Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nato

Herkes Duysun - Nato haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nato haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rusya: ABD'nin Ukrayna'ya topraklarımızı vurması için izin vermesi gerginlikte yeni bir aşama Haber

Rusya: ABD'nin Ukrayna'ya topraklarımızı vurması için izin vermesi gerginlikte yeni bir aşama

Peskov, başkent Moskova'da Ukrayna krizine dair gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli silahlarla Rus topraklarını vurması için izin verdiği yönündeki haberleri değerlendiren Peskov, bu haberleri dikkate aldıklarını söyledi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu konuda daha önce açıklama yaptığına dikkati çekerek, "Bu açıklamaları tekrardan gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum." ifadesini kullandı. Sözcü Peskov, "Eğer bu karar alındıysa ve Kiev yönetimine iletildiyse bu, ABD’nin meseleye dahil olması açısından gerginlikte yeni bir aşama ve yeni bir durum söz konusu. Bundan yola çıkıyoruz. Bu konudaki yaklaşımımız anlaşılır vaziyette. Bu konudaki sinyallerimiz Batı tarafından alındı." şeklinde konuştu. Bunun tehlikeli olduğuna işaret eden Peskov, "Bu, onların (Amerikalıların) Ukrayna'daki çatışmalara dahil olma şeklini kökten değiştiriyor." değerlendirmesinde bulundu. Peskov, Ukrayna’daki çatışmaları dondurma yönündeki tekliflere ilişkin ise "Temas hattında çatışmaların dondurulması, Rus tarafı için kabul edilemez." ifadesini kullandı. ABD basınında Joe Biden yönetiminin, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya karşı savaşmak üzere Rusya'ya getirilmesinin ardından Kiev'e, temin edilen uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) Rus topraklarında kullanılmasına izin verdiğine dair haberler yayılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Birleşik Kültürler Forumu kapsamında 12 Eylül'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katılması anlamına geleceğini belirterek, "Böyle olursa bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız." ifadesini kullanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Haber

NATO Genel Sekreteri Rutte: "Rusya ile görüşmelere başlama kararını sadece Ukrayna hükümeti verebilir"

Rutte, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics ile Adazi Askeri Üssü'ndeki NATO Çok Uluslu Tugayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın hem Ukrayna'ya hem de küresel güvenliğe yönelik tehditleri nedeniyle NATO'nun savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesinin aciliyetini vurgulayan Rutte, savunma sanayisine yapılacak yatırımların ve üretimlerin artırılmasının kritik önem taşıdığını söyledi. Rutte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alarak kışı "silah olarak kullanmayı" amaçladığı uyarısında bulunarak Ukrayna'nın desteklenmesinin sadece Ukrayna'nın egemenliği için değil aynı zamanda Avrupa ve transatlantik güvenlik için önem taşıdığını belirtti. Avrupa genelinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yalnızca yüzde 2'sinin savunmaya harcandığını ve bunun yetersiz olduğunu aktaran Rutte, "Şu anda yeterince üretim yapmıyoruz. Stoklarımızı yenilemek ve her türlü düşmanla yüzleşmeye hazır olduğumuzdan emin olmak için daha fazlasını yapmalıyız." dedi.   Rusya ile yapılacak herhangi bir barış müzakeresinin Ukrayna'nın şartlarına göre yapılması gerektiğini ifade eden Rutte, şu değerlendirmede bulundu: "Bu savaşı nasıl sona erdirecekleri konusunda Rusya ile görüşmelere başlama kararını sadece Ukrayna hükümeti verebilir ancak bunu güçlü bir pozisyondan yapmak zorundalar. Bu nedenle karar verme günü geldiğinde güçlü bir pozisyonda olmalarını sağlamak için Ukrayna'ya savunma yardımları sağlamaya devam etmemiz gerekiyor." Rutte, "Bizim ABD'ye, ABD'nin de bize ihtiyacı var." diyerek ABD ve Avrupa arasında işbirliğine dayalı güçlü bir NATO'nun hem bölgesel hem de küresel istikrar için elzem olduğunu dile getirdi. Letonya Cumhurbaşkanı Rinkevics de Rutte'nin daha yüksek savunma harcaması çağrısını yineleyerek GSYİH'in yüzde 2'sini savunmaya harcama kriterinin yetersiz olduğunu ve bunun artırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Donald Trump'ın ABD'nin 47. Başkanı seçilmesinin NATO-ABD işbirliğini nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Rinkevics, İttifak ülkelerinin iç siyasi gündemlerinden ziyade savunmayı güçlendirmeye odaklanılması gerektiğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Rutte: “Kuzey Korelilerin Ukrayna'da aktif olmasının bir bedeli var” Haber

