Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Iklim Değişikliği

Herkes Duysun - Iklim Değişikliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iklim Değişikliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İklim değişikliği nedeniyle yok olmanın eşiğindeki ada ülkesi Tuvalu, varlığını dijital ortama yedekliyor Haber

İklim değişikliği nedeniyle yok olmanın eşiğindeki ada ülkesi Tuvalu, varlığını dijital ortama yedekliyor

BBC'nin haberine göre, Pasifik Okyanusu'nda dokuz mercan adasından oluşan ve 11 binin üzerinde vatandaşı bulunan Tuvalu, artık yaşanamaz hale gelebileceği bir gelecekle karşı karşıya. İklim değişikliğinin neden olduğu deniz seviyesindeki yükselme, Tuvalu topraklarını tehdit ediyor. Ülke toprakları okyanusun altında kalma riskiyle karşı karşıya olan Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını gelecek nesiller için korumak amacıyla "Dijital Ulus" projesine yöneldi. Hükümet, ülkenin dijital bir kopyasını inşa ederek, evlerinden doğal güzelliklerine kadar her şeyi yedekliyor. Tuvalu ayrıca, ülkenin sanal dünyadaki sınırlarını güvence altına almanın yanı sıra hükümetin faaliyetlerine devam edebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar vatandaşlarına, seçim ve referandumlara katılım, doğum, ölüm ve evliliklerin kaydedilmesi ve benzeri birçok resmi işlemleri dijital ortamda yapma imkanı tanıyor. Avustralya'daki Griffith Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Taukiei Kitara, söz konusu çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Dijital Ulus" projesinin, milletin fiziksel olarak yok olacağı ön kabulünü temsil etmediğini belirterek, bu projenin Tuvalu'nun iklim değişikliğiyle mücadele yöntemlerinden sadece birisi olduğunu kaydetti. "DİJİTAL ULUS" Söz konusu adım ilk olarak "Dijital Ulus" projesi adıyla Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe tarafından 2022'de Mısır'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) duyurulmuştu. "Dijital Ulus" projesi, adaların sanal bir kopyasını oluşturmanın yanı sıra ülkenin kültürel mirasını da yedeklemeyi içeriyor. Kofe, 2023'te yaptığı açıklamada vatandaşlarına, "Tuvalu'nun ruhunu taşımak üzere tasarlanmış" bir arşiv oluşturmak için en değerli eşyalarını ve duygusal öğelerden oluşan hikayeleri, festival danslarını, çocuklarının seslerini ve anılarını gönderme çağrısında bulunmuştu. Öte yandan, eski başbakan ve muhalefet bloku lideri Enele Sopoaga, 2023'te yaptığı açıklamada, sanal dünyada dijital bir Tuvalu ulusu oluşturma konseptiyle ülkenin "yok olacağı imasının" yapıldığını savunarak, hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmişti. Tuvalulu iklim aktivisti Grace Malie ise eylülde BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bu bizim haysiyetimiz, kültürümüz ve mirasımızdır. Bavullara doldurup yanımızda götürebileceğimiz bir şey değil." ifadesini kullanmıştı.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: Haber

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: "Gürcistan, iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarıyla karşı karşıya"

Başbakan Kobakhidze, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) konuşma yaptı. Kobakhidze, konuşmasında iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği sonuçlara karşı mücadelenin önemine değinerek, dünya genelinde yaşanan savaş ve çatışmaların, ciddi insani krizlere yol açmakla beraber iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaların yavaşlamasına da neden olduğunu belirtti. İklim değişikliği sonucu buzulların hızlı bir şekilde erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi sorunların gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi için de tehdit oluşturduğunu kaydeden Kobakhidze, "Maalesef Gürcistan da bir istisna değil ve iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarıyla karşı karşıya." dedi. Küresel ısınmaya karşı mücadele kapsamında ülkelerin, küresel sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yarıya indirme taahhüdüne bağlı kalmasının kritik önem taşıdığını söyleyen Kobakhidze, "Paris Anlaşması'nın belirlediği gibi, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak istiyorsak bu hedefe ulaşmak gerekiyor." ifadesini kullandı. İklim kriziyle mücadele yönünde Tiflis yönetimi olarak önemli adımlar atmaya başladıklarını kaydeden Kobakhidze, ülkesinin Abhazya ile Güney Osetya bölgelerinde devam eden işgal sorunu nedeniyle Gürcistan topaklarının yüzde 20'sinde bu konuda çalışmanın imkansız olduğunu dile getirdi. Bakü'de gerçekleşen konferansın etkili sonuçlar vermesi yönünde Azerbaycan'ı desteklediklerini aktaran Kobakhidze, "Güney Kafkasya bölgesini, hep birlikte fırsatlar ve başarı bölgesine dönüştürüyoruz." diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa'yı ada devletlerinde çevreyi kirletmekle suçladı Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa'yı ada devletlerinde çevreyi kirletmekle suçladı

