Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kiraz

Herkes Duysun - Kiraz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kiraz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uzmanlardan kiraz sineği uyarısı: Nasıl korunur? Haber

Uzmanlardan kiraz sineği uyarısı: Nasıl korunur?

4-5 mm boyunda, parlak siyah göğüs ve göğüsün uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde yapıya sahip olan kiraz sineği meyveleri kahverengileştirerek çürütüyor, aynı zamanda meyvelerin zamanından önce olgunlaşarak dökülmelerine neden oluyor. Meyvelerde kurtlanmaya neden olan kiraz sineği ürünlerin piyasa değerini de düşürüyor. MEYVELER KİRAZ SİNEĞİNDEN NASIL KORUNUR? Uzmanlar meyveleri kiraz sineğinden korumak için şu önerilerde bulunuyor; “Hasat yapılırken ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı. Yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kiraz bahçeleri tesis edilirken erkenci çeşitlerle geççi çeşitler karıştırılarak dikilmemelidir. Yabani kiraz ve Lonicera spp(Hanımeli) türlerinin kiraz üretim bölgelerine dikilmemesi de önemli tedbirlerden birisidir. ‘BİYOTEKNİK MÜCADELE’ Biyoteknik mücadele, kiraz sineğinin düşük ve orta popülâsyonlarında yapılır. Bahçede bulunan en erkenci çeşidin sarımsı pembe( ben düşme) döneminden, orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarısı yeşil. Diğerleri yeşil olduğu renkte olduğu dönemde izleme maksatlı olarak "görsel yapışkan tuzak, amonyak kapsülü" 2-adat/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine güneydoğu yönüne yerden 1.5-2 m yüksekliğine asılır. Tuzaklarda İlk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m'de bir olmak üzere, ağaç başına 4 adet "sarı yapışkan tuzak, amonyak kapsülü", yerden 1.5-2.0 m yüksekliğe, ağacın 4 farklı yönüne asılarak herhangi bir kimyasal kullanmadan kitlesel tuzaklama yöntemi ile kiraz sineğine karşı mücadele yapılır. ‘KİMYASAL MÜCADELE’ Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde "sarı yapışkan tuzak, amonyak kapsülü" kullanılarak ilk erginlerin yakalanması, mücadele zamanının tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bunun yanında fenolojik (göz ile inceleme) gözlemler de önemlidir. İlk ergin uçuşu başladığı zaman erkenci kiraz çeşitleri genel olarak sarımsı pembe (ben düşme), orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı ve sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarımsı yeşil, diğerleri yeşil renkte olmaktadır. Bölgelere göre değişmekle birlikte nisan-mayıs aylarında "görsel sarı yapışkan tuzak amonyak kapsülü" 2 adet/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine ağaçların güneydoğu yönüne asılır. İlaçlama tuzaklarda ilk ergin görüldükten sonra en geç bir hafta içinde yapılır. Genellikle bir ilaçlama yeterli olmaktadır. Ancak, birinci ilaçlamadan sonra, tuzaklardaki sinek yakalanmaları devam ediyorsa, ilacın etki süresi ve hasat tarihi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılabilir”

Kiraz, çilek ve kayısı tezgahlarda cep yakıyor Haber

Kiraz, çilek ve kayısı tezgahlarda cep yakıyor

Merve ÖZDEMİR ÇEVİK/Onur POLAT/HERKES DUYSUN Son zamanlarda hem Türkiye’de hem de dünyada küresel iklim değişikliğinin etkisiyle oluşan şiddetli ani yağışlar tarım arazilerini de vurdu. Tarlada en çok zarar gören kiraz, çilek ve kayısı ise tezgahlarda yerini zamlı bir şekilde aldı.  Pazarcı esnafı ise aşırı yağan yağışların tarım arazilerini etkilediğini buna bağlı bazı ürünlerin tezgaha da zamlı yansıdığını söylerken, ” Aydın çileği sattığımız zaman yağmurlara denk geldi ve çok zayiat verdi. 4 kiloluk kasaların 3 kilosunu çöpe döktük. Yerli ürünler başladığı zaman da Bursa’da yağmurlar da başladı. Yağmurlarla beraber zayiat çok oldu. Köylünün çoğu çileğini toplayamadı.  Kirazlar dalında çatladı. Pek etkilenmeyenlerde bizim burada işçiliğimiz ile tek tek ayıklayarak seçtik. Bu durumda fiyatlara yansıyor. Temiz ürün almak isteyenler biraz yüksek fiyat vererek tercih edebiliyorlar. Ama bu sene çilek ve kiraz çok etkilendi yanı sıra kayısı da çok etkilendi. Bu sene verimde de bir düşüklük yaşandı diyebiliriz. Tüketiciye 20 TL ye satılan ürün 40 TL’ye satıldı. 30 TL’ye alınan ürün 60 TL’ye satılmak zorunda kaldı. Vatandaş ise tezgaha yaklaşınca haliyle pahalı geliyor. Bakın vişnenin şuan 25 TL olması lazım ama bir kilo vişne 50 TL. İyi bir kirazın kilosu şuan 60 TL, çileğin kilosu 50 TL yani fiyatlar yüksek ama yapacak bir şey yok.” dedi.

