Bursa'da veliler isyanda: Okulda uyuşturucu ve tarikat istemiyoruz!
AHMET GÜNAY-SERGEN DURAK-ASLI YEŞİLYURT/HERKES DUYSUN
Bursa’nın Osmangazi ilçesi Alacahırka ve Demirkapı mahallelerine bağlı Faik Yılmazipek İlkokulu önünde uyuşturucuya ve tarikatçılığa karşı protesto düzenlendi.
Okul önünde açıklamalarda bulunan Veliler Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, “Gerici rejimin yoksullaştırdığı Alacahırka ve Demirkapı halkına dayatılan iki seçeneğe tarikatlara ve uyuşturucuya hep beraber karşı çıkıyoruz” dedi.
Çocukların ve halkın zehirlenmesine izin vermeyeceklerini belirten Dinga, uyuşturucunun yoksul halkın emperyalistler eliyle zehirlenmesi olduğunu belirterek “Halkı teslim almanıza, uyuşturucu ile yozlaştırmanıza izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ ALKOL ŞİŞELERİ VE UYUŞTURUCU MADDELERLE KARŞILAŞARAK OKULA GİRİYOR”
Barış Dinga, Faik Yılmazipek İlkokulu ve İmam Hatip Ortaokulunun önünün uzun zamandır uyuşturucu kullananların buluşma alanı haline geldiğini belirterek, “Her sabah çocuklar okul önünde alkol şişeleri ve uyuşturucu maddelerle karşılaşarak okula girmektedir. Okul çevreleri, kötü niyetli kişiler ve grupların kol gezdiği ve kötü amaçlarını gerçekleştirmek için öteden beri mesken tuttukları yerlerin başında geliyor. Buna rağmen okullarımızın birçoğunda güvenlik yok” dedi.
“DEVLETİN OKULLARDA GÜVENLİK SAĞLAYACAK UNSURLARI YOK”
Faik Yılmazipek’in dezavantajlı bölgede olan bir okul olduğuna da değinen Dinga, “Okuldaki velilerin güvenlik ile alakalı imza toplayıp dilekçe vermesine rağmen okulda hala güvenlik personeli yok. Güvenlik personeli olmayan bu okulun önünde ise her akşam uyuşturucu madde alınıyor, alkol kullanılıyor. Yaşanabilecek bir problemde sorumluluk okulları nitelikli ve niteliksiz diye ayıran, okullara kadrolu personel atamayanlardadır. Bir an evvel bu sorun çözülmelidir. Duruma müdahale eden güvenlik emekçileri okullara atanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı vergileri alıyor ancak özel okul gibi aidat, güvenlik personeli, temizliği bağışla yapılacak, para karşılığı sağlanacak bir hizmet gibi görüyor. Devletin sistemi içerisinde okullarda güvenlik sağlayacak unsurları yok. Bunu okul aile birliği aracılığıyla para toplayarak sağlayın diyorlar. Kamusal, sözde ücretsiz eğitimin olduğu devlet okullarında okullardaki eksikliklerin maddi anlamda yükünü zaten ekonomik durumda zor olan halkımızın sırtına yüklüyorlar. Nasıl ki hizmetli personel bir ihtiyaçsa okulların güvenliğinin sağlanması da bir ihtiyaçtır. Elini kolunu sallayan okulların içine giriyor. Şiddet olayları meydana geliyor. Devletin buraya güvenlik görevlilerini sağlaması lazım. Buradan yetkilileri uyarıyoruz. Tarikatlarla cemaatlerle protokol yapana kadar çocuklarımızın nitelikli okullarda güvenli bir şekilde eğitim almasını kendinize dert edinin” ifadelerini kullandı.
