Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışverişe çıkma isteği bir hastalık mı?

Alışveriş takıntısı, bazı insanların düzenli alışveriş yapma ihtiyacı hissettiği, bu sürecin kontrol edilemez ve olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir noktaya ulaştığı bir durumu ifade ediyor. Peki sık sık alışveriş yapmak hastalık sayılır mı?

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 16:15
Kaynak: Esmanur Gülbahar
Alışverişe çıkma isteği bir hastalık mı?

Psikolojik açıdan alışveriş takıntısı genellikle duygusal boşlukları doldurma, özsaygı eksikliği veya stresle başa çıkma mekanizması olarak ortaya çıkıyor. Kişinin kendini iyi hissetmesine ve geçici bir mutluluk sağlamasına yardımcı olabiliyor ancak uzun vadede finansal sorunlar, ilişki zorlukları ve duygusal sıkıntılar gibi sonuçlara da yol açabiliyor.

Uzman Psikolog Uğur Kartum, sık sık alışveriş yapma isteğinin iki farklı şekilde değerlendirilebileceğini kaydetti.



“İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ, PARA HARCIYORMUŞ HİSSİYATI VERMİYOR”

Günümüz dünyasında teknolojinin ilerlemesiyle artık kolay bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapılabildiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Uğur Kartum, “İnternet üzerinden alışverişi, kredi kartı üzerinden gerçekleştirdiğimiz için bize para harcıyormuş hissiyatı vermiyor ve aşırıya kaçabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.



ALIŞVERİŞE ÇIKMA İSTEĞİ KOMPULSİF Mİ YOKSA DUYSUSAL STRES Mİ?

Sıkça alışveriş yapma hususunda önemli olan iki durum olduğunun altını çizen Psikolog Kartum, “Bu durumlardan biri, kompulsif alışveriş dediğimiz yani sürekli olarak, takıntı halinde alışverişe çıkmaktır. Mesela evinizde aynı eşyadan 3-4 tane var ama siz hala onu almaya devam ediyorsunuz ve o alışveriş isteğini durduramıyorsunuz. Bu ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Diğer durumun ise bağımlılık şeklinde kendini gösterdiğini belirten Kartum, "Nasıl insanlar stresli veya mutsuzken alkol ve sigaraya yöneliyorsa, aynı şekilde o duygusal stresini bastırabilmek için alışverişe yöneliyor.” dedi.

Uzman Psikolog Kartum, bu takıntıyı anlamak ve ele almak için terapi ve destek almanın önemli olduğunu vurguluyor.

 

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.