Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Protesto

Herkes Duysun - Protesto haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Protesto haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sırbistan'da tren istasyonundaki kazaya muhalefetin tepkisi sürüyor Haber

Sırbistan'da tren istasyonundaki kazaya muhalefetin tepkisi sürüyor

Sabah savcılık ve mahkeme salonlarının bulunduğu binanın önünde toplanan muhalif milletvekilleri, Novi Sad Belediye Meclisi üyeleri ve vatandaşlardan oluşan grup, polis kordonuyla karşılaştı. Polisle arbede yaşayan birkaç milletvekili kordonu aşarak binaya girerken, burada da jandarma ekipleriyle karşılaştı. Yerel medya, Temyiz Mahkemesi Başkanı'nın içeriye giren muhalefet milletvekilleriyle görüşmek istediğini ancak talebinin reddedildiğini belirtti. Bir milletvekilinin ise polisle yaşadığı arbede sonrası rahatsızlandığı kaydedildi. Novi Sad'da tren istasyonundaki beton sundurmanın çökmesi sonucu yaşanan kazanın üzerinden 19 gün geçmesine rağmen olaya ilişkin gözaltı olmamasına tepki gösteren muhalefet, düzenlenen protestoda gözaltına alınanların ise serbest bırakılmasını talep ediyor. Muhalefet dün de Adalet Sarayı girişlerini kapatmış ve polisin müdahalesi sonucu dağılmıştı. Novi Sad'da 1 Kasım'da yaşanan kazada 15 kişi hayatını kaybetmiş, ağır yaralı 2 kişinin ise hayati tehlikesinin sürdüğü açıklanmıştı. Kaza sonrası İnşaat, Ulaşım ve Altyapı Bakanı Goran Vesic istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de yaptığı açıklamada halka seslenerek, kazaya ilişkin hükümetten ve ilgili kurumlardan yeni istifalar beklediğini bildirmişti. Muhalefetin de destek verdiği protestolar, Belgrad ve Novi Sad'da belirli aralıklarla düzenlenmeye devam ediyor.

Sırbistan'da muhalefet, tren istasyonundaki ölümlü kazaya tepki olarak Adalet Sarayı girişini kapattı Haber

Sırbistan'da muhalefet, tren istasyonundaki ölümlü kazaya tepki olarak Adalet Sarayı girişini kapattı

Novi Sad'daki tren istasyonundaki beton sundurmanın çökmesi sonucu meydana gelen kazanın üzerinden 18 gün geçmesine rağmen olaya ilişkin kimsenin gözaltına alınmamasına tepkili olan muhalefet milletvekilleri ve Novi Sad Belediye Meclis üyeleri, savcılık ve mahkeme salonlarının bulunduğu binanın önünde toplandı. Muhalefet yetkilileri, kazaya tepki olarak düzenlenen olaylı protestoda gözaltına alınanların da serbest bırakılmasını talep ederek Adalet Sarayının girişini kapattı. Yaşananlar üzerine olay yerine gelen çok sayıda polis, girişi kapatan kalabalığa müdahale ederken polisin fiziksel müdahalesi sonucu binanın önünde toplanan grup dağıtıldı. Sırbistan Adalet Bakanlığı da yaşananlara ilişkin açıklamada bulunarak muhalefetin ülkenin yargı organlarına baskı uyguladığını savundu. ÖLÜ SAYISI 15'E YÜKSELDİ Novi Sad'da 1 Kasım'da yaşanan kazada yaralanan bir kişinin dün hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 15'e yükselmişti. Yetkililer, kazadan ağır yaralı olarak kurtarılan 2 kişinin ise hayati tehlikesinin devam ettiğini açıklamıştı. Sırbistan'daki ölümü kaza sonrası İnşaat, Ulaşım ve Altyapı Bakanı Goran Vesic istifa etmişti. 5 KASIM'DAKİ OLAYLI PROTESTO Tren istasyonunda 2021'de yapılan onarım çalışmalarında ihmal şüphesi dile getirilirken polisin olaya ilişkin 71 kişiyi sorguladığı belirtilmişti. Yaşananlara tepki gösterenler ilk olarak başkent Belgrad'da toplanmış, arkasından 5 Kasım'da Novi Sad'da binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti. Novi Sad'daki gösteriler sırasında bir grup göstericinin kamu binalarına kırmızı boya ile yazı yazması ve girmeye çalışması üzerine polis, göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti. Bunun üzerine polis 8 kişiyi gözaltına almıştı. Bu arada, muhalefetin de destek verdiği tepki protestoları Belgrad ve Novi Sad'da belirli aralıklarla düzenlenmeye devam ediyor.

