Havalar ısındı, kabuslar başladı: Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat!
Hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde olmasına bağlı olarak birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Yaygın görülen kalp rahatsızlıkları, yaz mevsimini yaşadığımız bugünlerde artış gösteriyor. Aşırı sıcaklıkların aynı zamanda, kalp krizi riskini artırdığı gibi kalp damar hastalıkları ve tansiyon problemlerini beraberinde getiriyor.
SICAK HAVA KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Hava sıcaklıkları artık 40 derecenin üstünde seyrediyor çıktı. Bu sıcaklıklar, belli yaş grupları ve belli hastalık grupları için tehlikeli olmaya başladı. Özellikle 50 yaş üstünde kilosu olan ve kalp damar sistemine ait hastalığı bulunanların çok dikkat etmesi gerekir çünkü sıcaklarda vücut ısısındaki artıştan kaynaklanan öncelikle kalp atışlarında hızlanma, kan basıncında tansiyonda düşme ve vücutta genel olarak sıvı kaybından da dolayı pıtılaşmaya bir yatkınlık olabiliyor. Özellikle kalp damarlarında plak, stent olan ve bypass ameliyatı geçirmiş hastalarda kalp krizi riski tetiklenebilir. Yine kalp yetmezliği olan hastalarda bu sıcaklarda nefes darlığı ve kalp yetmezliği bulguları artabilir. Yine ritim bozukluğu olan hastalarda ani ve tehlikeli aritmiler tekrar tetiklenebilir.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin, sıcak havalarda yaşanan su kaybını gidermek için bol su içmesi gerekir. Su içmek için susamayı beklemek şart değildir. Dolayısıyla günde en az 2,5 litre su idealdir.