Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Iznik

Herkes Duysun - Iznik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iznik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa İznik'te gümüş balıkçılığı bereketli başladı Haber

Bursa İznik'te gümüş balıkçılığı bereketli başladı

Bursa İznik Gölü’nde son 25 yıldır yapılan gümüş balıkçılığında bu sezon sıcakların başlaması ile birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü’ne bırakmaya başladı. 12 ay boyunca tutulması serbest olan ancak sıcak havaların başlaması ile tam anlamı ile sezonu açılan Gümüş balıkçılığı İznik Gölü’nde Orhangazi ve İznik’teki Su Ürünleri Kooperatiflerine bağlı balıkçılar tarafından yapılıyor. 5 KOOPERATİF SEZONU BEREKETLİ AÇTI Orhangazi, Narlıca, Göllüce, İznik ve Çakırca Su Ürünleri Kooperatifine bağlı su ürünleri kooperatifine bağlı balıkçıların İznik Gölü’ndeki Gümüş Balığı mesaileri de başlamış oldu. Sezonda toplam bin ton balığın tutulması hedeflenen bölgede bu yıl ki sezon da bereketli başlamış oldu. Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, gümüş balıkçılığı sezonunun tüm Orhangazi ve bölgeye hayırlı olmasını dileyerek, "Gümüş balığı ihraç ettiğimiz bir balık türü. Epey döviz getiren bir balık. Bu sene de bereketli, hamdolsun. Güzel bir başlangıç, inşallah sonu da iyi olacak" dedi. Zelkif Bektaş, şu anda İznik Gölü çevresinde faaliyet gösteren 5 ayrı kooperatifin yıllık bin ton gümüş balığı tutacağını belirterek, bu kooperatiflerin, Orhangazi, Narlıca, Göllüce, İznik ve Çakırca Su Ürünleri Kooperatifi olarak faaliyet gösterdiğini ifade etti. İznik yakasındaki kooperatiflerin Orhangazi kooperatiflerine oranla daha yüksek kapasiteli olduğunu da belirten Zelkif Bektaş, "Bu yıl çok bereketli bir sezon. İnşallah böyle devam eder" ifadelerini kullandı Zelkif Bektaş balığın Türkiye’de paketlenerek öncelikli olarak Yunanistan’a ihraç edildiğini hatırlatarak, "Ukrayna hatta Amerika’ya gönderen firmalar var. Bu balıklar oralarda cips haline getirilip paketlenip satışa sunuluyor. Oralarda cipsin paketinin 4 dolara satıldığını öğrendik. Geçen yıl balığın kilogram fiyatını 11-12 TL’ye veriyorduk. Maalesef beklediğimiz fiyat bu yıl yok. Bu yıl 13 TL’ye satabiliyoruz. Bu sezon 5 kooperatifin İznik Gölü’nden ortalama bin ton gümüş balığı avlayarak ihracata göndereceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. "KENDİMİZ CİPSE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ AMA TESİS LAZIM" Zelkif Bektaş, gümüş balığının Türkiye’de de işlenip paketlenebileceğini anlatarak, "Bunun için bizdeki tesis yetersiz kalıyor. Bunda devlet büyüklerimizden tek istediğimiz İznik Gölü bölgesinde 600-700 tonluk bir soğuk hava depo yapması. O durumda biz bunları burada paketleriz. Böylece katma değeri yüksek bir ürün elde etmiş oluruz. Daha önceleri çok söz verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi soğuk hava deposu yapılması için sözler verilmişti. İnşallah şimdi gelen yeni başkanlardan bunu bekliyoruz. Aynı projelerin devamı olarak İznik Gölü’nde böyle bir soğuk hava deposu yapılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İzmit'te atıklar paraya dönüştü! Haber

İzmit'te atıklar paraya dönüştü!

