Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Putin

Herkes Duysun - Putin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Putin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Stoltenberg'den Çin uyarısı: Avrupa'daki en büyük çatışmayı körüklüyor Haber

Stoltenberg'den Çin uyarısı: Avrupa'daki en büyük çatışmayı körüklüyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi ziyaret kapsamında geldiği ABD’de Wilson Centre adlı düşünce kuruluşunda açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkan Xi Jinping’in NATO'ya şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Çünkü NATO'da ABD'nin kendilerinde olmayan bir şeye sahip olduğunu biliyorlar. 31 dost ve müttefik” dedi. Gelecek ay NATO liderlerin ABD’nin başketnti Washington DC'de NATO Zirvesi için bir araya geleceklerini hatırlatan Stoltenberg, üç konunun gündemin en üst sıralarında yer alacağını belirterek, bunların NATO'nun temel işi olan caydırıcılık ve savunması, Ukrayna ve özellikle de Hint-Pasifik bölgesindeki küresel ortaklıklar olduğunu ifade etti. “DOĞRU ZAMAN GELDİĞİNDE UKRAYNA NATO'YA KATILABİLECEK” NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğe değinen Stoltenberg, Putin'in saldırganlığının ne bugün ne de gelecekte sonuç vermemesini sağlamaları gerektiğini vurgulayarak, “İşte bu nedenle Zirve'de Ukrayna'yı NATO üyeliğine daha da yaklaştırmaya devam edeceğiz. Böylece doğru zaman geldiğinde Ukrayna gecikmeksizin NATO'ya katılabilecek” dedi. “RUSYA FÜZE VE TANK ÜRETİMİNDE KULLANILAN ÜRÜNLERİ ÇİN'DEN İTHAL ETTİ” Ukrayna'daki savaşın NATO’nun güvenliğinin bölgesel değil küresel olduğunu gösterdiğini belirten Stoltenberg, “Özellikle de Rusya'nın Çin ve diğer ülkelerden aldığı destek nedeniyle. Pekin, yarı iletkenler ve diğer çift kullanımlı ürünler gibi üst düzey teknolojileri paylaşıyor. Geçen yıl Rusya füze, tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik ürünlerinin yüzde 90'ını Çin'den ithal etti” dedi. Stoltenberg, Çin’in desteğinin Rusya’nın Ukrayna'ya daha fazla ölüm ve yıkım getirdiğine, Rusya'nın savunma sanayisini güçlendirmesine ve yaptırımlar ile ihracat kontrollerinin etkisinden kaçmasına olanak sağladığına dikkat çekti. “PEKİN HER İKİSİNE DE SAHİP OLAMAZ” Xi’nin kamuoyu önünde yaptırımlardan kaçınmak ve ticaret akışını sürdürmek için Rusya-Ukrayna Savaşı’nda geri planda kaldığı izlenimini oluşturmaya çalıştığını ifade eden Stoltenberg, “Ancak gerçek şu ki Çin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük silahlı çatışmayı körüklüyor. Ve aynı zamanda Batı ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor. Pekin her ikisine de sahip olamaz. Bir noktada Çin rotasını değiştirmediği sürece müttefiklerin bir bedel ödemesi gerekiyor” dedi. NATO ZİRVESİ DAVETİ Rusya’nın Kuzey Kore ve İran’dan da destek aldığını aktaran Stoltenberg, Kuzey Kore ve İran’ın destekleri karşılığında Rus teknolojisinden faydalandığını açıklayarak, “Rusya ile Asya'daki otoriter dostları arasında giderek artan yakınlaşma, Hint-Pasifik bölgesindeki dostlarımızla yakın bir şekilde çalışmamızı daha da önemli hale getirmektedir. Bu nedenle Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderlerini önümüzdeki ay Washington DC'de yapılacak NATO Zirvesi’ne davet ettim. Birlikte uluslararası kurallara dayalı düzeni ve ortak değerlerimizi koruyabiliriz” dedi.

