Google’dan 22 Nisan Dünya Günü’ne özel tasarım: Dünya Günü nedir?
Google, her yıl 22 Nisan'da kutlanan Dünya Günü'ne özel bir doodle tasarladı. 2025 Dünya Günü için hazırlanan bu tasarımda, dünyanın farklı noktalarının havadan fotoğraflarına yer verildi. Google’ın bu etkileyici tasarımının ardından Dünya Günü’nün ne olduğu, neden kutlandığı merak edilen konular arasına girdi. Tasarımı gören pek çok kişi “Dünya Günü nedir” sorusunu arama motorlarında araştırmaya başladı. Peki, her yıl çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Günü nedir? 22 Nisan 2025 Dünya Günü’nde neler öne çıkıyor? İşte Dünya Günü ile ilgili detaylar...
DÜNYA GÜNÜ NEDİR?
Dünya Günü, çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 22 Nisan tarihinde kutlanan uluslararası bir etkinliktir.
DÜNYA GÜNÜ’NÜN TARİHİ
Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kalınan çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir gün düzenlenmesi fikrini ilk olarak John McConnell önerdi.
İlk olarak 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansı’nda barış aktivisti John McConnell tarafından ekinoks zamanı yani 21 Mart olarak sunulan bu özel gün, 1970 yılında Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson ve aktivist Denis Hayes’in organizatörlüğünde, yaklaşık 20 milyon kişinin katılımıyla gerçekleşen büyük etkinliğin ardından 22 Nisan olarak tarihe geçti.
Bu etkinlik, ABD’de “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasaları”nın hazırlanmasına da öncülük ederek, çevre felaketleri, küresel ısınma, kirlilik gibi birçok konunun uluslararası gündem olmasını sağlandı.
Bugün dünya genelinde milyonlarca insan ağaç dikme, temizlik kampanyaları, geri dönüşüm projeleri ve çevre eğitimi gibi etkinliklerle bu günü kutlar. Amaç, gezegenimizin korunması için bireysel ve toplu eylemleri teşvik etmektir.
GOOGLE DOODLE TASARIMINDAKİ YERLER
G: MALDİVLER
Bu güzel ada ülkesi, ortasında lagün adı verilen bir göl bulunan ve atol denilen yirmi halka şeklindeki mercan resiften oluşur.
O: HAUTES-ALPES / FRANSIZ ALPLERİ
Dünyanın çarpıcı köşesinde bu kayalık, zorlu koşulların şekillendirdiği Alp’in ekosistemleri ve aralarında dağ keçisi, dağ sıçanı ve altın kartalların da bulunduğu çeşitli yaban hayatını barındırıyor.
O: CÔTE-NORD / KANADA
Côte-Nord, St. Lawrence Nehri ve ardından St. Lawrence Körfezi boyunca, sert bitkilere ve hayvanlara ev sahipliği yapan evcilleştirilmemiş bir alandır.
G: MENDOZA / BATI ARJANTİN
And Dağları'nın doğusunda bulunan bu bölge, kaynağını dağlardan alan Mendoza, Tunuyán, Diamante ve Atuel gibi hayati nehirlerle desteklenmektedir.
L: GÜNEYDOĞU UTAH / ABD
Colorado Platosu'nun bu köşesinde, Colorado Nehri tarafından oyulmuş derin kanyonlar, katmanlı kayalardan yükselen tepeler bulunmaktadır. Powell Gölü yakınlarında, çöl bitkileri kurak iklime dayanacak şekilde adapte olmuştur.
E: YENİ GÜNEY GALLER / AVUSTRALYA
Kurak bir Avustralya manzarasına ev sahipliği yapan bu bölge, spinifex ve okaliptüs gibi kuraklığa dayanıklı bitkilerle süsleniyor.