NATO Genel Sekreteri Rutte: “Kuzey Korelilerin Ukrayna'da aktif olmasının bir bedeli var”

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belçika’da bir araya geldi. Başkent Brüksel'deki NATO Karargahı’nda görüşmenin ardından basına konuşan Rutte, ABD liderliği sayesinde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı galip geldiğini vurgulayarak, “Artık Kuzey Korelilerin Ukrayna'da aktif olduğunu görüyoruz ve elbette bunun bir bedeli var. Bu Kuzey Koreli askerler Ukrayna için ekstra bir tehdit oluşturuyor ve Putin'in zarar verme potansiyelini arttıracak. Bunun bedelini ödemek zorunda ve bunun bedelini de teknolojiyle ödüyor” dedi. Çin’in yaptırımları delmek ve Rusya’ya yardımcı olduğunu bildiklerini aktaran Rutte, “Elbette İran da bunu Rusya'ya dron teknolojisi ve diğer teslimatlar yoluyla yapıyor. Burada Rusya para ödüyor ve bu da İran'ın Orta Doğu'yu ve hatta Orta Doğu'nun ötesini istikrarsızlaştırma çabalarını sürdürmesine yardımcı oluyor” diye konuştu. “NATO MÜTTEFİKLERİNİN 23'Ü SAVUNMA HARCAMALARINDA GSYİH'NİN YÜZDE 2'Sİ DÜZEYİNDE” ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya yönelik desteklerinin devam edeceğini kaydederek, “Kuzey Kore'nin savaşa dahil ettiği ve şu anda kelimenin tam anlamıyla savaş halinde olan askerleri ile ilgili olarak çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Avrupa-Atlantik tiyatrosu, Hint-Pasifik tiyatrosu, Orta Doğu gibi farklı senaryolar arasında güvenliğin bölünmezliğini giderek daha fazla gördüklerini vurgulayan Blinken, “Birlikte daha yakın çalışmanın yollarını bulmamız kritik önem taşıyor. NATO'nun son yıllarda yaptığı şeylerden biri de Hint-Pasifik ortaklarıyla olan ortaklığını güçlendirmektir ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda bundan daha fazlasını yapacağız” şeklinde konuştu. "Biden, son 4 yılda yaptıklarımızı yapmaya devam etmek için her günü kullanmak niyetinde" Savunma sanayi tabanını güçlendirmeye devam edeceklerini belirten Blinken, “Harcamaların gerekli kabiliyetlere odaklanmasını sağlamak açısından yapması gereken çok iş olan bir İttifakı da dikkate aldığımızı düşünüyorum. Şu anda NATO Müttefiklerinin 23'ünün savunma harcamalarında GSYİH'nin yüzde 2'si düzeyinde ya da bunun üzerinde olduğu bir noktadayız. Bu iyi bir şey, ancak bu harcamaların odaklanılması gereken yerlere odaklandığından emin olmak istiyoruz. Bu konuda çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi. Önlerinde çok önemli günlerin bulunduğunu kaydeden Blinken, “Başkan Biden son 4 yılda yaptıklarımızı yapmaya devam etmek, yani ABD'nin güvenliği ve Avrupa'daki ülkelerin güvenliği için çok kritik olan bu İttifakı güçlendirmek için her günü kullanmak niyetinde. Bunu yapacağız ve aynı zamanda Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı kendisini etkin bir şekilde savunabilmesini sağlamak için yaptığımız her şeyi desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

AB'nin yeni Yüksek Temsilcisi olmaya aday Kallas, Orta Doğu politikasında değişiklik sinyali vermedi Haber

AB'nin yeni Yüksek Temsilcisi olmaya aday Kallas, Orta Doğu politikasında değişiklik sinyali vermedi

