Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sınır

Herkes Duysun - Sınır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sınır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bakan Fidan: Türkiye'siz bir koridor mümkün değil Haber

Bakan Fidan: Türkiye'siz bir koridor mümkün değil

Haliç Kongre Merkezi'nde Dünya Türk İş Konseyi'ne katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, burada yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'siz bir kordiorun mümkün olmadığını belirtti ve bölgede huzurun tesis edilebilmesi noktasında Türkiye'nin önemine vurgu yaptı. Bakan Fidan ayrıca Kalkınma Yolu Projesi hakkında da konuştu ve projenin birkaç ay içerisinde uygulamaya alınacağını ümit ettiklerini ifade etti KORİDOR İKİ AYRI ETAPTAN OLUŞACAK 2023 yılında başlaması beklenilen koridor, iki ayrı etaptan oluşacak. Mallar, Hindistan’dan deniz yoluyla BAE’ye oradan ise Suudi Arabistan ve Ürdün üzerinden demir yoluyla İsrail’e ulaşacak. İkinci aşamada da mallar İsrail limanlarından alınacak İtalya'da da Fransa limanlarına deniz yoluyla taşınacak. "TÜRKİYE'NİN DAHİL OLMADIĞI KORİDORLARIN SÜRDÜRÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL" Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Orta Doğu'da refah ve istikrar için büyük önem arz eden Kalkınma Yolu Projesi'nde birkaç ay içerisinde uygulama safhasına geçmeyi ümit ediyoruz Bölgemizde Türkiye'nin dahil olmadığı enerji ve ulaştırma koridorlarının etkin ve sürdürülebilir olması mümkün değildir ERDOĞAN MESAJI VERDİ: TÜRKİYE OLMADAN KORİDOR OLMAZ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi’nde gündeme gelen Hindistan–Orta Doğu–Avrupa Ekonomi Koridoru’nun (IMEC) önemli olduğunu ve bir yol koridorunun Türkiye olmadan olmayacağını belirtti. Erdoğan, Hindistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorusu üzerine, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi projesini hatırlattı ve bu konuda yol alındığını vurguladı. Ardından da IMEC ile ilgili olarak, "Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda." dedi. Bu süreçte Körfez'in Türkiye ile beraber attığı adımın çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, "Irak, Katar, Abu Dabi, Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden bir koridordan bahsediyoruz. Bu konuda özellikle Muhammed Bin Zayed kararlı bir telkinde bulundu, 'Bu işi uzatmayalım, 60 günde arkadaşlarımız görüşmeleri bitirsinler ve hemen temelleri atalım' dedi." diye konuştu. "BİZLER BUNA HAZIRIZ" Kendisinin de bu konuda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na gerekli talimatları verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, "Onlar muhataplarıyla görüşerek inşallah bu adımı atacaklar. Bu rakam öyle ufak rakam değil. Ama Birleşik Arap Emirlikleri bu işe çok hazır. Katar çok hazır. Bizler buna çok hazırız. Bu adımı inşallah bu şekilde atmış olacağız." diye konuştu.

Kosova ve Sırbistan sınırındaki Türkler... Haber

Kosova ve Sırbistan sınırındaki Türkler...

  Kosova ve Sırbistan arasındaki yıllardır yaşanan kriz Kosova hükümetinin yerel Sırplara kimlik, ehliyet ve plaka zorunluluğu getirmesi ile tırmanırken, bu kararın protesto edilmesi sırasında Sırp bir polisin gözaltına alınması çatışmaların fitilini ateşlemişti. İki ülke arasında yükselen tansiyon ABD, AB ve NATO’nun itidal çağrısı sonrası alınan kararlarla yerini sakinliğe bırakırken Kosova’nın Sırbistan sınırında yer alan ve yoğunlukta Sırpların yaşadığı Mitrovica’nın kuzeyinde yaşayan Kosovalı Türkler, son birkaç aydır yaşananlardan endişeli. Bölgede yaşayan Türkler, geceyi gergin geçirdiklerini her an yeniden çatışma yaşanabileceği endişesiyle geçiriyor. Türk asıllı Mitroviçalı İlyas Luşta, dedelerinin Mitroviça’da dünyaya geldiğini ifade ederek, “Yani ne zamandan beridir buradayız bilmiyorum ama Osmanlı Dönemi’nden bu yana buradayız. Birlikte yaşamak zor değil, biz böyle birlikte yaşamaya alışığız. Tito döneminde yaşamak çok kolaydı o zaman kardeşlik birlik vardı. Yugoslavya’nın çökmesiyle bazı şeyler değişti, çok sayıda ülke kuruldu. Biz de böyle kaldık” ifadelerini kullandı. Türkiye’ye selam söyleyen Luşta, “Buradan Türkiye’ye selam söylüyorum Türk kanallarını izliyoruz, Türkiye’den ticaret yapıyoruz. En büyük ticaret Türkiye Cumhuriyeti ile oluyor” dedi. Burhan Macun ise son dönemde Mitroviça’daki Kosovalı Türklerin yaşamlarını biraz daha gergin geçirdiğini ifade ederek, “Çünkü çok sayıda Türk Mitroviça’nın kuzey bölgesinde yaşıyor. Orada yaşayanlar tedirginlik içerisinde yaşıyorlar, geceleri uyuyamıyorlar. Bir silahlı saldırı olacak diye kendilerini güvende hissetmiyorlar” dedi. Kosova hükümetinde bir bakan ve iki milletvekiliyle Kosovalı Türkleri temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Mitroviça Şubesi Başkanı Erol Zekeriya, Kosova Savaşı’ndan önce 300’ün üzerinde Kosovalı Türkün yaşadığı Kuzey Mitroviça’nın savaş sonrası Kosova’nın kanayan yarası haline geldiğini ifade etti. Son günlerde yaşananlara değinen Zekeriya, “Mitroviça’da 1990’lı yıllarda 300’ün üzerindeydi ama bugün bu sayı 80 ile 100 arasındadır diyebiliriz. Göç edenlerin çoğu güney bölgenin yanı sıra Avrupa ile Türkiye’ye göç ettiler” ifadelerini kullandı. Göç edenlerin özel sektörde çalıştıklarını ifade eden Zekeriya, bölgede tansiyonun yükseldiği günden bugüne herkesin tedirgin olduğuna dikkat çekerek, “Tedirgin olmayan yok. O bölgede yaşayanları arayıp nasıl olduklarını sorduk. Öğrendiğimize göre, olay günlerinde evlerden çıkmadılar, durum sakinleşene kadar. Yiyecek, içecekleri önceden temin ediyorlar. Bizler alıştık artık böyle yaşamaya. Kuzeyde yaşamak sadece Türklere zor değil diğer azınlıklara da çok zor. Çünkü serbest hareket edemiyorsun ve dolayısıyla yaşamak zorlaşıyor” açıklamasını yaptı.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.