Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Inek

Herkes Duysun - Inek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Inek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de çiğ süt üreticilerine dev destek Haber

Türkiye'de çiğ süt üreticilerine dev destek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ulusal Süt Konseyi verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 21 milyon 481 bin 567 ton çiğ süt üretildi. Çiğ süt üretiminin yüzde 92,9'unu inek, yüzde 4,3'ünü koyun, yüzde 2,5'ini keçi, yüzde 0,2'sini manda sütü oluşturdu. Ülke genelinde, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artışla 982 bin 322 tona çıktı. Söz konusu miktar, ocak-mart döneminde de 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 8,5 artarak 2 milyon 799 bin 328 ton oldu. Süt işletmelerince yapılan içme sütü üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artarak 139 bin 794 ton olarak gerçekleşti. Ocak-mart döneminde de içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artışla 427 bin 94 tona çıktı. Türkiye, inek sütü üretiminde dünyada 9, Avrupa ülkeleri arasında ise 3. sırada yer alıyor. Ülkede süt tüketimi, kişi başına yıllık yaklaşık 40 litre olarak hesaplandı. ÜRETİCİLERE DESTEK DEVAM EDİYOR Tarım ve Orman Bakanlığı da üreticilerin girdi maliyetlerine katkı sağlaması ve üretimin sürdürülebilirliği için desteklerini sürdürüyor. Bakanlık, bu kapsamda, çiğ süt üretimi ve kalitesi ile uygulanan hayvancılık politikalarının etkinliğini artırmak amacıyla üreticilere teşvikler de veriyor. Bu kapsamda, 2019'da üreticilere toplam 1 milyar 336 milyon 109 bin lira çiğ süt desteği ödendi. Bu tutar, 2020'de 2 milyar 229 milyon 750 bin lira, 2021'de ise 2 milyar 337 milyon 150 bin lira, 2022'de 4 milyar 746 milyon 731 bin lira, geçen yıl ise 4 milyar 258 milyon 668 bin lira olarak gerçekleşti. Böylece 2019-2023 dönemindeki toplam destek tutarı 14 milyar 908 milyon 408 bin olarak kayıtlara geçti.

İneğin karnından çıkanlara inanamayacaksınız! Haber

İneğin karnından çıkanlara inanamayacaksınız!

İlçeye bağlı Doğan Mahallesi’nde besicilik yapan bir vatandaş, ineğinin hastalanması üzerine tedavisinin yapılması için veterineri aradı. Besicinin ahırına gelen veteriner hekim Emre Yıldız, yaptığı kontrolde ineğin midesi ve işkembesinde çivi olduğunu belirledi. Çiviler, başarılı bir operasyonun ardından temizlendi. İneğin karnındaki bir avuç çiviyi çıkaran veteriner hekim Yıldız, çevrede ve hayvanların otlatıldığı bölgelerde toprağa düşen çivi ile tel benzeri metallerin, hayvanlar açısından ciddi tehlikeler doğurabileceğine dikkat çekti. İneklerin, otları ve yedikleri yemleri diline dolayarak ağzına götürdüğü esnada, çeşitli nedenlerle hayvan yemine karışan ya da toprağa atılan çivi ve tel gibi yabancı metalleri de yutabildiğini ifade eden Yıldız, “Geviş getirme sırasında ise alınan yabancı maddeler içinde ağır olan metaller midede kalır. Çivi zaman içinde işkembede yaptığı hareketle midenin hemen önünde bulunan kalp ya da akciğer zarına girerek zar iltihaplanmasına neden olabilir. Sonuçta, tedavisi zor ve masraflı olan zar iltihaplanması ortaya çıkmış oluyor. Hayvanı ölüme götürebilir. Üreticimizin beslediği inekte de benzer bir durumla karşılaştık. Ameliyatla çivileri çıkardık. Hayvanın eski sağlığına kavuşması biraz sürecek” dedi. Üreticilere, bu durumla karşılaşmamaları için mıknatıs kullanılması tavsiyesinde bulunan veteriner hekim Yıldız, “Tel ve çivi gibi metal parçalarının hayvanlara yapacağı zararlar, mideye atılacak mıknatıs yardımıyla minimuma indirilebilir. Ağızdan yutturulan mıknatıs, işkembenin tabanında kalarak hayvanın yutmuş olduğu metalleri topluyor ve metallerin kalbe ya da akciğere ilerlemesini engelliyor. Mıknatıs, hayvanın işkembesinde hiçbir yan etkisi ve zararı olmadan, ineğin ekonomik değeri ve üretkenliği sona erip kesime verilinceye kadar kalabilir” ifadelerini kullandı.

Üniversite yerine köy hayatını seçti Haber

Üniversite yerine köy hayatını seçti

Artvin’in Arhavi ilçesi Yolgeneç köyünde yaşayan Özhan Tekbakar (28), 5 yıl önce annesine kanser teşhisi konulunca, tedavisi için ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Liseyi İstanbul’da okuyan ve daha sonra üniversiteye hazırlanan genç, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü kazandı fakat hayatı olan köy yaşantısı aklından hiç çıkmadı. Üniversite okumak istemeyen, köyde hayvancılık yapmak isteyen gence, ailesi engel olsa da sonunda sonun da en büyük hayali olan köye dönmeye karar verdi. Köye dönerek bir inek alan Tekbakar’ın çiftliğinde şuanda 11 inek bulunuyor. Şehirde kaldığı her an köyüne dönmenin hayalini kurduğunu ifade eden Tekbakar, "İstanbul, maceramızın arından köyüme dönmek benim için yeniden nefes almak demekti. Köyde gerçek anlamda yaşadığımı anlıyorum. Ailem köye dönmemi istemedi, çünkü hayvancılık yapmak zor, kolay değil. ’Yazı yok kışı yok, her zaman hayvanlarla ilgilenmelisin. Üniversiteyi bitirip öyle köye geri dön’ dediler. Ben de ısrar edince İstanbul’da üniversiteyi bıraktım. Bir yıl orda kaldım para biriktirip köyüme dönerek inek aldım. Ömrümü burada geçirmek istiyorum, hayvancılık yaparak. Hayvancılık yapacak olanlara tavsiyem bu işi sevmeden hayvancılık yapamazsın" dedi. Burada sabahları erken kalkıp kahvaltıdan önce ineklerinin yanına gitttiğini, onları yedirmeden kahvaltı yapmadığını belirterek "Sağımdan önce ahırı temizliyorum, ineklere küspelerini verip sağıyorum. Daha sonra eve çıkıp kahvaltı yapıyorum. Sütü makinaya çekip kaymağını ayırıyorum. Daha sonrasında tavuklara ve köpeklere yemeklerini verdikten sonra inekleri çözüp otlatmaya meraya götürüyorum. Kesinlikle eğitim çok önemli. O dönemde herkes bir diploma telaşındaydı. Çevremdeki çoğu kişi sanki iyi diploma, mutlu bir hayat sunacakmış gibi düşünüyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.