Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğu enerji içeceği tüketen ebeveynler dikkat!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kararıyla 2017 yılından beri, enerji içeceklerinin reklamı yapılmıyor, okul kantinlerinde, hastanelerde ve spor tesislerinde, piyasaya arz edilmiyor. Uzmanlar, enerji içeceklerinin birçok tehlikeyi içerisinde barındırdığını belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 13:51
Kaynak: Esmanur Gülbahar
Çocuğu enerji içeceği tüketen ebeveynler dikkat!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kararıyla 2017 yılında yapılan düzenlemeyle enerji içeceklerinin reklamları ve 18 yaş altına satışı yapılmıyor. Buna ek olarak, enerji içeceği kutularına ‘günde yarım litreden çok içmeyin’ ibaresi eklendi.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre özellikle ergen gençler ve çocukların üçte biri haftada en az bir enerji içeceği tüketiyor. Bazı çocuklar ise enerji içeceğini günlük olarak tüketiyor.



ÇOCUKLARDA UYKU PROBLEMİNE VE BAŞ AĞRISINA SEBEP OLABİLİYOR

Uzmanlar, çok fazla enerji içeceği tüketmenin çocuklarda uyku problemi ve baş ağrısı yapabileceğini belirtiyor. 250 mililitrelik bir enerji içeceği, neredeyse duble bir espresso kadar kafein içeriyor ve kafein içeren enerji içecekleri kalp atış seyrini değiştiriyor.

KAHVENİN ÜÇ KATI DAHA FAZLA KAFEİN İÇERİYOR

Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde yapılan araştırmada enerji içeceği tüketilmesinin hemen ardından 'kalp kasılmalarının' çok daha güçlü yaşandığı görüldü. Araştırmayı gerçekleştiren ekip, özellikle çocukların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini söyledi. Uzmanlar, bu içeceklerde bulunan kafein oranının kola ya da kahveye oranla üç katı daha fazla olduğunun altını çizdi.



KİMLER ENERJİ İÇECEĞİ TÜKETMEMELİ?

Uzmanlar, kafein oranı yüksek olan bu içeceklerin, kalp çarpıntısı, kan basıncının yükselmesi, hızlı kalp atışı gibi yan etkilerinin bulunduğuna dikkat çekti. Çocuklar ve 18 yaş altı kişilere yasak olmasının yanı sıra yaşlılar, yüksek tansiyonu olanlar, diyabetikler,  gebe ve emzikli kadınlar, böbrek yetmezliği olanlar, metabolik hastalığı olanlar ve kafeine karşı hassas olan kişilere tavsiye edilmiyor.

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.