İran'da bir aktivist Haber

İran'da bir aktivist "siyasi" tutukluların serbest bırakılması talebiyle dudaklarını dikti

Hüseyin Roneki adlı aktivist, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, geçen hafta "siyasi" tutukluların serbest bırakılmasını talep eden ancak talebi gerçekleşmeyince intihar ettiği öne sürülen aktivist Kiyanuş Senceri'nin taleplerini sürdüreceğini belirtti. Bu doğrultuda dudaklarını diktiğine dair fotoğrafını paylaşan Roneki, Tahran'ın Veliasr Caddesi'nde bir köşede tek başına oturma eylemi başlatacağını açıkladı. Roneki mesajında, "Ben gelip oturduğumda beni tutuklayabilir veya götürebilirsiniz. O zamana kadar direnişim kendime aittir. Kiyanuş'un hayatını verdiği dava uğruna savaşacağım.Dudaklarım mühürlü kalacak ancak eylemlerim onun mesajını güçlendirecek." ifadelerini kullandı. İran'da "siyasi" mahkumların serbest bırakılmaması halinde intihar edeceğini duyuran aktivist Senceri'nin 13 Kasım'da intihar ederek yaşamına son verdiği ileri sürülmüştü. Senceri, 2021'deki protestolar sırasında cinayet ve kamu düzenini bozmakla suçlanarak idama mahkum edilen 3 göstericinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Yakınları daha sonra Senceri'nin "Hiç kimse fikrini ifade ettiği için hapse atılmamalı. Protesto her İran vatandaşının hakkıdır." ifadelerini kullanarak paylaştığı mesajından sonra intihar ettiğini duyurmuştu. Sosyal medyada tepkilere yol açan olayın ardından muhalif gruplar ülke yönetimini suçlamıştı. Tahran Ceza Mahkemesi Başkanı Muhammed Şehriyari ise konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, olayın şüpheli ölüm olarak araştırıldığını ve polisin binadaki güvenlik kamerası görüntülerini incelediğini söylemişti. Sosyal medyada bazı aktivistler ise Senceri'nin öldürülmüş olabileceğini iddia etmişti. Senceri'nin cenazesi 15 Kasım'da Tahran'daki Beheşt-i Zehra kabristanında toprağa verilmişti.

ABD'de sivil toplum kuruluşları, Trump döneminde öğrenci protestolarının engelleneceğini düşünüyor Haber

ABD'de sivil toplum kuruluşları, Trump döneminde öğrenci protestolarının engelleneceğini düşünüyor

The Hill'in haberine göre, seçim kampanyasında göstericileri sınır dışına göndermekle ve yabancı öğrencilerin vizelerini iptalle tehdit eden Trump'ın başkanlığı kazanmasıyla protestocuların endişeleri arttı. Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Hukuk Direktörü Amr Shabaik, ABD Başkanı Joe Biden döneminde kampüslerde İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı organize edilen protestolara yönelik baskı uygulandığını hatırlatarak, "Biden yönetiminde ülke çapında zaten sert baskılar ve müdahaleler yaşansa da Trump yönetiminin, İsrail'in Filistin soykırımına verdiği desteğe karşı çıkan protestocu öğrencilere daha da aşırı, yasa dışı ve anayasaya aykırı baskılar uygulama endişesi var." dedi. Shabaik, Trump'ın öğrenciler dahil milyonlarca insanı toplu sınır dışı etme tehdidinde bulunduğunu belirterek, buna karşı duracaklarını vurguladı. ABD merkezli "Palestine Legal" isimli insan hakları savunucularından oluşan grupta avukat olarak çalışan Radhika Sainath ise Trump yönetiminin geçmişte kampüslerde İsrail'i eleştiren konuşmaları sansürlemek için girişimlerde bulunduğunu hatırlattı. Sainath, Trump yönetiminin yeni dönemde de Filistin haklarını savunan figürleri engellemek ve İsrail'i eleştirmeyi imkansız kılacak çabalara gireceklerini düşündüğünü söyledi. Avukat Sainath, "Şu anda (okullarda) profesörlerin müfredatları sorgulanıyor, okul yöneticilerinin akademisyenlere müfredata sadık kalmaları talimatı verilirken İsrail ve Filistin hakkında konuşmamaları söyleniyor." diyerek, bu durumun Trump döneminde yoğunlaşacağını ifade etti. ABD ÜNİVERSİTELERİNDEKİ PROTESTOLAR Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan'da okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmış ve Gazze Dayanışma Kampı adıyla çadır kurmuştu. Rektör Minouche Shafik, eylemlerin ikinci gününde New York Polis Teşkilatından (NYPD) göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis 108 öğrenciyi gözaltına almıştı. En son 29 Nisan'da okul yönetimi ile müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine öğrenciler okulun tarihi Hamilton Hall binasını işgal etmiş, bir gün sonra okul yönetiminin talebi üzerine NYPD'ye bağlı çevik kuvvet ekipleri öğrencilere müdahale ederek binayı boşaltmış, bahçedeki çadır kampını da dağıtmıştı. Columbia Üniversitesinde başlayan Filistin'e destek gösterileri ülkede 50'den fazla üniversiteye yayılmış, gösterilerde polis, çoğu öğrenci ve fakülte mensubu 3 bin 100'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.