Okul önünde açıklamalarda bulunan TÖPSEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek ise devlet okullarının kaderine terk edildiğini vurgulayarak şu şekilde konuştu:
“SÖZ KONUSU HALKIN ÇOCUKLARI OLUNCA PARA YOK”
Faik Yılmazipek İlkokulu'nun girişindeki demir sürgülü kapının ayağı kırık. Tek bir demir ile ayakta duruyor. 100 kiloluk demir kapı her an çocukların üzerine düşebilir. 2 ay öncesinden Osmangazi Kaymakamı Ali Partal'a durumu ilettik. Bizzat konuyla ilgilendi, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürüne bu konuda talimat verdiğini, kantin gelirlerinden 80-90 bin TL maliyeti olan kapıyı Osmangazi İlçe Milli Eğitimin yapacağını söyledi. Kaymakamın talimatına rağmen okulun konuyla alakalı yazılar yazmasına rağmen, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gerekli adımları hala atmamış olup, çocuklarımızın can güvenliği tehlike altına atmaktadır. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü, Kaymakamı ciddiye almıyorsa halkımıza ve velilerimize bunu gelip okul önünde anlatmalıdır. İlgili kurum ve yetkili kişilerle görüşmemizi zamanında yaptık. Sözlerin yerine getirileceğine inandık ama sürecin bizleri oyalamaktan öteye gitmediğini hep beraber gördük. Okuldaki bu konular hakkında velilere karşı sorumluluğunuz var. Okulda güvenlik yok, okul kapısının önünde uyuşturucu var, demir kapı her an çocukların üzerine düşebilir, fakat cemaat ve tarikatlara yandaş firmalara vergi afları para aktarımları gibi konularda sorun yok. Söz konusu halkın çocukları olunca para yok diyenler, okulun kırık kapısını yapmak yerine okullara tarikatların girmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.
“MAHALLEDE TARİKAT VAR”
Serkan Bebek açıklamalarına “Buradan tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Bu okulun olduğu mahallede de bir tarikat var. 6-7-8 yaşındaki çocukları dergâha davet ediyorlar. Çocuklarımızı asla buraya göndermeyecek, geleceklerinin çalınmasına izin vermeyeceğiz. Bu dünyaya çocuklarımızdan daha büyük bir mirasımız yok. Laik, sosyal hukuk devletinde tüm çocuklar, devletin kamunun himayesinde ve denetiminde olmalıdır. Kamusal eğitimin de gereği budur. Ancak iktidar bunu bilinçli bir şekilde yapmayarak çocuklarımızı ÇEDES tarzı projelerle cemaat ve tarikatların kucağına itmektedir. Bu kabul edilemez. Daha önce birçok tarikat yurdunda yaşanan, ölümler, cinsel istismar ve tecavüzler konusunda sessiz kalan, “bir kereden bir şey olmaz” diyen zihniyetin çocuklarımızın hayatını yok eden gerici politik uygulamalarına artık yeter. Bu ölümleri, tecavüzleri ve istismarları kanıksamayacağız, susmayacağız. Kamusal, laik, eşit, parasız ve bilimsel eğitimin inşası için mücadeleye devam edeceğiz. Her çocuk nitelikli eğitim hakkına sahip olmalıdır” diye devam etti.
“OKULLARIN NİTELİKLİ VE NİTELİKSİZ DİYE İKİYE AYRILMASINA İTİRAZ EDİYORUZ”
İl Temsilcisi Serkan Bebek, okulların ‘nitelikli’ ve ‘niteliksiz’ diye ikiye ayrılmasına, çocukların telafisi mümkün olmayacak politikalara mahkum edilmesine itiraz ettiklerini söyleyerek, “Yoksul aile çocuklarına düşen 'nitelikli okullar' kavramı dışında kalan 'niteliksiz okullar’ın kaderine terk edilmesine izin vermiyoruz. Buradaki velilere ve yoksul halka, tarikatları ve uyuşturucuyu reva görenleri protesto ediyor, uyuşturucuyu okul önünden, tarikatları mahallelerimizden ve okul içinden çıkarana kadar mücadeleye devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Güvenlikli-nitelikli okul, bilimsel-laik eğitim istiyoruz” şeklinde konuştu.