Orman yangınlarında acı tablo: Sadece yüzde 16’sı doğal kaynaklı
Türkiye'de 1 Mayıs ve 31 Ekim tarihleri arası yangın mevsimi olarak görülüyor. Bu dönem içinde en riskli ayların yağışların azalarak sıcaklıkların arttığı dönem olan Temmuz ve Ağustos ayları olduğu söyleniyor. Bu sene ise sıcaklıkların geçen yıla göre daha yüksek seyretmesi nedeniyle yangınlar Haziran ayında başladı.
10 SENEDE ORTALAMA 2 BİN YANGIN
Ülkede 2004 yılından bu yıla kadar ortalama 2 bin 389 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların yüzde 40’nın, sıcaklıkların yüksek derecelerde gezdiği İzmir, Muğla, Antalya ve Çanakkale’deki orman bölgelerinde yoğunlaştığı tespit edildi. Pek çok insan evinden olurken, ormanlarda yaşayan hayvanlar da canından oldu.
SADECE YÜZDE 16’SI DOĞAL NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR
Yangınların sadece yüzde 16'sının doğal nedenlerden kaynaklandığı belirlendi. Geriye kalan yüzde 84'lük kısım ise insanlardan kaynaklanıyor. Vatandaşların ihmal ve dikkatsizlikleri, kasıtlı olarak kundaklama işlemi, anız yakma gibi faktörler yangınların başlıca sebepleri olarak yer alıyor.
ENERJİ HATLARI DA SICAKLIKLARA DAYANMIYOR
Sıcaklıkların artmasıyla elektrik direklerinde meydana gelen tepkimeler de yangına neden olan unsurlar arasında. Orman Genel Müdürlüğünün Muğla OGM raporunda, 2023 yılında çıkan yangınların yüzde 5’inin enerji hatları ve trafolardan kaynaklı olduğu belirtildi.
HALK DAHA ÇOK BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında artan ve hava sıcaklığının da etkisiyle kontrol altına alınmasının oldukça zor olduğu orman yangınları ile ilgili vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiği konusuna dikkat çekiyor.
BELEDİYELER VE İTFAİYELER UYARIYOR
Türkiye’de belediyeler ve itfaiyeler de orman yangınlarını önlemek adına vatandaşlara sık sık uyarılarda bulunuyor. Bursa İtfaiyesi, kenti korumak adına vatandaşları, ormanlık alanlara girmemesi, yeşillik alanların temizliğinde ateş kullanılmaması ve yerlere izmarit, cam gibi yanıcı maddelerin atılmaması konusunda uyardı.