Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Araştırma: İki dil konuşmak beyni güçlendiriyor

Üç üniversitenin ortak yaptığı çalışma, iki dil konuşmanın, bir beyin egzersizi olduğunu ve düşünme becerilerini artırdığını ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 12:50
Kaynak: DHA
Araştırma: İki dil konuşmak beyni güçlendiriyor

Kanada’daki McGill ve Ottawa üniversiteleri ile İspanya'daki Zaragoza Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, iki dil konuşmanın bilişteki rolünü ve beyin bölgeleri arasındaki iletişimin verimliliğinin arttığını gösterdi.

 Bilim insanları Fransızca, İngilizce veya her iki dili de konuşan 151 katılımcıyla bir araya gelerek, ikinci dillerini öğrendikleri yaşları kaydetti. Katılımcıların tüm beyin bağlantısını kaydetmek için dinlenme durumu MR görüntüleri kullanılarak tarandı. MR görüntüleri, iki dil konuşan katılımcıların beyin bölgeleri arasındaki bağlantının tek dil bilen katılımcılara göre daha yüksek olduğunu ve bu bağlantının, ikinci dilini daha genç yaşta öğrenenlerde daha güçlü olduğunu gösterdi.

 Geçmişte yapılan araştırmalar da ikinci bir dil öğrenmenin dikkati, sağlıklı yaşlanmayı ve hatta beyin hasarı sonrası iyileşmeyi olumlu yönde etkileyebileceğini gösterdi.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.