Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yılmaz Güney

Herkes Duysun - Yılmaz Güney haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yılmaz Güney haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dönemin savcısı Yılmaz Güney'in mahkumiyetini anlattı Haber

Dönemin savcısı Yılmaz Güney'in mahkumiyetini anlattı

Türkiye sinemasının önemli ismi, 'Çirkin Kral' lakabıyla tanınan Yılmaz Güney, ölümünün 40’ıncı yılında anıldı. Güney’in eşi Fatoş Güney düzenlenen törende, “O yoksulların umudu, susturulmaya çalışılanların da haykırışı oldu’’ dedi. 1937 doğumlu olan Güney, 1974 yılında Adana’da 'Endişe' adlı filmi çekerken bir tartışma sonucu Yumurtalık İlçe Hakimi Sefa Mutlu’yu tabanca ile vurmuş ve “Asli Fail’’ olarak 19 yıl hapse mahkum olmuştu. Yurt dışına kaçan Güney 1984 yılında Paris’te hayatını kaybetmişti. ‘HÜMANİST BİR İNSANIM’ CHP’li Adana Belediye Başkanı Ege Bagatur’un da tanık olduğu Hakim Mutlu cinayetine el koyan, dönemin Yumurtalık Cumhuriyet Savcısı ve DYP Adana eski Milletvekili Yalçın Öğütcan, yıllar sonra bu olayı ve yaşadıklarını Sözcü'ye anlattı. Öğütcan, “Cinayete bir anlık fevri hareketler neden oldu...’’ dedi. Öğütcan ayrıca; "Yılmaz Güney o gece yemek masasında tabancasını havaya doğru ateşliyor. Hakim Sefa Mutlu da yan masada ve tepki gösteriyor. Alkolün etkisi ile sözlü sataşmalar oluyor, cinayet işleniyor. Olaya el koyduk ve Güney’i gözaltına aldık. ‘Ben hümanist bir insanım, cinayetle ilgim yok’ dedi. PLANLI DEĞİLDİ Yeğeni Abdullah Pütün suçu üstlendi ancak ifadeleri çelişkiliydi. Tanıklar da  ‘Tuvalete gitmiştim, görmedim’ diye ifadeden kaçındı. Tuvalet iki kişilik ama 20 kişi tuvalette olduğunu söyledi. Adaleti yanıltmaya çalıştılar. Ateş edip ölüme sebebiyet veren Yılmaz Güney’di ancak, hedef gözetilen planlı bir cinayet değildi. Olaya bir anlık fevri hareket yol açtı." ifadelerini kullandı. 

İşte ölmeden önceki son Yılmaz Güney fotoğrafı! Haber

İşte ölmeden önceki son Yılmaz Güney fotoğrafı!

Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney ölümünden yıllar sonra tartışmaların hedefi olarak gündeme gelmişti. Geçen Piyanist Fazıl Say ile oyuncu Farah Zeynep Abdullah arasında Instagram üzerinden Yılmaz Güney tartışması yaşanmıştı.  Fazıl Say, yaptığı paylaşımda, "Yol' filminde figüran bile olamayacak niteliksizlikteki 'dizi oyuncusu' artık 'dönemleri' ve 'milatları' tayin eder olmuş. Biraz haddini bilmek gerek" ifadelerine yer verdi. Daha önce Yılmaz Güney için "Sinemamızın en iyi kadın döven ve şiddet türleri açısından zengin ve etkili silah kullanan erkeği" diyen Abdullah ise Say'da verdiği yanıtta, "Abi yazın nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça, anlamamışsın, belli ki anlamak da istemiyorsun" demişti. Fazıl Say, İtalyan ressam Michelangelo Caravaggio'nun 'Hilekarlar' adlı tablosunu ve Yılmaz Güney'in Yol filminden bir kareyi paylaşarak iki sanatçının yazgısının ortaklaştığını ifade ettiği paylaşımında Abdullah'ın daha önce Yılmaz Güney hakkındaki sözlerini de hatırlatarak şöyle yazmıştı: "Şu 'Yol' filminde figüran bile olamayacak niteliksizlikteki 'dizi oyuncusu' artık 'dönemleri' ve 'milatları' tayin eder olmuş. Biraz haddini bilmek gerek. Bu ülkenin kültür tarihini değersizleştirmeye boşuna uğraşmasın, karşısında bilmediği bir şey olan gerçek sanat var. Farah Zeynep sanatı, keşke ucundan öğrenebilseydi, kendisine olan saygıyı daha şimdiden yok etti, büyük sanatçıları ezmeye kalkarak.'' Abdullah ise Say'ı yanıtsız bırakmadı ve; "Abi yazın nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça, anlamamışsın, belli ki anlamak da istemiyorsun. Dün gece yarısı buradan telefonunu bana yazdın, 'Konuşalım, iki çift sözüm var' diye. Ben de uyuyordum, 'müsaitseniz arayabilirim' yazdım, dönmedin. Konuşsaydık keşke. 'Abim seni hiç ilgilendirmiyor benim düşüncelerim' der uyumaya devam ederdim. Abi bu postundan hemen sonra story'nde konser anonsunu gördüm link koymayı da unutmuşsun. O yüzden bilet linkini paylaşıyorum. Küt ve Duman'a sevgiler.” sözleriyle tartışmaya son noktayı koymuştu.  Yılmaz Güney, 13 Eylül 1974’te "Endişe" filminin çekimi için gittiği Adana'nın Yumurtalık ilçesinde hakim Sefa Mutlu’yu öldürdüğü gerekçesiyle 19 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasını tamamlamak için Isparta Yarı Açık Cezaevine gönderilen Güney, 9 Ekim 1981’de cezaevinden izinli olarak çıkıp Fransa’ya giden ünlü isim bir daha geri dönemedi. 1982’de yurttaşlıktan çıkarılan Güney, 1984’te kanser hastalığı nedeniyle yaşamını kaybetti. Güney'in ölümünün 40. yılında daha önce hiç bilinmeyen bir fotoğrafı ortaya çıktı.1984 yılının Ağustos ayında çekildiği belirtilen fotoğrafta Güney'in aşırı kilo kaybına uğradığı ve saçlarının döküldüğü görüldü. (HABER VE DİĞER FOTOĞRAFLAR ALTTAKİ FOTO GALERİDE)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.