Çiftçilere altıparmak kirazı dağıtıldı Haber

Çiftçilere altıparmak kirazı dağıtıldı

Kiraz fidanı dağıtım törenine İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, kurum müdürleri, il ve ilçe müdürlüğü teknik personelleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Törende konuşan Öcal, “Altıparmak kiraz çeşidinin Şarköy ilçemize özgü sanayi tipi bir çeşit olması sebebiyle bu çeşidin yaygınlaştırılması ve üreticilerimizin ekonomik seviyesini arttırmak amacıyla proje uygulamaya konulmuştur. Bu yıl Şarköy’de 35 dekar alanda bahçe tesisi yapılmıştır. Önümüzdeki yıl da projenin devamı planlanmaktadır. Müdürlük olarak üreticilerimizin daima yanındayız ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla personellerimizle birlikte yoğun olarak çalışmaktayız” dedi. Konuşmaların ardından fidan dağıtımı yapılan üreticilere teknik personeller tarafından kiraz yetiştiriciliği, fidan dikimi, budama gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Proje başlangıç yılı olan 2021 yılında kiraz yetiştiriciliği ve pazarlama konularında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Şarköy ilçesinde kiraz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı mahallelerin muhtarları ile bir toplantı düzenlendi. İl ve ilçe müdürlüğü teknik elemanları ile Çınarlı, Kirazlı, Hoşköy, Gaziköy, Mursallı, Çengelli, Güzelköy ve Yörgüç muhtarlarının katıldığı toplantıda kiraz yetiştiriciliğindeki önemli sorunlar ile pazarlama konularına değinildi. Kirazda kullanılan anaca göre değişmekle birlikte kumlu-tınlı topraktan killi-tınlı toprağa kadar birçok toprak tipinde bahçe kurulabildiği fakat toprak pH’sının 6-7 civarında, geçirgen, derin, besin ve organik madde miktarınca zengin olması istendiği belirtildi. Yüksek oranda kireçli, kumlu ve kıraç topraklarda kiraz bahçeleri kurulmaması gerektiği, düzenli ve kaliteli meyve alabilmek için kiraz bahçelerinde sulamanın şart olduğu vurgulandı. Muhtarlardan gelen talep çerçevesinde Altıparmak kiraz çeşidi ve öne çıkan sofralık çeşitler ile bahçe kurulması ile ilgili çalışmalara başlandı. İlk olarak üretici talepleri alınarak arazi fizibilite çalışmaları yapıldı. Kiraz yetiştiriciliğine uygun anaç seçimi için toprak tahlili amacıyla numune alınarak ve analize tabi tutuldu. Toprak tahlilleri sonucunda anaç seçimi yapıldı. Yoğun olarak kiraz yetiştiriciliğinin özellikle Şarköy ilçesinde Altıparmak kirazı ile üretimin yapılması, bu kirazın sanayi tipi çeşit olması, meyve suyu ve dondurulmuş meyve sektöründe pazar payının olması sebebiyle Altıparmak kirazı ile yetiştirilen bahçelerden kalem alınarak aşı çalışmaları yapıldı. Proje ile Şarköy ilçesinde 32 üreticiye toplam 875 kiraz fidanı ile 35 dekar alanda ayrıca Hayrabolu ilçesinde 125 adet sofralık çeşit kiraz fidanı ile 5 dekar alanda kapama kiraz bahçesi tesis edildi.

4 adet erik fiyatı şoke etti! Haber

4 adet erik fiyatı şoke etti!

Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden olan erik ve kiraz, hava sıcaklığının gece eksi 12 dereceye kadar düştüğü Kayseri'de manav tezgahlarında yerini aldı. Özellikle hamile kadınlarla yaşlıların tercih ettiği mevsim dışı meyvelerin kilosu 1500 ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor. Yurt dışındaki seralarda yetiştirilen erik, kiraz, kayısı, karpuz ve şeftali gibi yaz meyvelerini satan manav Mustafa Benli, 4 yıldır manav işletmesinde yaz meyvelerine ilgi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kış aylarında da yaz meyveleri bulunduruyoruz. Özellikle hamileler ve aşerenler için erik, kiraz, şeftali gibi ürünlerin teminini yapıyoruz. Bu ürünlerin birçoğu işletmemize yurt dışından geliyor. Bu yüzden fiyatları haliyle yüksek oluyor. Özellikle son dönemde ürünlerin fiyatlarında yaşanan artış, kış aylarında nadir bulunan ürünlerin fiyatlarını da etkiledi. Şu anda 4 adet eriğin fiyatı 89 TL, kilosu da yaklaşık 1600 TL. 4-5 adet kirazın fiyatı ise 125-130 TL gibi rakamlarda satışını yapıyoruz. Kirazın kilo fiyatı ise 2 bin 200 lira. Akşamları işletmemiz kapalı olduğu için aşerenler tarafından çok sayıda telefon alıyoruz. Mevsim dışı meyveler için hamile eşleri günün her saati arıyor. Kapatmış olsak bile gece gelip dükkanı açıyoruz. Eğer ürünler elimizde mevcut ise, bu telefonlara cevap verip, iş yerimizi açtığımız da oluyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.