Rusya, düşen uçağın Ukrayna'dan fırlatılan füze nedeniyle düştüğünü duyurdu Haber

Rusya, düşen uçağın Ukrayna'dan fırlatılan füze nedeniyle düştüğünü duyurdu

Rusya Soruşturma Komitesi, ülkenin Belgorod bölgesinde 65 Ukraynalı esir dahil 74 kişinin içinde bulunduğu İl-76 tipi Rus uçağını düşüren füzenin, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinden fırlatıldığının tespit edildiğini bildirdi. Komiteden yapılan açıklamada, Belgorod bölgesinde İl-76 askeri nakliye uçağının düşmesine ilişkin incelemelerin oluşturulan ilgili ekiplerle sürdürüldüğü belirtildi. Uçağın düştüğü bölgenin hava sahasına yönelik radar incelemelerinin yapıldığı bilgisine yer verilen açılamada, "Soruşturma kapsamında, askeri nakliye uçağını vuran uçaksavar füzenin fırlatıldığı silahın Harkiv bölgesinin Liptsı köyünde bulunduğu tespit edildi." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, olayda ölen Ukraynalı askerlerin kimliklerini doğrulayan belgelerin de soruşturmaya eklendiği kaydedildi. RUS UÇAĞININ VURULMASI Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Ocak’ta, içinde Ukraynalı esirlerin de bulunduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından atılan roketle Belgorod bölgesinde vurulduğunu duyurmuştu. Uçakta, 6 kişilik mürettebat, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker ve onlara refakat eden 3 Rus askeri personelin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, uçağın mürettebatı ve tüm yolcularının hayatını kaybettiği bildirilmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağının vurulmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplanmaya çağırdıklarını duyurmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Ukrayna tarafından roketle vurulmasının "korkunç bir eylem" olduğunu belirterek, "Kiev yönetiminin suç içerikli eylemlerine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü ise Rusya'nın, esirlerin nakli için Belgorod hava sahasının güvenliğinin belirli bir zaman diliminde sağlanması gerektiği konusunda kendilerine bilgi vermediğini açıklamıştı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Belgorod-Harkiv istikameti de dahil olmak üzere terörist tehdidi ortadan kaldırmak, nakliye araçlarını imha etmek için önlemler almayı sürdüreceklerini bildirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ukrayna Dışişleri Bakanlığına olayla ilgili ellerindeki verileri ortaklarıyla paylaşma talimatı verdiğini belirterek, "Devletimiz, bu olaya ilişkin uluslararası soruşturma yapılması konusunda ısrar edecek." ifadelerini kullanmıştı. Rusya Soruşturma Komitesi, olaya ilişkin terör soruşturması yürütüldüğünü bildirmiş, uçaktaki kara kutular bulunarak incelemeye alınmıştı.

Putin'den Başbakan Yardımcısına ağır sözler! Haber

Putin'den Başbakan Yardımcısına ağır sözler!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni yılın ilk toplantısını video konferans aracılığıyla gerçekleştirdi. Rusya Başbakanı Mihail Milustin'in de bulunduğu toplantının açılış konuşmasında Ukrayna'dan ilhak edilen Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk bölgeleri için hükümetten ek fon çıkarmalarını emreden Putin, aynı zamanda Rus ordusunun ihtiyaçlarının karşılanması için hükümetin daha fazla sorumluluk almasını istedi. Putin'in konuşmasının ardından Rus Devlet Havayolu Şirketi Aeroflot'a sağlanacak olan hava araçlarına yönelik bilgi veren Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, "Talimatınız üzerine geçtiğimiz yıl filoya yeni uçakların katılmasını hükümetin onayına sunduk. Onay kabul edildi. 2023 ile 2025 yılları arasında Aeroflot'a 63 uçak (34 adet superjet, 18 adet MS-21, 11 adet Tu-214) teslim edilmesi planlanıyor. Planın uygulanması için bu yıl ulusal varlık fonuna 175 milyar ruble (48 buçuk milyar TL) tahsil edilecek" diyerek çalışmaların sürdüğünü belirtti. Manturov'un raporunun ardından Putin, verdiği talimatın uygulanmasında gecikmeler yaşandığını söyleyerek, "Bu ne zaman çözülecek? Denis Valentinovich, her şeyiniz hazır ama sözleşme yok. Size söylüyorum. Sözleşme olmadığını biliyorum. Neden aptalı oynuyorsun? Sözleşmeler ne zaman yapılacak? Şirket yöneticileri bana sözleşme olmadığını söylüyor. Toplantıyı burada bitirelim" şeklinde konuştu. Manturov'un sözleşmelerin 3 ay içinde tamamlanacağını söylemesinin ardından Putin, çalışmanın 1 ay içinde tamamlanması emrini vererek, "Bu işi 1 ay içinde tamamlamanızı istiyorum" dedi. Putin, hükümet üyeleri ile toplantısına gündemdeki diğer konularla devam etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.