken Akçam, lokasyon bazlı fiyat tespiti uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Akçam, "Vatandaş kendi evini kiraya vermek istediği vakit il, ilçe, mahalle, sokak, kat, konum, cephe buna göre bir fiyat oluşturulmalı” şeklinde konuştu. Akçam ayrıca, ilan portallarında yayına verilen ilanların fiyatlarının kullanıcılar tarafından değiştirilebildiğine dikkati çekti. Söz konusu durumun da Ticaret Bakanlığı tarafından kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akçam, konuşmasına şöyle devam etti: “İlan portallarında benim mesela kendi konutum var, 5 bin lira kiralık diye ilan veriyorum, 10 dakika sonra onu 10 bin liraya çıkarabiliyorum ama bu ilan portallarında Ticaret Bakanlığı tarafından bu engellenmeli. Belli bir ay içerisinde maksimum seviyeye çıkarılmalı, o da yüzde 10-5 oranında. Onun haricinde vatandaş ilan verdiği zaman fiyat değişikliğini bir ay içerisinde bu yüzde 10'luk rakam üzerinden asla yukarı çıkartmamalı, buna izin verilmemeli.”

Konut kampanyasıyla emlak piyasasında hareketlilik Haber

Konut kampanyasıyla emlak piyasasında hareketlilik

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasıyla birlikte emlak piyasasında hareketlilik arttı. Emlakçılar, projeyle birlikte uzun vadede konut fiyatlarının sabit kalmasını beklediklerini söyledi. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, kampanyanın detayları için emlakçılardan da bilgi alıyor. Emlakçılar ayrıca ikinci el konutlara yönelik kampanyanın da piyasaya olumlu etki oluşturacağını söyledi. Öte yandan yılbaşı sonrası hem satılık hem de kiralık konutlarda fiyatların sabit kaldığı görüldü. Orta gelirliye konut kampanyası Projede, azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69'dan başlayan oranlarla uygulanacak. Programda asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Program çerçevesinde İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm şehirlerde 3. bölge olarak belirlendi. 1. bölge için finansman tutarı en çok 5 milyon, ikinci bölge için 3 milyon, üçüncü bölge için ise 2 milyon TL olacak. Kampanya 16 Ocak tarihi itibariyle başlayacak. İlk yıl 1 milyonluk finansman tutarında taksit 4 bin 410 TL olacak. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak. Fiyatlar sabit kaldı Bahçelievler bölgesinde yılbaşı sonrası hem kiralık hem de satılık daire fiyatları sabit kaldı. Bölgede 2+1 sıfır daireler 2 milyon TL’den başlıyor. 3+1 sıfır daireler de 2,5 milyon TL ile 3,5 milyon TL arasında satılıyor. 2+1 kiralık daireler ise fiyat 7 ila 10 bin lira arasında yer alıyor. 3+1 kiralık daireler de 10 ila 12 bin lira arasında yer alıyor. "Kampanyayla birlikte konutlara talep arttı" Orta gelirliye konut kampanyasıyla birlikte piyasada bir hareketlilik olduğunu söyleyen emlakçı Şerafettin Başaran, “Kampanyayla birlikte konutlara talep arttı. Ev sahibi olmak isteyenler şartları ve detayları bizlere soruyorlar. Kampanyayla birlikte fiyatlar uzun vadede sabit kalabilir" şeklinde konuştu. "Yılbaşından sonra fiyatlar sabit kaldı" Daire fiyatlarının yılbaşından sonra sabit kaldığını belirten Başaran, “Önümüzdeki dönemlerde biraz yükseliş görebiliriz. Konut talebine karşılık olarak arz yetersiz. İkinci el konutlar için bir çalışma söz konusu olabilir. İkinci el konutlar için yapılacak çalışmanın çok iyi olacağını düşünüyorum. Bakanlık tarafından ikinci el konutlara yönelik çalışma devam ediyor. Bu çalışmanın da güzel olacağını düşünüyorum. Detaylarını ilerleyen dönemlerde göreceğiz” dedi. Konut kampanyasının açıklanmasıyla birlikte bazı ilanlarda fiyatların yükseltildiğini söyleyen Başaran, ilanları yükseltenler için bir denetim yapıldığını ve bunun önüne geçilmesini istediklerini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.