İzmit Belediyesi ile İzmit Kent Konseyi tarafından çocukları geri dönüşüme teşvik etmek amacıyla yürütülen Çocuk Ödül Market Projesi gelişmeye devam ediyor. İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, İzmit Kent Konseyi ve mahalle muhtarları tarafından yürütülmekte olan Çocuk Ödül Market Projesi meyvelerini vermeye başladı. Ayrıca Çocuk Ödül Market Projesine Çınarkart entegre edildi. Çınarkart’ı olmayan vatandaşlar, Çocuk Ödül Marketlere getirdikleri ilk 5 kilo atık karşılığında Çınarkart’ı ücretsiz elde edebilecek. Vatandaşların Çocuk Ödül Marketlerine getirdikleri atıklar için Çınarkartlarına para yüklenecek. Çocuk Ödül Market Şubeleri, Şirintepe Muhtarlığı, Hacı Hızır Muhtarlığı, Çukurbağ Muhtarlığı, Alikahya Fatih Muhtarlığı, Yenişehir Muhtarlığı, Gündoğdu Muhtarlığı ve Akmeşe Muhtarlığı’nda olmak üzere 7 bölgede bulunmakta. Çocuk Ödül Marketi’nin Ocak ayının sonuna kadar ise Yahyakaptan Hanımeli Kültür Merkezi ve Ayazma Muhtarlığında da faaliyete geçmesi bekleniyor. Vatandaşlar, kağıt, plastik, tekstil, cam, atık yağ, elektronik, metal, pil ve karışık ambalaj ile projeye katılabiliyor. Çınarkart ile ilgili bilgi veren İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, "Şu ana kadar 7 mahallede bu marketi açtık. Bu yıl itibari ile de 25 yerde daha bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. 370 üzerinde vatandaşımız çınar kart sahibi oldu. Bu kart İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan alanlarda da geçerli olacak. Çınarkart, alışverişin yanında aynı zamanda çevreci bir kart olma özelliğine de sahip. İzmit halkı güle güle kullansın" dedi.

İznik'teki berber belgesele konu olacak! Haber

İznik'teki berber belgesele konu olacak!

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu doğrultuda çıraklığıyla birlikte elli yedi yıldır berberlik yaparak geçimini sağlayan Recep Altın icra ettiği mesleğini genç yaştan buyana aşkla devam ettiriyor. 1954 yılında Osmaneli’ne bağlı Boyunkaya köyünde dünyaya gelen Recep Altın, ilkokul yıllarında meslek öğrenmek için geldiği İznik’te dedesi tarafından berberlik mesleğinde çırak olarak dönemin ustası Şevket Özer’in yanına verilir. O yıllarda ki usta çırak ilişkilerine değinen Altın “Usta çırak ilişkisi bir kültürdür. Bizler bu kültürde büyüdük, yetiştik bu yaşa geldik. Ustamızın yanında konuşamaz, oturamaz saygıda kusur etmezdik. O dönemin çırakları hep bu kültürler yetişti ve zanaatkâr oldu. Çıraklığı bugünde ve gelecekte de yaşatmak devam ettirmek önemlidir” diye konuştu. “Gençliğin muhakkak bir zanaatı olsun” Meslekte çıraklık ile birlikte geçirdiği elli yedi yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Recep Altın konuşmasında “Zor dönemlerde bu mesleklerde zorluklar içinde yapılıyordu. 1966’da başladığım çıraklık hayatımda taşıma suyla, mangal kömüründe suyu ısıtarak eski usturalar ile sakal traşı yapıyorduk. O usturaları bileme taşı ve kayışlarında bir saat bilerdik. Esnaflıkta önemli olan dürüstlük, güvenilirlik ve saygılı olmak. O dönemlerde belediye çay bahçesinde takım elbiseli kundura ayakkabılı büyüklerimiz otururdu. O bahçenin önünden geçerken bile kendimize çeki düzen verirdik. Çırak olarak dükkânımıza gelen büyüklerimizin ceketlerini şapkalarını fırçalar bahşiş alırdık. Gençlere tavsiyem muhakkak bir zanaatları olsun”diye konuştu. Altın konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti. Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.