AB'ye üye ülkelerde 6-9 Haziran'da, gelecek 5 yıllık yönetimi belirlemek için yapılan seçimlerin ardından, AB'nin yürütme organı Komisyon'un yeni ekibinin oluşturulmasına dair süreç devam ediyor. Estonya'nın, AB Komisyonu Başkanlığına bir kez daha seçilen Ursula von der Leyen'in yeni ekibine katılması için aday gösterdiği ve von der Leyen tarafından Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olmaya uygun görülen Kallas, AP milletvekillerinin karşısına çıktı. Kallas konuşmasına başlarken 10 yıl önce kendisinin milletvekili olarak bulunduğu salonda şu an Komisyon Üyesi adayı olarak yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, milletvekillerinin desteğini istedi. "Avrupa'nın çıkarlarına hizmet etmek ve AB'nin dünyadaki konumunu güçlendirmek için elimden geleni yapacağım." diyen Kallas, şöyle devam etti: "Bu, kolay bir beş yıl olmayacak. Avrupa kıtasında tam ölçekli bir savaş yaşanıyor. Etrafımızda otokratik koalisyonların oluştuğunu ve dünyanın dört bir yanında tehditkar jeopolitik değişimlerin yaşandığını görüyorum. Rusya, Çin, Kuzey Kore, İran gibi aktörlerin kurallara dayalı uluslararası düzeni değiştirmeyi hedeflediklerini görüyorum. Çin ve Rusya'nın karşılıklı bağımlılıkları silah olarak kullandığını görüyorum. Tehdidin ne olduğunun farkında olmalı ve en yakın müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte kimliğimizden bir milim bile kaybetmeden buna uygun şekilde karşılık vermeliyiz." GAZZE Kallas, görev süresince iki önceliğinin Ukrayna'da devam eden savaş ve Orta Doğu'da yaşanan çatışmalar olacağını aktardı. Öte yandan, hem açılış konuşması boyunca hem de milletvekillerinden gelen Gazze'yle alakalı sorularda İsrail'i doğrudan eleştirmekten kaçınan Kallas, AB'nin "iki devletli çözüm" ve ateşkes yanlısı duruşunu yineledi. Belçikalı milletvekili Marc Botenga'nın kendisine "İsrailli askerleri Rus askerlerini eleştirdiği gibi eleştirip eleştirmeyeceğini" sorması üzerine Kallas, sivillere ya da sivil altyapıya saldırmanın insancıl hukuk kapsamında yasak olduğunu ancak bunun "her zaman gerçekleştiğini" ve "gerçekten yürek parçalayıcı" olduğunu söylemekle yetindi. AB'nin saldırıları durdurmak için "elinden geleni yaptığını" savunan Kallas, çözüm için ABD ve Körfez ülkeleriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Kallas, İspanya ve İrlanda tarafından talep edilen AB-İsrail Ortaklık Anlaşmasının askıya alınma talebine ilişkin yorum yapmazken, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerini yasaklayan kararına ilişkin soruyu ise geçiştirerek İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile çalışmaya açık olduğunu belirtti. UKRAYNA Ukrayna’nın Rusya karşısında "zafer" kazanması gerektiğini vurgulayan Kallas, Avrupa'nın "ne kadar sürerse sürsün" Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini aktardı. Kallas, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılması gerektiğini dile getirerek, "Rusya'nın bize karşı meşru bir talebi olduğunu kabul ediyoruz çünkü onların varlıklarına sahibiz. Ancak Ukrayna'nın da Rusya'ya karşı meşru bir talebi var. Rusya Ukrayna'yı yok ediyor ve bunun bedelini ödemeli." şeklinde konuştu. SAVUNMA SANAYİ, NATO İLE İLİŞKİLER Çin'i "stratejik rakip" olarak nitelendiren Kallas, AB'nin Pekin'e olan tedarik zinciri bağımlılığını azaltması gerektiğini ve Çin'in de Ukrayna'da Rusya'yı desteklediği için "sorumluluk hissetmesi gerektiğini" aktardı. Kallas, savunma sanayiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söyleyerek, "Rusya, İran ve Kuzey Kore'nin tüm Avrupa-Atlantik bölgesinden daha fazla ekipman üretmesini kabul edemeyiz." dedi. AB'nin savunma politikası oluşturma çabalarının NATO'ya ikilik oluşturup oluşturmadığına ilişkin, iki örgütün birbirinden farklı rolleri olduğunu hatırlatan Kallas, AB'nin rolünün savunma sanayini geliştirmek ve mühimmat üretimini arttırmak olduğunu, NATO'nun ise askeri bir örgüt olduğunu anlattı. Kallas, "AB'nin kendi ordusunu kurması" fikrine katılmadığına işaret ederek, "AB'nin NATO'dan ayrı bir askeri güce ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Eğer iki paralel yapıya sahip olursak, top iki sandalye arasına düşer ve buna ihtiyacımız yok." ifadesini kullandı. ABD SEÇİMLERİ Oturum boyunca ABD'de yapılan seçim sonuçlarının ikili ilişkilere etkileri hakkındaki soruları da yanıtlayan Kallas, "Dünya genelinde gördüğüm kadarıyla en güçlü müttefikler biziz ve birbirimize destek olmaya devam etmeliyiz." diye konuştu. ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump yönetimiyle göreve başlamadan önce temasa geçeceğini aktaran Kallas, Trump'ın Başkan Yardımcısı olacak JD Vance ile birbirlerini tanıdıklarını kaydetti. Kallas ve diğer 25 Komisyon üyesi adayının, AP komitelerinde katıldığı soru-cevap oturumları tamamlandığında AP Genel Kurulu'nun onayının ardından aralık ayında göreve başlaması bekleniyor.

