Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Endonezya

Herkes Duysun - Endonezya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Endonezya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Endonezya, BRICS'e Haber

Endonezya, BRICS'e "ortak ülke" olma davetini kabul etti

Büyükelçi Tavares, Saint Petersburg merkezli TASS haber ajansına açıklamasında, Endonezya'nın, BRICS'e "ortak ülke" olarak katılma davetini kabul ettiğini bildirerek "Bu, olumlu bir gelişme." dedi. Söz konusu statünün, Endonezya'nın BRICS toplantılarına "ortak ülke" olarak katılmasını sağlayacağını kaydeden Tavares, ülkesinin, bu rolde "BRICS'in herhangi bir girişimine aktif olarak katılacağını ve katkıda bulunacağını" söyledi. KAZAN'DA "ÖZGÜR VE AKTİF" DIŞ POLİTİKA VURGUSU Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ne katılmıştı. Bakan Sugiono, burada yaptığı konuşmada, "özgür ve aktif" dış politika ilkeleriyle uyumlu olduğu gerekçesiyle BRICS'e katılma niyetinde olduklarını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan'daki zirve sonrası, grubun, ortak ülkelerin yer alacağı bir liste üzerinde anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Bu ülkelerin isimleri açıklanmamıştı. Öte yandan TASS'ın haberinde, ilk etapta bu ülkelere davet gönderileceği ve olumlu yanıt alındığında ilgili duyuruların yapılacağı bildirildi. BRICS DÜNYA EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP Başlangıçta Güney Afrika'yı içermeyen "BRIC" kısaltması, 2001'de İngiliz ekonomist Jim O'Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti. Birliğin kuruluşu ise Rusya'nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009'a dayanıyor. Güney Afrika'nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de üyelikleriyle genişledi. Bu yıl yeni ülkelerin katılmasıyla toplam üye sayısı 9'a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip.

Endonezya'da yanardağdaki hareketlilik nedeniyle bazı Bali Adası uçuşları iptal edildi Haber

Endonezya'da yanardağdaki hareketlilik nedeniyle bazı Bali Adası uçuşları iptal edildi

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezinden yapılan açıklamada, patlayan Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nın kül püskürttüğü belirtildi. Bali Adası'ndaki I Gusti Ngurah Rai (Denpasar) Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Ahmad Syaugi Shahab, yanardağdaki hareketlilik nedeniyle birçok uçuşun olumsuz etkilendiğini, bugün 26 yerel, 64 yurt dışı uçuşunun iptal edildiğini açıkladı. Shahab; Singapur, Katar, Hindistan ve Malezya'nın yanı sıra Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesinden hava yolu şirketlerinin uçuşlarının da iptal edildiğini kaydetti. Avustralya merkezli Qantas, Virgin Australia, Jetstar ve Yeni Zelanda merkezli Air New Zealand gibi hava yolu şirketleri de Bali uçuşlarının "güvenli olmadığı gerekçesiyle" bazı uçuşların iptal edildiğini ya da ertelendiğini duyurdu. Öte yandan, Güney Kore merkezli Korean Air hava yolu şirketinden yapılan açıklamada, Bali Adası'na giden 2 uçağın, kül bulutları nedeniyle Incheon Uluslararası Havalimanı'na dönmek zorunda kaldığı kaydedildi. LEWOTOBİ LAKİ-LAKİ YANARDAĞI'NIN PATLAMASI Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nın 4 Kasım'da patlaması sonucu 9 kişi hayatını kaybetmişti. Endonezya Afet Yönetim Ajansı (BNPB), yanardağdaki volkanik hareketliliğin artması nedeniyle bölgede en yüksek derece olan "4. seviye" alarm durumu vermişti. "Pasifik Ateş Çemberi" deprem ve volkan kuşağındaki Endonezya'da 130 aktif yanardağ bulunuyor.

Dang hummasından ölenlerin sayısı 2023'e göre yüzde 179,4 arttı Haber

Dang hummasından ölenlerin sayısı 2023'e göre yüzde 179,4 arttı

Antara News'un haberine göre, Endonezya Sağlık Bakanlığı, 2024 başından bu yana dang hummasından hayatını kaybedenlere ilişkin verileri açıkladı. Ülkede dang humması vaka sayısının 62 bin 1'e, hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının da 475'e ulaştığı belirtildi. Buna göre, 2023'te aynı dönemdeki vaka sayısının yüzde 174,9, hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının da yüzde 179,4 arttığı ifade edildi. Sağlık Bakanlığı, son dönemde artan vakalara karşı sivrisinek üreme alanlarının ilaçlanmasına ve temizliğine önem verilmesi konusunda uyarıda bulundu. Endonezya'da dang hummasından 2016'da 1598, 2017'de 493, 2018'de 344, 2019'da da 917 kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede 2023'ün ilk 15 haftasında dang humması vaka sayısı 22 bin 551, hayatını kaybedenlerin sayısı da 170 olarak kayıtlara geçmişti. DANG HUMMASI Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor. Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen haziran, eylül, aralık ve martta artış gösteriyor. Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor. Hastalığa neden olan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.