Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarla

Herkes Duysun - Tarla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarla haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Çiftçiler cep telefonundan sulama yapacak" Haber

"Çiftçiler cep telefonundan sulama yapacak"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, MÜSİAD Adana’nın bir otelde düzenlenen 24. Olağan Genel Kurulu’na katılarak iş insanlarıyla bir araya geldi. “Bu ülke üretiyor ürettikleri ile kimseye muhtaç olmuyor” Bakan Kirişci, Türkiye’nin 20 yıldır aldığı tedbirler ile 85 milyon vatandaşın ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, “Sığınmacılara karşı müşfik davranıyoruz. 52 milyon turiste ev sahipliği yaptık onları ağırladık. O da yetmedi 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunu yapan eli öpülesi üreticilerimiz. Bu ülke üretiyor ürettikleri ile kimseye muhtaç olmuyor” dedi. “Adana Türkiye’nin su rezervinin yüzde 11’ini 2 nehirde barındırıyor” Tarıma yeni bir sistem getireceklerini kaydeden Kirişci, “Biz mutlak suretle ekim, dikim öncesi izin alma mecburiyeti getireceğiz. Üreticiye ‘su bu, iklim bu, ekosistemiyle burada üretmen gereken bu’ diyeceğiz. İnat etti ‘ben istediğimi üreteceğim’ dedi. Tabii ki bunun cezası olacak tarımsal teşviklerden yararlandırmamak gibi uygulamalarımız olacak. Ama Türkiye netice itibariyle ihtiyacı olanları üretmek durumunda kalacak. İktidar olduğumuzda 2002 yılında kişi başına düşen arazi miktarı 4 dekardı bugün 2.8 dekar. 2050 yılında nüfusumuzun 110 milyon olacağı söyleniyor. O nüfusu da dikkate aldığınızda bizim ülkede kişi başına düşen arazi miktarı 1.7 dekar. Tarım bu topraklarda yapılacağına göre bizim bu toprakları korumamız gerektiğine göre artık dünya suyu konuşuyor. Biz su zengini değiliz. Her şehir Adana gibi şanslı değil. Adana Türkiye’nin su rezervinin yüzde 11’ini 2 nehirde barındırıyor. Tüm Türkiye’yi düşünmek zorundayız” diye konuştu. “Çiftçimiz evinde oturacak tarlasındaki sulama sistemine elindeki cep telefonundan müdahil olacak” Tarımda dijitalleşmenin öneminden bahseden Kirişci, Adana’nın İmamoğlu ilçesinde örnek bir projeye başlanıldığını belirterek, “Hem bu yıl hem de önümüzdeki yıllarda sulanan alan miktarları hepimizi çok mutlu edecek. Ve teknoloji olarak da yapay zekayı kullanan bir teknoloji olacak. Çiftçimiz evinde oturacak tarlasındaki sulama sistemine elindeki cep telefonundaki mobil uygulamadan müdahil olacak. Gerekirse kendi kendine sulama sistemi yağmur var diye sulamayı kesiyor olacak. Bunlarında artık mümkün olduğu bir sistemi Adana bu konuda örnek olsun diye İmamoğlu’nda bu çalışmayı başlattık. İnşallah buna hız vereceğiz” dedi.

Manisa'da işçi ücretleri artınca... Haber

Manisa'da işçi ücretleri artınca...

Manisa'nın dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye üzümünün yetiştirildiği Sarıgöl Ovasında üzüm üreticileri üzüm bağlarındaki budama işlerini ailece yapmaya başladı. İşçi ücretlerinin yükselmesiyle birlikte ellerine testere alarak bağlarını budamaya başlayan üreticilerin, budama çalışmalarını mart ayının sonuna kadar tamamlaması bekleniyor. Emcelli Mahallesinden Akif Karadağ isimli üretici, "Budama işlerini ailece yapıyoruz. Yerimiz çok ama işçi ücretleri maliyeti artırıyor. Budama işini her gün bağa giderek ikindi ezanına kadar yaparız. Budama işi bitince de bu kez budama yapılan çubukların yüksek sistem tellerine bağlamasını yaparız. Artık üzüm işçiliği zamanla aile tarımına dönmeye başlayacak." dedi. "Budama ücreti 370, bağlama 320 TL" Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen bağlarda budama ve bağ bağlama işçi ücretlerinin belli olduğunu belirterek, "Bağ budama yevmiyesi işçinin eline 350 TL ayrıca dayı başı için de 20 TL olmak üzere toplamda 370 TL'dir. Bu arada bağ bağlama kadın yevmiyesi 300 işçiye, 20 TL de dayı başı ücreti olmak üzere toplam 320 TL'dir. Bazı istisnalar da var. Bazı bağcılarımız işlerinin çabuk bitmesi için budak için 400 artı 20 TL toplam 420 TL veriyorlar." diye konuştu. "Budama işleri sıraya konuluyor" Sarıgöl Ovasında 113 bin dekarlık üzüm bağında budama çalışmalarının başlamasıyla birlikte budak ustaları ekip kurarak bağların budama çalışmalarını sıraya alarak yapmaya başladı. Hem sıranın çok olması hem de ücretlerin yüksekliği nedeniyle çok sayıda üzüm üreticisi bağlarını kendi imkanlarıyla budamaya başladığı bildirildi. Budamada üreticiler yaş üzüm satacaksa 4 çubuk yada 5 çubuk bırakırken, kurutmalık olarak üzüm yapacak üreticiler ise 6-7 çubuk bırakarak budama işlemlerini gerçekleştiriyor. Budama çalışmaları devam ederken, üzüm bağlarına şimdiden doğal hayvan gübresinin de verilmesine başlandığı öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.