Aliyev, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında yapılan Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Zirvesi'nde konuştu. İklim değişikliğinin her ülkeyle birlikte Azerbaycan'ı da etkilediğini anlatan Aliyev, "Hazar Denizi'nin her geçen yıl daha da küçüldüğünü görüyoruz. Nehirlerimizdeki su seviyesi ve dağlarımızdaki kar miktarı azalıyor. Seller ve daha önce görmediğimiz sağanak yağışlar artık günümüzün gerçekliği haline geldi." ifadelerini kullandı. Aliyev, yaşananların varoluşsal bir tehdit haline geldiğini vurgulayarak, küçük ada devletlerine bu nedenle yoğun destek verdiklerini söyledi. Hollanda ve Fransa'nın özellikle Karayipler ve Pasifik'te bulunan "sözde" denizaşırı topraklarının iklim değişikliğinden en çok zarar gören bölgeler arasında yer aldığına işaret eden Aliyev, "Yükselen deniz seviyesi, aşırı hava olayları ve biyolojik çeşitlilik kaybı bu bölgeler için ciddi tehditler yaratıyor. Bu toplulukların sesleri genellikle metropollerindeki rejimler tarafından acımasızca bastırılıyor." görüşünü paylaştı. Fransa'nın yaptığı nükleer denemeler nedeniyle Fransız Polinezyası'nda çevreye önemli zararlar verildiğinin altını çizen Aliyev, "Fransa orada ciddi toprak ve su kirliliğinden, yaşanan radyasyondan sorumludur." dedi. Aliyev, Fransa'nın işgal döneminde Cezayir'de de nükleer denemeler yaptığını ve dünyanın iklimine önemli zarar verdiğini belirterek, "Fransa'nın sözde denizaşırı topraklarında işlediği suçların listesi, rejimin son dönemde gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden bahsetmeden tamamlanmış sayılmaz." diye konuştu. Fransa'daki "Macron rejiminin" Yeni Kaledonya'da bu yıl 13 kişiyi öldürdüğünü aktaran Aliyev, Avrupa Komisyonu veya Avrupa Parlamentosu'ndan Fransa'ya yönelik bir kınama gelmediğine işaret etti. Aliyev, Avrupa Komisyonu veya Avrupa Parlamentosu'nun izlediği politikayı eleştirerek, "Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa'yı bir bahçe, dünyanın geri kalanını ormana benzetirse başka ne bekleyebiliriz? Eğer biz ormansak bizden uzak durun ve işlerimize karışmayın." dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı Haber

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Tokayev, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’ndaki (COP29) Dünya Liderleri İklim Eylem Zirvesi’nin (WLCAS) açılışında konuştu. İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Tokayev, Kazakistan’ın 2060 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşma gibi iddialı bir hedefi olduğunu bildirdi. Tokayev, Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef'in (NCQG), karayla çevrili ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelere odaklanması gerektiğinin altını çizdi. Orta Asya’nın çok sayıda iklim riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Tokayev, iklim değişikliği ile mücadelede önlemlerin etkinliğini artırmak için yapay zeka, uydu izleme gibi çeşitli ileri teknoloji araçların yaygın olarak kullanılması gerekliliğine vurgu yaptı. Tokayev, uranyum üreticisi olarak ülkesinin düşük karbonlu nükleer enerjinin geliştirilmesinde küresel rol oynadığını belirterek "Kazakistan, dünya uranyum arzının yüzde 43’ünü sağlıyor." dedi. İklim değişikliğinin halihazırda küresel su döngüsünü önemli ölçüde etkilediğini kaydeden Tokayev, "Suyla ilgili afetler tüm doğal afetlerin yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor. Bu sene Kazakistan, benzeri görülmemiş bir sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Gelecekte bu tür olaylara hızlı tepki vermek için kapsamlı bir risk yönetim sistemi uyguluyoruz. Su gündemini güncellemek amacıyla da Kazakistan, Fransa ile ortaklaşa bu yıl aralıkta 'One Water Summit' zirvesini düzenleyecek." ifadelerini kullandı. Tokayev, ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Hazar Denizi’nde kıyısı olan ülkelerden bir uzman grubu oluşturulmasına yönelik girişimini desteklediklerini dile getirerek, "Hazar Denizi tehdit altında. Dünyanın en büyük gölünü kurtarmak, uzun vadeli uluslararası işbirliği gerektiren ortak sorunumuzdur." değerlendirmesinde bulundu. Tokayev, Kazakistan’ın Aral Gölü’nü korumak için somut adımlar attığını da sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.