Stoltenberg'den Çin uyarısı: Avrupa'daki en büyük çatışmayı körüklüyor Haber

Stoltenberg'den Çin uyarısı: Avrupa'daki en büyük çatışmayı körüklüyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi ziyaret kapsamında geldiği ABD’de Wilson Centre adlı düşünce kuruluşunda açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkan Xi Jinping’in NATO'ya şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Çünkü NATO'da ABD'nin kendilerinde olmayan bir şeye sahip olduğunu biliyorlar. 31 dost ve müttefik” dedi. Gelecek ay NATO liderlerin ABD’nin başketnti Washington DC'de NATO Zirvesi için bir araya geleceklerini hatırlatan Stoltenberg, üç konunun gündemin en üst sıralarında yer alacağını belirterek, bunların NATO'nun temel işi olan caydırıcılık ve savunması, Ukrayna ve özellikle de Hint-Pasifik bölgesindeki küresel ortaklıklar olduğunu ifade etti. “DOĞRU ZAMAN GELDİĞİNDE UKRAYNA NATO'YA KATILABİLECEK” NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğe değinen Stoltenberg, Putin'in saldırganlığının ne bugün ne de gelecekte sonuç vermemesini sağlamaları gerektiğini vurgulayarak, “İşte bu nedenle Zirve'de Ukrayna'yı NATO üyeliğine daha da yaklaştırmaya devam edeceğiz. Böylece doğru zaman geldiğinde Ukrayna gecikmeksizin NATO'ya katılabilecek” dedi. “RUSYA FÜZE VE TANK ÜRETİMİNDE KULLANILAN ÜRÜNLERİ ÇİN'DEN İTHAL ETTİ” Ukrayna'daki savaşın NATO’nun güvenliğinin bölgesel değil küresel olduğunu gösterdiğini belirten Stoltenberg, “Özellikle de Rusya'nın Çin ve diğer ülkelerden aldığı destek nedeniyle. Pekin, yarı iletkenler ve diğer çift kullanımlı ürünler gibi üst düzey teknolojileri paylaşıyor. Geçen yıl Rusya füze, tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik ürünlerinin yüzde 90'ını Çin'den ithal etti” dedi. Stoltenberg, Çin’in desteğinin Rusya’nın Ukrayna'ya daha fazla ölüm ve yıkım getirdiğine, Rusya'nın savunma sanayisini güçlendirmesine ve yaptırımlar ile ihracat kontrollerinin etkisinden kaçmasına olanak sağladığına dikkat çekti. “PEKİN HER İKİSİNE DE SAHİP OLAMAZ” Xi’nin kamuoyu önünde yaptırımlardan kaçınmak ve ticaret akışını sürdürmek için Rusya-Ukrayna Savaşı’nda geri planda kaldığı izlenimini oluşturmaya çalıştığını ifade eden Stoltenberg, “Ancak gerçek şu ki Çin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük silahlı çatışmayı körüklüyor. Ve aynı zamanda Batı ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor. Pekin her ikisine de sahip olamaz. Bir noktada Çin rotasını değiştirmediği sürece müttefiklerin bir bedel ödemesi gerekiyor” dedi. NATO ZİRVESİ DAVETİ Rusya’nın Kuzey Kore ve İran’dan da destek aldığını aktaran Stoltenberg, Kuzey Kore ve İran’ın destekleri karşılığında Rus teknolojisinden faydalandığını açıklayarak, “Rusya ile Asya'daki otoriter dostları arasında giderek artan yakınlaşma, Hint-Pasifik bölgesindeki dostlarımızla yakın bir şekilde çalışmamızı daha da önemli hale getirmektedir. Bu nedenle Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderlerini önümüzdeki ay Washington DC'de yapılacak NATO Zirvesi’ne davet ettim. Birlikte uluslararası kurallara dayalı düzeni ve ortak değerlerimizi koruyabiliriz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.